Glöm inte bort det viktigaste!


Många olika tankar har förts fram i samband med kyrkomötets beslut gällande vigselrätten. Det är viktigt att många åsikter får komma fram. Alla behöver inte tycka lika. Det är också viktigt! Sedan är det en sak att vara prästvigd och en annan sak att inte vara det. Kyrkan ställer, genom olika typer av beslut, krav på sina biskopar, präster och diakoner, krav som på olika sätt har sin utgångspunkt i kyrkans tro, lära och liv.

När nu detta är sagt får vi inte glömma bort det viktigaste, den viktigaste – Jesus själv. Det är så lätt, för mig också, att fastna i kyrkoorganisation, i beslut om än det ena och än det andra. Och visst ska vi ha struktur, visst ska det finnas ordning och reda. Men det vikigaste är att förkunna evangeliet om Jesus Kristus, den korsfäste och uppståndne. I alla sammanhang har vi att föra ut detta – ett evangelium som handlar om Gud som blivit människa, om Gud som i Jesus Kristus undervisat i ord och handling och som för kärleks skull har dött och uppstått – en kärlek som rör alla oavsett vigningstjänster eller vigselbehörighet eller sexuell identitet eller religionstillhörighet eller etnisk bakgrund.

Kyrkan får inte svika kyrkans Herre och med kyrkan menar jag i detta fall oss alla. För vi är alla, som är tillhöriga, en del av Svenska kyrkan. Låt oss därför tala om kyrkan som ”vi” och inte som ”de” (biskopar, präster, diakoner, andra anställda, kyrkoråd och kyrkomötesdelegater, siftstyrelse etc). Du och jag som är medlemmar i vår kyrka är en del av den och representerar den där vi befinner oss. Vår uppgift, Din och min, är att föra fram det allra viktigaste, ja, att leva det allra viktigaste – tron på Jesus själv.

Mitt i allt annat är det vår viktigaste uppgift – en utmanande uppgift. Med heliga Birgitta vill jag be: ”Visa mig Herre din väg och gör mig villig att vandra den”.

23 kommentarer

Rudbeckius säger
7 november 2011 – 01:56

Vi i kyrkan måste ta emot och bejaka kallelsen också hos dem som inte delar de nya besluten! Det är något att arbeta för som kan främja evangeliets spridning!

Sven Andersson säger
7 november 2011 – 02:23

Tack för måndagens goda ord! Amen till allt - möjligen ett frågetecken för hur myc-
ket Gud älskar alla människor, som tillhör andra religioner och inte älskar Gud...Men sådant lär höra till det myckna som övergår mänskligt förstånd.
Kyrkan är vi alla kristna, ett par miljarder människor! Vi bör kanske minnas att vi i Sv.Kyrkan bara är en försvinnande liten del av kristenheten. I den övriga stora delen finns mycken fromhet och visdom, som vi borde ta hänsyn till, innan vi ändrar på den lära som vi tidigare varit överens om i högre grad. Därav den långa debatten
som gällde en ny äktenskapssyn, vigningsskyldighet, etc. Kanske borde vi mera se oss omkring, hämta synpunkter och kunskaper och ta hänsyn till hela den stora kris-
tenheten. 2 miljarder kan annars lätt se oss såsom inbilska ankor i vår egen lilla damm, eller vilsegångna bröder och systrar.

Anders gunnarsson säger
7 november 2011 – 06:55

Åke

Visst är det bra att enas om det väsentliga. Men att använda det som en avledande manöver känns bara puckat.

Jesus kallar oss till trohet mot hela hans gudomliga uppenbarelse. Att trolla bort mindre viktigt (dock viktigt) med viktigare saker känns bara falskt. Att all sanning är relativ till vår tid och levnadssätt kan kännas som en fin tanke. Er aversion mot traditionstrogna talar dock ett annat ofint språk. Alla ska rätta sig i ledet. Tolerans bara mot de inklusivt toleranta. Intolerans mot de stora hoperna av människor i klassiskt kristna Kyrkor. Fint? Efterföljansvärt? Evangeliskt (Matt 10:38)? Troligt?

Folk genomskådar ett kappvändande efter åsiktsvinden. Guds rike kommer älskas OCH hatas. Martyrernas blod var/är Kyrkans bästa utsäde, och den som mister livet vinner det! Trohet - inte slätstrukenhet - kommer vinna världens människor.

P-A Rudberg säger
7 november 2011 – 07:28

Om vi inte ska ses som "inbilska ankor i vår egen lilla damm, eller vilsegångna bröder och systrar" kanske vi borde återansluta oss till den romersk-katolska kyrkan...

Någonstans i det här känner jag en sorg över att det ställs krav på att jag ska vara tolerant mot de som inte vill vara toleranta mot mig. De som inte är så glada över att jag är en del av "vi".

LFL säger
8 november 2011 – 07:37

Jag tycker nog att man kan vara tolerant även mot dem, vars åsikter man inte delar. Det är ju så man visar tolerans. Men det har de tre första kommentatorerna inte begripit. För de griper tydligen varje chans att visa sin intolerans. Och därmed skitar de ner alla som råkar tycka som dem på någon enstaka punkt. Det är vämjeligt. Varken detta inlägg eller föregående inlägg handlade om samkönade vigslar. Det handlade inte heller om prästvigning av "motståndare".

Det handlade om prästers skyldighet att ha behörighet att förrätta vigslar. Håkan Sunnliden, som vill slippa vigselbehörigheten hade hänvisat till "den stora kyrkan" - inte ens till den lutherska kyrkans egen tradition. Varför konverterar han då inte till "den stora´kyrkan" och blir präst där?

Retorisk fråga. Jag anser att Sunnliden är lurad. Juridiskt giltiga vigslar förrättas även i Katolska kyrkan i Sverige - liksom i alla andra länder, där lagstiftaren erkänner kyrkans och prästernas vigselrätt.

Tror någon att en katolsk präst i Sverige får avsäga sig vigselrätten på eget bevåg? Ledningen för Katolska kyrkan är väl inte dummare än att den sett till att omgärda i kyrkan ingångna äktenskap med rättsligt skydd, där så är möjligt.

Varför ska då Svenska kyrkan fråntas vigselrätten?

Sven Andersson säger
8 november 2011 – 08:51

LFL! Låt oss hålla ner tonen, även om vi alla menar oss sitta inne med visdomen!
Vi når nog större samförstånd utan sträng ordergivning.

nya tant lila säger
8 november 2011 – 10:45

Egentligen har jag bloggpaus, men jag ska bara kort skriva några meningar.
Först till Margareta P å Österlen. På vilket sätt är du inte själv anonym? Jag har ingen aning om vem någon Margareta på Österlen är. Det måste väl finnas många.
Du skriver att jag är anonym. Då vet du nog inte riktigt hur bloggarna fungerar. Om man klickar på ett namn som är rött kommer dennes/dennas blogg fram. Där kan man på "Visa hela min profil" gå vidare till e-postadressen.
I övrigt känns det under min värdighet att bemöta det du skriver.

P-A, du kan ha tröst. Det är totalt ointressant vilka nedvärderingar människor i stil med katolikerna gör här. Du har majoriteten i hela Svenska kyrkan bakom dig!
Jag förstår inte riktigt att detta ständiga malande mot homosexuella inom Svenska kyrkan accepteras av Åke Bonnier. Är det inte nog snart?

Anders gunnarsson säger
8 november 2011 – 12:50

Vem tjatar om homosexvigslar?

