Så roligt!!


Idag är det många i Sverige som gläds! Vi har fått en ny prinsessa! Vi gläds med kungafamiljen och allra främst med kronprinsessparet. Deras egen lilla flicka är född och vi andra säger: ”Så roligt!” För det är roligt och vi önskar naturligtvis den lilla flickan och hennes föräldrar all Guds välsignelse!

Det är stort att bli förälder och man kan ha sina fantasier innan om hur det ska vara, vad man ska hinna, vad man ska göra, hur man kan tänka och handla. Vi som är föräldrar vet att livet förändras radikalt i det ögonblick ens eget lilla barn är fött. I det ögonblick som man håller sitt barn i famnen inser man med blixtens kraft att det är en stor skillnad på egna barn och andras ungar. Det egna barnet är världens bästa, världens vackraste, världens klokaste, världens underbaraste oavsett allt – det är ju det egna barnet, och det är det viktigaste. Man inser också att alla planer man haft för vad man ska hinna, göra etc kraftfullt kommer att revideras…

Idag får vi glädja oss med kronprinsessan Victoria och prins Daniel och på avstånd vara med dem i deras nyvunna lycka, be för dem och önska allt gott för dem!

Samtidigt får vi påminna oss om att kronprinsesparet delar sin glädje med alla som föder eller på andra sätt får ett barn. Många vuxna kan av olika skäl inte få egna biologiska barn. Istället kanske man adopterar eller får fosterbarn, eller står nära ett syskonbarn eller ett annat barn. Vi behöver barnets närhet, var och en av oss. Vi behöver barnets klokhet – en klokhet som i sin enkelhet visar på Gud. Barnet är i sig en påminnelse om Guds kärlek . en kärlek som unikt mötte oss just i ett litet barn för 2000 år sedan, en kärlek som återspeglas i varje nyfött barn. Det nyfikna barnet, det öppna barnet, det oskuldsfulla barnet, barnet som gläds över livets under, det barnet är förebildligt för oss. Det barnet utmanar oss förnumstiga vuxna. Jesus själv påminde om det och höll fram barnet som en lärare för oss andra. Han sa: ”Den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in” (Mark 10:15) Barnet får undervisa oss om Gud, om Guds kärlek. Varje barn, oavsett allt, är just en lärare!

Idag gläds vi med kronprinsessan Victoria och prins Daniel och med alla andra nyblivna föräldrar som vi får önska allt det bästa  och vi får säga:

Så roligt! Grattis!

7 kommentarer

Thorsten Schütte säger
23 februari 2012 – 03:58

Så roligt, det stämmer. Men det tar säkert inte lång tid innan Per Althin häller smolk i glädjebägaren...

Kristina säger
23 februari 2012 – 05:45

Hej!
Jag måste få fråga en sak, vad tycker man generellt inom svenska kyrkan om IVF och vad är din personliga åsikt om det?
Jag och min man har haft och har svårt att bli gravida och IVF kan vara den sista utvägen till att få ett biologiskt barn. Vi är självklart överlyckliga att denna möjlighet finns om det inte går av sig själv.

Sen är jag otroligt glad och lycklig över Sveriges nya prinsessa och jag lyckönskar Daniel och Victoria på största vis! Jag är en stor rojalist!

Åke Bonnier svarar
25 april 2024 – 06:34

Hej Kristina,
Beklagar att Du fått vänta på mitt svar! Generellt gällande IVF har kyrkan inte ETT färdigt svar. Vi gläds generellt med alla som får barn. Idag har forskningen kommit så långt att IVF är möjligt. Det är ingen enkel metod och det är inte alltid som det fungerar. men allt detta vet Du säkert redan. IVF handlar ju om att plantera in ette eller två befruktade ägg i en livmoder och om då ägget/äggen fastnar och det kan bli ett barn så är det ju fantastiskt roligt för den familj som inte kan bli gravida på annat sätt.

Jag kan se att det säkert finns etiska problem om IVF används på ett sätt där ägget påverkas så att det går att styra vem som ska födas (en man eller kvinna, en blåögd eller brunögd etc). Men mitt svar till Dig handlar om den typen av IVF som är det ”normala”. All välsignelse önskar jag Dig och Din man på vägen mot graviditet.

