Vad går det ut på?


Rätt ofta funderar jag över vad den kristna tron ”går ut på”. Naturligtvis blir svaret en mångfald av formuleringar. Jag hävdar att den kristna tron är ett sätt att leva i förhållande till den Gud som är alltings ursprung och mål. Om Gud är alltings ursprung och mål och inte endast ursprung och mål till det som jag uppfattar, förstår eller delar, då måste Gud också vara de många vägarnas Gud. Men vad betyder det då för mig att kristendomen finns, att jag är kristen, att andra kan bli kristna?

För mig handlar kristen tro inte främst om det som är hinsides. Nej, kristen tro, som innebär att jag vill och ska (men misslyckas alltför ofta) följa Jesus Kristus, handlar om att leva det mänskliga livet här och nu, här på jorden, här i Sverige, här i Stockholm, här i min församling. Kristen tro blir därmed inte bara en tro på Jesus Kristus. Kristen tro blir kristenliv, ett liv med Jesus Kristus. Men var möter jag Jesus? I Nattvarden? Ja! I bönen? Ja, i Bibeln? Ja. Men också och som allra tydligast i min medmänniska. Där står han, hon eller hen och säger genom sin blotta existens: Jag är Jesus! Älska mig såsom jag älskar Dig! Då blir kärleken till Jesus också, och framför allt, kärleken till min medbroder och medsyster oavsett alla bakgrunder och identiteter.

När jag läser om situationen i Afghanistan, när jag läser om situationen i Etiopien, i Grekland, i Italien o s v och när jag läser om allt det som sker i Sverige med människor, både äldre och yngre som drabbas, kan jag tänka: vad skulle hända om allt det fina som vi talar om, om medmänsklighet, syskonkärlek, omtanke etc, skulle bli handlingar och inte bara vackra ord att lyssna till, inte minst i julens tid? Skulle inte vårt samhälle och vår värld då se annorlunda ut?

Jag tror att Jesus Kristus har dött och uppstått för min och hela mänsklighetens skull. Jag tror att Han burit min och hela mänsklighetens tillkortakommanden på korset och låtit all vår skuld implodera i korsets kärlek. Jo, allt det tror jag verkligen av hela mitt hjärta, men jag tror också att allt detta skett för att jag ska kunna leva som människa, medmänninska i ordets allra sannaste bemärkelse – ett liv som handlar om påverkan och förändring – ett liv som handlar om att sträva mot det ”förlorade paradiset”.

I dag leder jag en begravningsgudstjänst för grundaren av Dansmuseet, Bengt Häger. Jag kommer då bland annat läsa ord från Bibeln som vi alla (jag med) borde påminna oss om lite oftare. Det är Jesu eget bud, ord som Jesus säger till Dig och mig och som jag tror är svaret på min fråga i dagens bloggrubrik:

Ett nytt bud ger jag er: att ni skall älska varandra. Så som jag har älskat er skall också ni älska varandra. Alla skall
förstå att ni är mina lärjungar, om ni visar varandra kärlek.”

(Joh 13:34-35)

Tänk om Du och jag kunde leva detta bud idag gent emot alla dem vi träffar, sammanträder med, samtalar med, har problem med, gläds över, är likgiltiga inför etc. Låt oss be om den Heliga Andens kraft att göra detta. Då kommer alla förstå att kärleken är störst av allt! Vilket vittnesbörd!

7 kommentarer

Rudbeckius säger
7 december 2011 – 10:31

Du möter Jesus "som allra tydligast i min medmänniska." Är detta vad Skriften lär om Guds uppenbarelse?

P-A Rudberg svarar
7 december 2024 – 08:11

Rudbeckius,

Ja, det är vad Bibeln lär.

T ex Matt 25:40 – ”Sannerligen, vad ni har gjort för någon av dessa minsta som är mina bröder, det har ni gjort för mig.”

Och på alla de ställen där Jesus talar om hur vår kristna tro kommer till uttryck i mötet med vår nästa.

