I skapelsens och kärlekens tecken


I fredags kväll var jag på en sabbatsgudstjänst i stora synagogan i Stockholm. Vi som var där var judar, kristna och säkert andra med annan religiös eller ickereligiös tradition. Regnbågsflaggan med Davidsstjärnan var fastsatt på talarstolen. Vi sjöng, vi bad, vi lyssnade till texter från Gamla testamentet. Själv läste jag psaltaren 8 och talade om vilken glädje det var att vi fick komma samman och ta emot sabbaten, både judar, kristna och andra. Vi hör ihop. Vi är syskon som har samma himmelska förälder. Jag ledde också en bön. Ca 400-500 personer var samlade. Det var fantastiskt – djupt andligt! Det var en interreligiös sabbatsgudstjänst i regnbågens färger. Tack rabbin David Lazar för detta initiativ som togs redan förra året!

I kväll firar vi Kärlekens mässa i Storkyrkan kl 18.00 där rabbinen medverkar med textläsning och bön och där flera trossamfund finns representerade i liturgin. Det är prideveckans avslutningsgudstjänst. Den har firats i Storkyrkan sedan dåvarande pastor primarius Ludvig Jönssons tid. Jag gläder mig över att den fortsatt sedan 80-talet och jag hoppas att den fortsätter att firas också nätsa år och nästa år och nästa år och… Det är en mässa som besöks av 7-800 gudstjänstfirare – en mässa där Du får vara den Du är, vara sedd, upprättat och bekräftad som den Du är – också i de kristnas sammanhang. Det är ju (som bloggkommentatorer ibland ger uttryck för) inte alltid fallet i de kristnas sammanhang. Men det är inte heller alltid fallet i hbtq-sammanhang. Flera har sagt till mig att det är svårt att komma ut som homosexuell, bisexuell eller transperson men det är också svårt att komma ut som kristen i hbtq-sammanhang. Kärlekens mässa vill stötta alla kristna att komma ut och just vara kristna, leva sitt kristna liv som just den varje individ är.

Det blir min sista gudstjänst som domprost i Stockholms domkyrkoförsamling. Jag slutar s a s med prideflaggan i topp, bildligt talat.

6 kommentarer

Marre säger
5 augusti 2012 – 09:47

TACK Åke för din stora ödmjukhet.

Anders Gunnarsson säger
5 augusti 2012 – 10:43

Det är ju fantastiskt med fulla Kyrkor/synagoger...

Men till vilket pris?

Att fostra syndare till helgon är en stor uppgift. Jag var inte på pridemässorna, men är det det ni sysslar med? Eller förytligas o förbilligas allt?

Ja frågan är ställd utifrån många års engagemang o mässgång i SvK i Stockholm. Sällan har så mycket energi lagts på så få, med så litet resultat som det jag upplevde i huvudstaden.

Hoppas det blivit bättre...

Åke Bonnier svarar
5 augusti 2024 – 11:12

Hej Anders,
Jag vet inte var Du finns men om Du bor i Stockholm med omnejd vill jag personligen hälsa Dig välkommen till Storkyrkan kl 18.00 ikväll. Kom i hyggligt god tid så Du får en bra plats. Jag skulle önska att Du fick uppleva vad denna typ av gudstjänst betyder för människor som så ofta känt sig marginaliserade, utanför, fördömda av kyrkan som klassat deras sexuella identitet som synd, som något som kräver själavård – en själavård som går ut på att de är älskade av Gud men att deras homosexualitet ses om något förfärligt och syndfullt.
Bäste Anders, jag skulle önska att Du fick uppleva den glädje som präglar denna gudstjänst, att Du fick vara med och sjunga ”Oh freedom” vid uttåget utanför kyrkan, att Du fick ta emot nattvarden tillsammans med 100-tals bögar och flator och många många andra. Jag skulle önska att Du och många andra kristna av olika chatteringar inte satt på avstånd och talade om ”de där” och om att ni känner minsann homosexuella och är minsann inte homofobiska. Jag skulle önska att Ni fick vara med och fira gudstjänst och glädjas tillsammans med oss andra över Guds mångfald där regnbågsfärgerna inkluderar oss alla.

Kom ikväll till Storkyrkan kl 18.00 och var med i Kärlekens mässa – den kärlek som är störst av allt – den inkluderande gudomliga kärleken.
VÄLKOMMEN!

Åke

Anders Gunnarsson säger
7 augusti 2012 – 08:36

Därför att jag undviker just sådant.

Jag går ofta i mässor. Minst en gång i veckan. Och ofta till SvK (även om jag naturligtvis inte tar kommunionen)!

Varför gå på happenings där en speciell läggning/kärleksbetygelse är i centrum för mässfirandet. Jag finner det ointressant...

Jag är så nöjd som det är. Du gör en storm i ett vattenglas o målar nidbilder. Inget ovanligt med det i o f s, men tragiskt!

P-A Rudberg svarar
7 augusti 2024 – 11:12

Anders G,

Du har du totalt missuppfattat det. I centrum för kärleksmässan är den återuppståndne Kristus – inget annat.

Hoppas att du en dag ska känna dig redo att dela mässans mysterium med andra – utan urskiljning.

Pax et bonum!

Anders Gunnarsson säger
7 augusti 2012 – 08:33

PA

Jag delar mässans mysterium med miljarder andra (levande o döda)!

Jippon betackar jag mig för.

Allt gott (som vi svenskar säger)!

P-A Rudberg svarar
7 augusti 2024 – 11:12

Anders G,

Om du kallar en mässa för ett jippo – då är det ditt problem.
Och om du anser att du inte kan delta i en mässa beroende på vilka som delar firandet på platsen – då är det ditt problem.
Kan bara beklaga.

LFL säger
8 augusti 2012 – 08:44

Jag har kanske också missuppfattad vad begreppet "kärleksmässa" står för i samband med pride. Men det är ju så fall bra. Om det är en vanlig mässa, med den uppståndne i centrum, för dem som har kommit till Stockholm city för att delta i pride-arrangemangen.

Nu skriver Gunnarsson att det inte är deltagarna det är fel på. Vad är det då som är fel? I sin nästa kommentar skriver Gunnarsson Typ kärleksmässa, låter "tja… Svek-fullt Pretentiöst o gay!

Nu var det detta med "Svek" igen. Och "gay". Menar du att mässan på något sätt är gay, eller består felet i att man har bjudit in personer som är det? Var det då också fel att man anordnade en särskilt gudsstjänst, som dock vem som helst fick vara med på) för moderater under moderatstämman?

Oavsett vilka handlingar, som man anser vara synder, så ska väl inte en speciell grupp syndare uteslutas, inte bjuda in? Vad de får höra kan skilja mellan olika samfund, men att en kyrka på något sätt skulle vara "besudlad" för att man bjudit in personer som är "gay"?

Vad gör Katolska kyrkan under pride, förutom att enskilda katoliker skändar evangelium genom att enskilda katoliker kastar glåpord mot andra kristna? Om man nu menar att alla homosexuella, utom de som lever i ett strängt celibat, är syndare, så borde man väl åtminstone arbeta för deras frälsning?

Om det nu är så, allting "det" är synd, så borde ju den katolska häcklaren fråga hur många själar som har gått förlorade på grund av denna katolska självrättfärdighet.

Sluta synda. Försök inte vara något slags gudsställföreträdare!

Anders Gunnarsson svarar
8 augusti 2024 – 11:12

Lfl

Kan du precisera vad du vill ha sagt?

Jag fattar nada/null/nihil/noll/intet???

P-A Rudberg svarar
9 augusti 2024 – 11:12

LFL,

Mitt i prick.

Sven Andersson säger
13 augusti 2012 – 03:38

Naturligtvis är gay-syndare alltid lika välkomna till mässan som andra.
Kör aldrig separata mässor för flat- och bög-syndare. De skall lära sig
att stå ut tillsammans med oss andra heteronormativa allmänsyndare!!!

P-A Rudberg svarar
23 augusti 2024 – 11:12

Sven Andersson,
Kruxet är väl kanske att de ”heteronormativa allmänsyndarna” i många fall inte riktigt ”står ut” med ”flat- och bögsyndare”…