StaffanW säger
8 november 2011 – 01:09

Det är så sant – låt oss fokusera på, och fascineras av Jesus. Detta är den kristna kyrkans absolut viktigaste uppgift. Och det kitt som kan binda samman alla olika kyrkor och samfund inom kristenheten.
Det som dock hela tiden förvirrar i den debatt som (åter)uppstått kring detta med samkönade äktenskap och om prästers samvetsfrihet är hur teologin ersätts av juridik. Den judisk-kristna traditionen har ju haft en avgörande betydelse för en öppenhet och tolerans som kännetecknar vårt västerländska samhälle. Men toleransen tycks inte innefatta prästernas samvete – de präster som rent teologiskt inte kan acceptera den nya äktenskapssyn som politikerna klubbade igenom för några år sedan. Det är detta som väl debatten just nu borde handla om – om kyrkan har något ansvar för att bevara prästernas samvetsfrihet. De präster som delar kyrkans traditionella äktenskapssyn vilken ses som en del av den bibliska Uppenbarelsen, som de genom sina prästlöften är bundna till. Det är märkligt att den sekulära politiska majoriteten är större försvarare av denna syn än svenska kyrkans ledning. T o m den utredning som föreslog den nya äktenskapssynen ville tvinga prästerna att viga samkönade par.
Sedan, NTL – vad jag kan se har inte Margareta på Österlen skrivit något inlägg, så varför polemisera med henne här? F ö har du själv varit direkt oförskämd mot henne i tidigare kommentarer. Och vidare – vem maler mot homosexuella? Menar du att Åke Bonnier ska förbjuda inlägg som försvarar den traditionella kristna synen på äktenskapet. Är det den tolensnivå du vill acceptera?

P-A Rudberg svarar
8 november 2024 – 08:11

Här dyker den naturliga frågan upp – för vem finns prästerna?
Är inte prästerna kyrkans och människornas tjänare? Eller är det vi andra människor som ska anpassa oss till prästers samveten?

Och så återkommer jag till frågan – ska vi av tolerans tillåta de som inte tolererar andra?
Hur tjänar vi Guds kärleksbudskap på bästa sätt?

StaffanW säger
8 november 2011 – 07:08

En rättelse till mitt f g inlägg- Skulle stå: Inte ens den utredning som föreslog den nya äktenskapssynen ville tvinga prästerna att viga samkönade par.

nya tant lila säger
8 november 2011 – 09:30

Min upplysning till Margareta P å Österlen var just en upplysning, som svar på något hon skrev på förra inlägget, där det nu finns över 100 kommentarer, varför jag skrev in upplysningen här.
Någon polemik var det definitivt inte tal om. Något sådant skulle inte falla mig in!

LFL säger
8 november 2011 – 10:31

Men det är inget problem för dig, Gunnarsson? Du har ju gått ur...

LFL säger
9 november 2011 – 09:12

Eftersom bloggen katolsktfonster bara undantagsvis publicerar kommentarer från icke-katoliker, som är kritiska mot Katolska kyrkan, medan Bonnier publicerar alla kommentarer från katoliker, som är kritiska mot Svk, skcikar jag nedanstående kommentar avsedd för katolskfonster även till Bonniers blogg:

- Fr Sch försöker som så många andra katoliker ge en glättad och falsk bild av att RKK växer i Sverige. Fr Sch påstår att RKK ökade med 3008 personer i Svrige, och hänvisar till Dagen. Men så står det inte i Dagen. Fr Sch har ändrat ordföljden och dessutom bygg ut ord. Om det inte är medveten lögn så är det i varje fall osanning.

Min källa är Stockholms Katolska stifts officiella webbplats. Och där står det inte att RKK har ökat med 3008 personer i Sverige. Det står iofs inte utskrivet hur mycket man har ökat. Men det är lätt att räkna ut att RKK har ökat med 67 personer i Sverige under år 2010. Det är bara att lägga ihop antal döpta och antal konvertiter, och dra ifrån antal avlidna och antal utträden.

Jag kan upplysa Fr Sch om att RKK, till skillnad mot Svk, är samma kyrka i Sverige som i resten av världen. Om en person, som är medlem i den lutherska (stats-) kyrkan i Danmark flyttar till Sverige så har Svenska kyrkan fått en ny medlem i Sverige. Om samma norrman flyttar till Italien och går med i Svk:s utlandsförsamling i Rom, så har Svenska kyrkan fått en ny medlem i Italien. Om samma person därefter flyttar till Sverige, så ska han inte räknas som en ny medlem i Svk en gång till.

