Till innehåll på sidan
Katarina Lundberg

Språk och biologisk mångfald

Det är fredagsmorgon i Malmö. Vårsolen skiner utanför fönstret. På köksgolvet ligger en tre månader gammal hundvalp och gnager på ett litet ben. Jag har, trots att det är klämdag, en heldag i skolan som väntar mig, eftersom tre rytmikkonserter stundar i veckan som kommer. Roligt och intensivt! 🙂

Efter frukosten läste jag lite i Svenska dagbladet och det fanns två artiklar denna morgon som handlar om just sånt som intresserar en ageravolontär. Den ena artikeln handlar om sambandet mellan mångfald av språk och växtarter. Jag citerar från sidan 20:

Det finns omkring 6900 språk på jorden. Majoriteten av dem talas bara av 5 procent av världens folk. Många språk talas bara av några hundra människor, till exempel i Nya Guinea där det finns tusen olika språk.

I och med att vi belastar vår planet i så stor utsträckning (vi skulle behöva 1,5 jordklot säger den andra artikeln) så ”förutspår språkforskare att minst hälften, kanske upp till 90 procent, av världens språk kommer att ha dött ut i slutet av detta sekel”. I snitt försvinner ett språk var tionde dag.

En intressant avslutning av artikeln säger som så:

Forskarna vet inte varför hotade arter och hotade språk till stora delar koncentreras till samma områden. En förklaring kan vara att ursprungsbefolkningars kultur och språk skapar gynnsamma förhållanden som skyddar arter och håller i gång ekosystemet.

Den andra artikeln handlar om ekologiska fotavtryck. Sverige hamnar på 13:e plats på WWF:s ”värstinglista” över länder som missbrukar jordens resurser.

Höginkomstländer anses generellt ha fem gånger så stort ekologiskt fotavtryck som låginkomstländer. Hälften av fotavtrycket beror på användning av fossila bränslen, som olja, kol och gas, enligt WWF. (s.28)

När jag läser dessa artiklar blir jag frustrerad och inspirerad på samma gång! Den civiliserade stadsbon lever inte i samklang med naturen! Men tänk vad vi har att lära av ursprungsbefolkningarna! Jag ska om drygt tre veckor resa till Brasilien med Sara och Alexander för att lära av och rapportera från Rio+20-mötet. Temat är Hållbar utveckling och jag kan inte mer än LÄNGTA dit! Följ vår resa här på bloggen under juni.

Solig hälsning från Katarina, ageravolontär i Slottstadens församling

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *