Det var ett roligt, stimulerande, spännade och utmanande uppdrag!


Nu har jag slutat i Stockholms domkyrkoförsamling. Jag kommer att avskedspredika den 19/ augusti kl 11.00 i Storkyrkan med efterföljande mingel i församlingssalen. Men i övrigt är jag nu vald biskop i Skara stift f o m idag, d v s jag har en anställning i Skara stift f o m idag. Vald har jag ju varit sedan den 27 mars.

Att ha varit  domprost i Stockholm har varit fantastiskt! Tjänsten r spännande, stimulerande, rolig och utmanande. Jag har lärt mig mycket. Jag har fått vara med och driva viktiga frågor, och predikat regelbundet i den kyrka där reformationen i Sverige såg dagsljuset. Jag har glatt mig åt att vara kyrkoherde i en av Stockholms minsta församlingar och som samtidigt är en av Sveriges största församlingar eftersom så många vitas i församlingen.

Religionsdialog, hbtq-dialog, kulturdialog etc har varit viktiga profiler för mitt arbete. Jag hoppas att Stockholms domkyrkoförsamling kommer att fortsätta att synas i alla möjliga sammanhang.

Tack till alla Er som funnits med i arbetet och som nu har att fortsätta här i Stockholm! Tack till alla i kyrkofullmäktige och kyrkoråd för all klokhet, goda samtal och för konkret stöd i olika svåra situationer! Tack till all fantastisk personal och till alla duktiga ideella medarbetare! Tack till alla som skrivit kommentarer på domprostens blogg, kommentarer som varit kritiska och stödjande!

Nu går jag vidare och reser idag till Skara. Det ser jag mycket fram emot och har redan mött roliga och stimulerande medarbetare i mitt nya sammanhang. Jag anar något v vad det innebär att bli vigd biskop men jag vt inte och kan inte veta förrän jag s a s ’sitter på stolen’. Men, som sagt, jag gläder mig väldigt mycket åt det nya och hoppas på allas er förbön!

Till min efterträdare, vem det än blir, vill jag säga grattis till en verkligt rolig tjänst – ett verkligt roligt uppdrag för Guds rike!

Igår firade jag min sista mässa som domprost. Det blev Kärlekens mässa med många hundra människor närvarande och med bl a rabbinen David Lazar som medverkande med textläsning och bön. Det var fantastiskt! Som jag sa till biskop Eva Brunne: ’jag slutar med prideflaggan i topp’!

Jag hoppas att hinna blogga också som biskop. Det är i alla fall planen.

 

16 kommentarer

nya tant lila säger
6 augusti 2012 – 10:08

Lycka till! Det måste kännas stort och spännande!

Marre säger
6 augusti 2012 – 11:17

Alla farväl är så sorgliga... :(

Lycka till nu! (Och om Gud vill så möts våra vägar igen.)

P-A Rudberg säger
6 augusti 2012 – 03:53

Jag önskar dig och Skara stift allt gott i er gemensamma vandring.
I efterföljd, i frihet, i eftertanke, i glädje, i delande, i enkelhet och med ett gemensamt mål.

Jag skickar med dig några ord av Carl Jonas Love Almqvist:

"Om bland tusen stjärnor
någon enda ser på dig,
tro på den stjärnans mening,
tro hennes ögas glans.

Du går icke ensam.
Stjärnan har tusen vänner;
alla på dig de skåda,
skåda för hennes skull.

Lycklig du är och säll.
Himlen dig har i kväll."

(ur Songes, 1849)

Sven Andersson säger
7 augusti 2012 – 05:46

Kanske var det rätt att säja till Eva Brunne: "Jag slutar med pride-flaggan i topp"!
Till Skara stift bör du hellre säja: "Jag kommer med Kristi kors i topp!"

Åke Bonnier svarar
7 augusti 2024 – 11:12

Sven,
Det ena ska inte spelas ut mot det andra! Kristi kors är grunden för både Dig och mig och alla som vill kallas kristna och handlar om försoning och den kärlek som bär Dig och mig – vi som tillhör syndarnas skara – de förlåtna syndarnas skara. Prideflaggan talar om den inkluderande mångfalden Dit Du och jag också hör med den identitet som Du ger Dig och med den identitet som jag ger mig.
Åke

Sven Andersson säger
7 augusti 2012 – 09:05

Jag tackar måttligt för din undervisning men önskar dig
all framgång i Skara stift, om Kristi kors verkligen står högst.

Åke Bonnier svarar
7 augusti 2024 – 11:12

Sven,
Tack för Din lyckönskan!

Lubliner säger
7 augusti 2012 – 09:23

Ers Excellens!
Tack för de fem åren med domprostens blogg. En rolig, utmanande och
stimulerande blogg. Nu väntar jag och säkert många andra av dina läsare på "Biskopens blogg"! Du får inte svika dina nyfikna, trogna läsare, som vill veta vad en biskop tänker, tycker och gör. Det vore också sveket mot religionsdialogen och kulturdialogen! Hbtq-dialogen klarar jag mig gärna utan, fast den gav mig mycket att tänka på.
Tack för de fina Bibelläsningskvällarna i Storkyrkan, de är inte
bortglömda. Se till,att ha det roligt även nu, när du måste
helhjärtad leva i excellens, i lydnad för Guds ord. Lycka till!
H.S.