Det är samma sak med RKK. RKK växer genom dop och konversioner, inte genom att folk flyttar från ett stift till ett annat.

Om man nu är så stöddig så att man påstår att Gud straffar Svk för att medlemstalet sjunker från en rekordhög nivå, så straffar Gud Stockholms Katolska stift ännu hårdare, när antalet utträden överstiger antalet konversioner så kraftig. Det är en mycket, mycket djup förtroendeklyfta mellan det katolska stiftet i Sverige och den svenska kristenheten i stort. Och det kan man nog inte skylla på Daniel Forslund. Utan på den attityd som de katolska lekmän, som märks utåt, har mot andra kristna.

Att Fr Sch, som han själv skriver, skulle vara medlem i Svk är inte trovärdigt. Om man är Svk-medlem, med en bibel- och bekännelsetrogen grundyn, och råkar ha oturen att bo i en församling där en sådan tro inte förkunnas, söker man sig till en annan församling. Och att finna en Svk-församling där traditionell kristendom förkunnas är inte alls svårt.

Den bild av Svk, som Fr Sch målar upp, stämmer bättre med vad som påstås av katoliker på bloggar, än med verkligheten.

P-A Rudberg svarar
9 november 2024 – 08:11

LFL, det skulle uppskattas av många om du kunde driva din anti-katolska propagandakampanj någon annanstans.
Nu kapar du Åke Bonniers blogg för din egen agenda.

Magnus Olsson säger
9 november 2011 – 01:16

Såsom prästvigd och bög kan jag inte för mitt liv förstå varför det inte skulle vara möjligt att säga nej till vigsel av homosexuella, eller avstå vigselrätten helt o hållet, det är ytterst få som har den hållningen o att ständigt jaga denna lilla skara ser jag ingen som helst poäng i, låt samveten vara fria, låt Gamaliels råd praktiseras "det som inte är av Gud dör ut av sig själv" men hjälp inte till att "döda" den konservativa falangen i SvK! Mig stör de inte alls, tvärtom, de stör mig med sina ifrågasättanden o denna störning är av godo för det påminner mig om att jag kanske har fel, tänker fel, agerar fel och därför tackar jag för störningen som inte gör mig SÄKER för att vara kristen är att vara osäker, leva i en dialog med Jesus och i den dialogen kommer jag ständigt tillkorta

P-A Rudberg svarar
9 november 2024 – 08:11

Så du ser inget problem i att den exkluderande synen på homosexuella legitimeras i SvK?
Den syn som gör att präster vägrar tjänstgöra tillsammans med öppet homosexuella kyrkomusiker? Präster som ger besked till nyvigda homosexuella par att det är olämpligt att de går fram till nattvarden hand i hand?

Anders Gunnarsson säger
9 november 2011 – 02:45

LFL

Ja tack och lov och pris. Ja går dock i Svenska Kyrkan varje vecka och har kvar mycket vänner och släkt och annat löst folk... Jag tycker mest synd om dem, för att de "fått" så dåligt ledarskap.

Grejen är att det är ni som ältar frågan. Du med och de med...

nya tant lila säger
10 november 2011 – 11:06

Är det inte ganska märkligt att ett blogginlägg med nedvärderingar, avsett för en katolsk blogg, men stoppat där, läggs ut på den här bloggen?
Varför har du bloggen modererad, Åke Bonnier?
Vill du ha din kristna blogg som ett slagfält mellan lutheraner och katoliker? Trist!