Och glöm inte att vi ALLA är skapade till Guds avbild.

T säger
7 december 2011 – 08:53

Ett mycket fint blogginlägg. Du verkar vara en god och bra medmänniska, Åke, utstrålar vänlighet och människokärlek. Så vill jag också vara. Tack för en bra och tankeväckande text. Det här behöver vi påminnas om.

nya tant lila säger
7 december 2011 – 10:37

Är inte Åke Bonnier rädd för att det ska gå inflation i ordet "kärlek"?
Det är jag. För mig innebär ordet ett så djupt seende av en annan/andra människa/människor, så det skulle aldrig kunna användas vid ett möte med en okänd person. Då börjar vi nästan närma oss schlagervärldens texter.

Det blir inte bra om orden förlorar sin valör. Det finns ett annat ord; medmänsklighet, som kan användas utan att det känns snudd på oanständigt. Ett onyanserat samhälle ger lätt förvirring!

P-A Rudberg svarar
8 december 2024 – 08:11

nya tant lila,
Nu är det ju faktiskt så att det är Bibeln som talar om kärleken.
Men vi kanske ska devalvera Bibelns budskap så att det passar den ljumma lagom-mentaliteten?

Anders Gunnarsson säger
8 december 2011 – 04:07

Amen

Margareta P å Österlen säger
8 december 2011 – 03:52

Kanske Åke Bonnier ändå är medveten om att det blir lite tandlöst att uppträda som herde i Kristi kyrka och tala obestämt om att läsa om "...allt det som sker med människor i Sverige, både yngre och äldre som drabbas...", utan att klargöra för dem som fattat beslut om "utförsäkring" från gällande och löpande socialförsäkringsavtal av just medmänniskor och dessutom medmänniskor i behov av hjälp: allvarligt sjuka liksom långtidsarbetslösa!!!! till en fattigtillvaro likt Lasaros utanför den rike mannens port i Jesu Kristi liknelse och förkunnelse, Luk 16:19-31, att det inte är en gärning som följer Guds hoptvinnade kärleksbud och att de därmed visar i gärning att de inte tror på, inte respekterar Gud!

Åke Bonnier lämnar därmed alla riksdagens beslutsfattare i denna fråga utan någon som helst vägledning till sanningen om Guds syn på Mamon, när han i själva verket borde påminna dem inte enbart om den barmhärtige samaritens väg och gärning som ledstjärna, Luk 10:23ff, utan också i all tydlighet om såväl Matt 6:24:
"Ni kan inte tjäna både Gud och Mamon"
som Matt 25:31-46:
"...Vadhelst ni har gjort..."
Margareta Persson, Ing(el)stad å Österlen

Robin svarar
8 december 2024 – 08:11

Vid första läsningen hade jag väl inga större problem att hålla med Åke. Dessutom tvivlar jag inte en sekund på hans uppriktighet när det gäller det diakonala.

Trots detta sympatiserar jag med Margaretas inlägg. Att bara säga att sakernas tillstånd är förfärligt är en sak, men att våga ge dem ett ansikte eller ta reda på dess orsaker en annan.

P-A Rudberg svarar
9 december 2024 – 08:11

SvK har talat tydligt i dessa frågeställningar.

anonym säger
12 december 2011 – 09:56

Tack! Delar din syn./Karin

Sven Andersson säger
16 december 2011 – 11:30

VAD GÅR DET UT PÅ ?
Att vi människor, födda i synd (själviskhet - kanske såsom en nödvändighet för över-
levnad) får förlåtelse, eftersom Gud genom "sin Son" tagit straffet och lovat oss evig
salighet i Paradiset. Allt är svårt att förstå för små, mänskliga hjärnor men ändå sant
enligt bibeln. Tro det, fastän du inte fattar det! Lita på det, även om det är svårt att
förstå! Alternativet är bara tro på den stora meningslösheten, som inte heller kan be-
visas eller vara ett hopp. BLESS YOU ALL, CHRISTIANS THIS CHRISTMAS!