Skara stift


Idag ägde det första av två biskopsval rum i Skara stift och röstetalet blev så fördelat att jag fick 278 röster och Staffan Grenstedt 91 röster. Övriga röster fördelades på de övriga kandidaterna i enlighet med det Du kan läsa här. Det betyder att ett nytt biskopsval hålls i stiftet den 27 mars då Staffan och jag är de två enda alternativen.

Med detta blogginlägg vill jag bara uttrycka min gränslösa glädje och tacksamhet över det förtroende som visats mig! Skulle jag vinna även det sista valet den 27 mars är det med stolthet, glädje och ödmjukhet som jag blir stiftets 83 biskop. Nu vill jag bara uttrycka min stora glädje över att ha kommit så långt i processen som dagens resultat visar!

Vilken typ av biskop skulle jag då vilja vara om jag vinner också den 27 mars?

Jo jag skulle vilja vara en biskop som lyssnar snarare än hör. Jag vill naturligtvis lyssna in vad medarbetare i församlingar och stift, förtroendevalda och anställda men också ideella brinner för och önskar. Jag vill lyssna till barn- och ungdomsorganisationen Svenska kyrkans Unga för att se hur vi tillsammans skulle kunna få både barn och unga att känna att de är viktiga som en del av nutidens kyrka snarare än framtidens kyrka.

Att lära är viktigt. Som Stockholmare sedan 54 år har jag mycket att lära mig av Skara stiftsbor och stiftsmedarbetare på alla nivåer. Med min erfarenhet som präst i snart 28 år och kyrkoherde i en av de större församlingarna i Stockholm (Lidingö med ca 42.000 boende) och som domprost i en av Stockholms mindre församlingar (ca 5000 boende) och med min erfarenhet av stiftsstyrelsearbete och domkapitelarbete, kyrkoråd och utskott har jag nog också en del att dela med mig av. Om jag blir biskop blir värnandet av läran viktig på ett sådant sätt att man i de olika församlingarna frimodigt kan tala tydligt om Jesus på många olika sätt beroende på församlingens struktur och profil.

Jag vill, om jag blir biskop, vara en ledare eller herde som i glad, inspirerande stolthet står upp för Skara stift, vågar gå i täten men också vara en biskop som finns mitt ibland sin ”hjord” och som kan gå sist för att se till att ”hjorden” vandrar framåt och tillsammans.

Kära skarastiftare,

Varmt tack för att så många röstade på mig! Om ni vill ha mig så kommer jag, precis som jag sa på hearingen. Och i så fall kommer jag med stor glädje och stort engagemang !

21 kommentarer

Karin Långström Vinge säger
13 mars 2012 – 06:24

Välkommen till oss, Åke!

Per Adolfsson säger
13 mars 2012 – 07:36

Jag glädjs med dig och önskar dig allt gott.

Per Larsson säger
13 mars 2012 – 08:06

Gläder mig åt resultatet, ber och hoppas få arbeta tillsammans med dig, Åke, i domkyrkan - Sveriges vackraste och alldeles lagom katedral!

Joachim Grundin säger
13 mars 2012 – 10:47

Åke, jag blev väldigt glad över resultatet! Nu ser jag fram emot ett sista val där Du går segrande så att vi får Din kompetens och trevliga person till livs i Skara: Sveriges äldsta stift!

Johanna Berggren säger
13 mars 2012 – 10:56

Som sagt! Välkommen till oss!

nya tant lila säger
13 mars 2012 – 11:01

Gratulerar så långt och lycka till i nästa val!

Leif Ekstedt säger
14 mars 2012 – 08:59

Du är kommunikativ och öppen! Det ger goda förutsättningar för både Dig ocg Stiftet.
Ett tips - tag lärdom av erfarenheter - kommunikation över hela skalan - från Församlingskyrka till Domkyrkan.

P-A Rudberg säger
14 mars 2012 – 09:41

Som född och uppvuxen i Skara stift, och som boende i Stockholms stift känner jag både glädje och sorg.
Glädje - för att mitt gamla stift kan få en biskop som jag tror kommer att betyda oerhört mycket positivt för stiftet.
Sorg - för att mitt nuvarande stift tappar en otroligt uppskattad domprost som har betytt och betyder mycket för den positiva våg som går genom stiftet.