Sven Andersson säger
10 november 2011 – 12:42

I all ödmjukhet ber jag att få meddela, att jag är bland de mest TOLERANTA som jag känner, t o m tolerant (ehuru ngt mindre) mot de intoleranta. Jag är endast intolerant
emot sådana som inte tolererar dem som är intoleranta både emot de toleranta och de intoleranta och emot dem intoleranta etc.etc.etc.
I toleransens namn vågar jag dock framföra min åsikt ibland, eftersom den för mej
bygger på genomtänkta fakta och tankegångar. Att det därvid verkar som om jag VET att det är sant, tolkar den tolerante som att DET ÄR MIN SANNING.

Rickard säger
10 november 2011 – 06:05

Som icke deltagare i debatterna som förs här så vet man inte riktigt om man ska skratta eller gråta ibland. Så fort Åke försöker skriva ett intressant och tänkvärt inlägg så slutar det alltid med ett sjuhelsikes rabalder om vem som har rätt, vem som har fel, vem som är tolerant, vem som är intolerant, vem som vet mest, vem som vet minst osv............
Denna blogg är i akut behov av att få alla kommentarerna noggrant granskade innan publicering och att kommentarer med bara provokativa inlägg för att angripa varandra och för att klanka ned varandras åsikter och kunskaper rensas bort fortast möjligt !

Svenska Kyrkan funkar ibland lite som socialdemokraternas partiledning. En hel samling trätobröder samsas under ett tak och så fort någon har avvikande åsikt så viner partipiskan, i detta fall kyrkopiskan för att förmå tjänstefolket att rätta in sig i ledet och låta sig styras av majoritetens åsikter. Och präster, diakoner och musiker och andra yrkesgrupper inom svk som inte delar majoritetens åsikter kan glömma att kunna söka nya jobb t.ex. Det är tråkigt att det är så. Jag drar inte alla över en kamm och säger att hela svk funkar så för det gör det inte men det förekommer här och var.
Själv har jag en liberal teologisk hållning och motsätter mig således inte samkönade äktenskap och inte kvinnliga präster men jag har inga som helst problem att ha goda relationer till människor som är av rakt motsatt åsikt och jag känner personligen flera sådana. Det är inte varitionen av åsikter som riskerar mala sönder svenska kyrkan på sikt, det är intoleransen som ledningen visar som är det största bekymret.

P-A Rudberg svarar
11 november 2024 – 08:11

Hur ser du på intoleransen som en del präster visar mot kyrkans medlemmar och kyrkans ledning?
Är inte det ett problem?

LFL säger
10 november 2011 – 11:29

Ingen präst i Svk ska neka tjänstgöring tillsammans med en öppet homosexuell kyrkomusiker, om dett är orsak till vägran.

Kyrkomusiker ska inte heller vägra tjänstgöra vid vigsel av samkönade par. Det är inte musikern som viger. Om det är fel att viga, så har musikern ingen del i det.

F.ö. avgör Åke vilka kommentarer som ska publiceras. Jag har övervägt att sluta kommentera här om modereringen upphör.

P-A Rudberg svarar
11 november 2024 – 08:11

LFL, här sker ingen egentlig moderering – och har aldrig gjort mer än i något enstaka tillfälle.

Anders Gunnarsson säger
11 november 2011 – 08:31

Rickard

Du är vis, mkt vis...

nya tant lila säger
11 november 2011 – 12:38

Observera, Rickard, att det här inte bara finns medlemmar i Svenska kyrkan, utan också personer som har lämnat den och fortsätter att vittna om varför.
Denna blogg är, som jag tidigare har skrivit, ett slagfält mellan katoliker och medlemmar i Svenska kyrkan till mycket stor del, där man inte släpper beslutet från år 2009 om samkönade vigslar.
Men Åke Bonnier vill väl ha det så! Här publiceras inlägg som stoppas på katolikernas bloggar, detta också, som sagt.