Margareta P å Österlen säger
24 februari 2012 – 02:46

Faktum är, Åke Bonnier, att inför Gud är inte något enda barn mer värt än något annat. De rikas barn inte mer värda än de fattiggjordas och "mina barn" är inte mer värda är någon annans inför Gud Fader!
Hur glädjer vi oss som kristna också tillsammans med de fattiga runtom i världen, vars nyfödda barn riskerar dö av svält, DÄRFÖR ATT den rika västvärlden - oavsett om beslutsfattare kallar sig kristna och låter korssmycken dingla kring halsarna när de intervjuas på tv - först och främst ser till den egna plånboken i överensstämmelse med den girighetskult man odlar varje del av dygnet i öppet trots mot Guds bud om kärlek mellan medmänniskor!

Jag har ställt frågan till ärkebiskopen med anledning av Svenska Kyrkans tema rörande påskinsamlingen: att utrota fattigdom, och jag ställer samma fråga här:
Hur tänker Svenska Kyrkan utrota fattigdom i världen, om inte samtliga som tagit på sig prästtjänst börjar säga HELA SANNINGEN om Jesu Kristi förkunnelse: dvs att en kristen måste omvända sig till Gud, till det kärlekens bud där vi i gärning älskar våra nästa såsom oss själva och alltså inte säljer ut sjuka och arbetslösa medmänniskor till fattigdom för "mer pengar i den egna plånboken" och där vi inte låter "marknaden" och "kapitalet" och därmed girighetens avgud Mamon vara större makter i våra liv än det kärleksbud Gud givit oss att följa genom sin son Jesus Kristus: Matt 22:36-40 kärlekens trohet!
Margareta Persson, Inge(l)stad å Österlen

P-A Rudberg svarar
25 april 2024 – 06:34

Margareta,

De du talar om är inte ett ansvar enbart för kyrkans präster. Det är ditt och mitt ansvar.
Har du i linje med Jesus uppmaningar gjort dig av med alla dina jordiska ägodelar?

En älskande medmänniska säger
26 februari 2012 – 09:34

Margaretha, jag tror du får ta och börja med att se på dig själv. Älskar Du andra så som dig själv? Så som du häver ur dig här på bloggen ständigt så skulle jag personligen till slut stänga av dina ilskna, sura, trångsynta kommentarer. Varför accepterar du inte andras olikheter? Gu´bevars om alla skulle vara som du.....

Margareta P å Österlen svarar
25 april 2024 – 06:34

Hur vore det om du, anonyme medmänniska, talar om exakt vilka ord från Jesu Kristi förkunnelse i evangelium du anser att jag feltolkat och så ge mig en chans att se vad jag missförstått så att jag i så fall kan rätta mina misstag!
Eller är det Jesu Kristi förkunnelse du vill angripa i största allmänhet, eftersom jag är en av få kommentatorer som faktiskt hänvisar mina kommentarer till exakta citat ur evangelium så som vi fått det oss berättat genom Jesus Kristus från Gud Fader…?!
(Något större trovärdighet finns i icke-anonyma kommentarer som inte fokuserar på svepande nedvärderande omdömen, varför jag är uppriktigt förvånad att Åke Bonnier släpper igenom anonyma kommentatorer överhuvudtaget…)
Margareta Persson, Inge(l)stad å Österlen

Leif säger
26 februari 2012 – 04:04

/ den anonyme älskand medmänniskan tycks göra ett PA-hopp.

P-A Rudberg svarar
25 april 2024 – 06:34

Och VAD menar du nu????

Åke Bonnier säger
26 februari 2012 – 05:36

Inga personliga påhopp tack! Låt oss försöka att vårda språket. Det gäller alla som skriver på min blogg. Ännu så länge vill jag publicera så mycket som möjligt. Ordet måste få vara fritt. men, det finns gränser!

Margareta P å Österlen svarar
25 april 2024 – 06:34

Hur vore det att kräva att de som kommenterar inte är anonyma, när du nu med så liberalt hjärta vill publicera nedsvärtande omdömen och påhopp helt i avsaknad av sakinnehåll?
Själv ser jag alltjämt fram emot att du en dag svarar på någon av mina frågor, utifrån hänvisning till Jesu Kristi förkunnelse i evangelium givetvis, eftersom jag inte erkänner någon annan auktoritet i kristen tro än Guds Ord.
Margareta Persson, Inge(l)stad å Österlen

Älskande medmänniska säger
26 februari 2012 – 09:43

Då avlägsnar jag mig totalt och tackar för mig och raderar din blogg som favorit.