Men låt oss inte ta ut saker och ting i förväg, det är en andra valomgång också...

Gun Svahn säger
14 mars 2012 – 08:48

Hoppas att de väljer dig, Åke! Du är en fantastisk domprost/tillika chef för domkyrkoförsamlingen och kommer att passa perfekt i rollen som biskop i Skara stift.

Åke Bonnier säger
14 mars 2012 – 09:43

Kära alla som hittills kommenterat detta blogginlägg! Jag blir verkligen rörd över Era ord som både värmer och inspirerar! Jag vill gärna (och det torde väl ha framgått) bli biskop i Skara. Men det allra viktigaste är att Guds vilja sker! Om det får vi alla be och sedan får alla ni som har rösträtt i Skara stift i det kommande valet gå tillbaka och rösta den 27/3. Men åter igen - tack för era uppmuntrande tillrop!

B säger
14 mars 2012 – 10:52

Vad roligt! Grattis! Jag hoppas och tror att du kommer att vinna omröstningen. Roligt för Skaraborna :)

P-A Rudberg säger
15 mars 2012 – 08:53

Åke, jag hoppas och ber för att du som biskop i Skara ska få uppleva Ivar Widéens innerliga och vackra Juloratorium i Skara domkyrka. (Widéen var dokyrkoorganist i Skara i drygt 50 år.)

Åke Bonnier svarar
16 mars 2024 – 02:12

Stort tack P-A!
Blir jag vald till Skara stifts biskop hoppas jag att jag ska få uppleva både det och mycket annat av kyrkomusik och andra viktiga ”kulturyttringar” i både katedralen i Skara och i många andra kyrkor i stiftet.

Mats Hermansson säger
15 mars 2012 – 11:02

Åke, som en av dina medkandidater fram till i tisdags, vill jag också önska dig lycka till. Jag har sedan nomineringsvalet både trott och hoppats på att du skulle vara den som skulle vara kvar längst av oss 7 kandidater. Och så lär det ju bli nu. Det blir mycket bra det här!

Jerker Nilsson säger
18 mars 2012 – 04:26

Bor i Tidaholm och skulle med glädje se Dig bli biskop i Skara!
Jerke Nilsson

? säger
26 mars 2012 – 11:42

Jag tror att du kommer att bli en bra biskop. Välkommen till Skara stift!

loli säger
27 mars 2012 – 08:36

Håller tummarna för dej idag. Må Gud välsigna dej! @-}--

Per Larsson säger
27 mars 2012 – 11:50

Grattis Åke, och varmt välkommen till Skara stift och domkyrka!

Ingemar Lans säger
27 mars 2012 – 12:07

Åke, välkommen till oss i Skara stift.

Thomas Grunselius säger
27 mars 2012 – 12:11

Varmt välkommen till Skara stift!
Thomas Grunselius, rekryteringsadjunkt i Skara

loli säger
27 mars 2012 – 03:02

Från <3 : Grattis och Lycka till!

Timjan säger
27 mars 2012 – 05:03

Grattis, Åke, till att du nu är biskop electus i Skara stift.

Som hälsning till dig idag skickar jag vad slumpen gav mig -- Fil. 2:1-4 -- uppfångat och läst ur den Bibel som min hemförsamling (D-ryd) delade ut som konfirmationspresent i förväg inför lästiden på sommarlägret 1974.

Paulus skriver i Filipperbrevet, enligt 1917 års svenska översättning:

"Om nu förmaning i Kristus, om uppmuntran i kärlek, om gemenskap i Anden, om hjärtlig godhet och barmhärtighet betyda något, gören då min glädje fullkomlig, i det att I ären ens till sinnes, uppfyllda av samma kärlek, endräktiga, liksinnade, fria från genstridighet och ifrån begär efter fåfänglig ära. Fasthellre må var och en i ödmjukhet akta den andre förmer än sig själv. Och sen icke var och en på sitt eget bästa, utan var och en också på andras."