Rickard svarar
12 november 2024 – 08:11

Jo jag vet att det är många som både läser och kommenterar denna blogg som valt att lämna svenska kyrkan eller aldrig någonsin tillhört svenska kyrkan.
Men att t.ex. svenska kyrkan och romersk katolska kyrkan tycker väldigt olika i de flesta frågor är väl knappast någon överraskning för någon.
Ändå blir det ett sjuhelsikes liv här så fort någon från något samfund berättar om sin egen tro. Då blir det lätt som att en del som tillhör ett annat samfund och inte tycker likadant ser det som ett personangrepp och känner sig påhoppad, kränkt och sårad bara för att ens egna åsikter inte är allas lag.

Sven Andersson skrev det på ett bra sätt ovan. Att man lägger fram sin egen åsikt som man byggt upp genom att läsa på fakta och fundera och tolka i egna tankebanor betyder att det är min sanning. Din sanning är det som du har kommit fram till genom att skaffa dig kunskaper och funderat och tolkat efter egna tankebanor. Sen hur den stora sanningen verkligen ser ut, ja det vet ingen av oss. Det vet bara Gud. Vi kan bara ana den och diskutera vad vi tror, i respekt och tolerans mot varandra.

Jag håller med nya tant lila om att denna blogg ibland har en förmåga att förvandlas till en krigsplats mellan luteraner och katoliker.

Att beslutet om samkönade vigslar fortsätter att diskuteras livligt är inget konstigt alls. Det är det klart mest kontroversiella beslut svenska kyrkan har tagit sedan kvinnoprästfrågans dagar. Då blir det debatt och diskussion. Och det är bra och ska så vara men det skadar inte att det sker med hyfs och sans från båda sidor vilket det alltför ofta inte gör.

LFL säger
12 november 2011 – 04:10

Det är Åke som bestämmer vad som publiceras på hans blogg. Enligt lag ansvarar bloggägaren för allt som skrivs på hans blogg. Att ha en omodererad blogg är att ta stora risker. Det räcker inte alls att titta till bloggen en gång om dagen eller vänta på att någon anmäler kommentarer.

Mobbning förekommer på denna blogg och det är som alltid den som är utsatt för mobbningen som pekas ut som skyldig. Det ligger i mobbningens själva natur.
Och det är katoliker som mobbar. Men det får man inte säga.

Jag såg ett TV-program om förtrycket mot kristna i Egypten. Det tar sig både brutala och mycket subtila uttryck. "Vi får inte vara lika bra som de", sa en kristen egyptier och syftade på muslimerna.

Det är alltså samma attityd som praktiseras av katoliker mot oss medlemmar i Svenska kyrkan. Jag har tröttnat på katolikernas ständiga gliringa, tillrättavisningar och att de uppträdde som om de vore teologiska ledare för en opposition inom Svk.

Det är skamligt nog att detta förekommer på katolska bloggar, men det kan vi inte göra något åt. Att man inte ska kunna föra en seriös diskussion på en protestantisk blogg utan att katoliker kommer in och försöker styra - och de dessutom lyckas få med sig ett mobbargäng - när man försöker belysa detta, är under all kritik.

Jag har slutat gå i kyrkan för allt är ju fel: För hög alkoholhalt på vinet, fel kön på prästerna och de som gifter sig (åtminstone den ena personens kön är fel - det får ni ta som ni vill), fel att predikningarna utgår från Bibeln, för många konfirmander, fel ålder på de som döps och begravs och värst av allt: Kyrkkaffet smakar för bra.

Så nu slutar jag skriva här också. Lycka till och fortsätt mobba varandra! Och glöm inte att be till påven.

P-A Rudberg svarar
13 november 2024 – 08:11

LFL, alla gör vi våra val. Till slut är det faktiskt det som är vårt ansvar.

Men att sluta gå i kyrkan av de orsaker som du anger – det förstår jag bara inte. Då låter du utanverket bli viktigare än kärnan.

nya tant lila säger
13 november 2011 – 11:57

En del kanske tror att det finns frälsning under de Röda fanorna också! Ibland kan det kanske vara svårt att kombinera.
Vi gör, som P-A skriver, själva våra val i livet under de begränsningar detta ger.Men vi väljer, om vi vill se detta eller ej. Vi väljer och vi väljer bort.