Åke Bonnier säger
7 augusti 2012 – 02:23

Stort TACK! H.S.
Åke

Johan säger
7 augusti 2012 – 02:53

Allt väl och och alla lyckönskningar!!!

Vågar man fråga vilka andra biskopar som närvarar själva biskopsvigningen, alltså vid handpåläggningen? Enligt min egen mening är det viktigt att både manliga och kvinnliga biskopar är en del av denna process vid din installation, som ett värn och en deklaration mot de åsikter som ifrågasätter giltigheten hos alla slags vigningar.

Rudbeckius svarar
11 augusti 2024 – 11:12

Jo, det är viktigt att manifestera det som inte gått att argumentera ner…

Sven Andersson säger
7 augusti 2012 – 03:37

Johan, Eva Brunne är säkert med!

Åke Bonnier säger
7 augusti 2012 – 08:46

Inta bara biskop Eva utan också biskoparna Antje Jackelén och Tuulikki Koivunen Bylund, så tre från Sverige, Norges motsvarande ärkebiskop - en kvinna samt den biskopsvigda kvinnan på Island.

Sven Andersson säger
7 augusti 2012 – 09:24

Men Eva bär väl flaggan i prosessionen?

Andreas Holmberg säger
7 augusti 2012 – 11:04

Det är faktiskt oerhört att vi nu får en så queergnostisk stiftschef. Hur sympatisk Åke än är som person. Den likaledes sympatiska Eva Brunne har jag all förståelse för, liksom Anna-Karin Hammar, givet deras personliga situation. Men varför t.ex. Anders Wejryd och Åke Bonnier givit sej queerrevolutionen i våld med hull och hår, förstår jag faktiskt inte - om det inte handlar om ren populism och opportunism (blir intressant att se var ni står när opinionen svänger, för det kommer den att göra).

Det är ju helt obegripligt att vi idag har s.k. biskopar som svarar precis som "relationsexperten" Eva Rusz i Aftonbladet, http://www.aftonbladet.se/wendela/article15143898.ab
att t.o.m. om en kvinna "alltid dragits till män" är det OK att så snart andan (?) faller på bli fysiskt ihop med en kvinna. DN berättade ju redan i samband med äktenskapsdeformen att queertänkandet slagit igenom bland unga, vilket bl.a. är Åke Bonniers och det politiska kyrkomötets "förtjänst": http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/allt-fler-tjejer-har-sex-med-tjejer
Och http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/homo-eller-hetero--oviktigt

Det är en journalistisk härdsmälta av format - både hos DN och t.ex. Kyrkans tidning - att kritiska frågor saknats beträffande Åkes slopande av även en mycket modest heteronormativitet (det finns ingen specifik vits med att ha en pappa, inte med att ha en mamma heller för den delen) och av klassiska, begripliga könsbegrepp (även vissa "män" anses ju nu kunna föda barn). Det är även en språklig och intellektuell härdsmälta, se http://www.livochratt.se/bristen-pa-kritisk-granskning-av-rfsl-inget-att-vara-stolt-over/

Det här kan inte hålla länge till, Åke. Det här har bara blivit för dumt och komprometterar allt det i Svenska kyrkans hbt-arbete som jag varit stolt över. Hur ska vi kunna fungerar som korrektiv till homofobi i Östeuropa och Asien när ryssar och etiopier märker att vi på allvar tror att det inte finns någon som helst vits med att ha just en mamma - eftersom även pappor kan föda barn!!!

Lubliner säger
8 augusti 2012 – 09:31

Sven, den som vill se att Kristi kors verkligen
står högst, måste bidra till det, genom
att avhålla sig från sarkasm och elakheter.
H.S.

Karin Perjus säger
9 augusti 2012 – 10:08

Bäste Åke! Lycka till Åke med din nya tjänst som biskop i Skara! Tack för åren som vi fått glädjen av att ha dig här i Stockholm som domprost!. Jag glädjer mig också med skaraborna som får dig som biskop! Tack för dina roliga, utmanande, vidsynta och kärleksfulla tankar på din blogg. Jag är en av alla dina trogna läsare som du inspirerat genom åren. Dina lärorika tankar om mångfald, öppenhet och universialism bildar riktmärke för mig och gör att jag kan orientera mig som kristen och med stor glädje lärt känna Jesus. Därför gör det mig så glad att jag får fortsätta att följa dina tankar genom din blogg! Jag önskar dig och din hustru Kristina allt gott ! Med varma hälsningar Bror och Karin Perjus.

Åke Bonnier svarar
12 augusti 2024 – 11:12

Hej Karin och Bror! Stort TACK för värmande och uppmuntrande ord! Jag vill fortsätta att blogga – det gäller bara att få tiden att räcka till.. 🙂

Josef Boberg säger
10 augusti 2012 – 10:42

LYCKA TILL !

Rickard säger
13 augusti 2012 – 06:09

Välkommen hit!
Vi ses i en av dina första visitationer skulle jag tro. I Töreboda pastorat.