Aldrig mer, aldrig mer, aldrig mer…


Rubrikens ord ringer i mitt huvud. När andra världskriget hade tagit slut ljöd dessa ord som ett sorts mantra. Aldrig mer skulle judar förföljas och utsättas för antisemitiska angrepp oavsett var eller när. I Sverige hade nazismens fasansfulla tryne blommat ut om än inte under någon ockupationsmakts styre. Judar i Sverige var hotade, om än inte på samma sätt som judar i stora delar av övriga Europa.

Jag kommer från en judisk familj. Min pappa tillhörde judiska församlingen. Idag tillhör ingen i familjen Bonnier den judiska församlingen – ingen är jude i den strikta bemärkelsen, men av många ses familjen fortfarande just som en judisk familj. Det är jag stolt över. Jag gläds över att ha haft en pappa som haft samma folktillhörighet som Jesus. Men jag skäms över att vi lever i ett land där antisemitismen blivit möjlig och verklig igen.

Som kristna måste vi bekämpa all sorts antisemitism och stå upp för ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle där vi respekterar varandra, där vi lyssnar till varandra, där vi lär av varandr, där vi gläds med varandra och där vi är stolta över vårt eget. Svenska kyrkan borde än mer, både lokalt, i stiftssammanhang och nationellt tala högt och tydligt när antisemitism kommer till uttryck – oavsett var.

Måtte Malmö kunna återupprättas som en av Sveriges tre största städer – där multikultur och multireligiösa sammanhang blir en positiv del av vardagen! Men kan det som hänt av antisemitiska angrepp hända i Malmö kan de hända på andra orter också. Detta kan inte kyrkan tolerera. Jesus var jude och djupast sätt, och med kristen blick,  är varje antisemitiskt angrepp ett angrepp mot Jesus själv.

18 kommentarer

P-A Rudberg säger
8 oktober 2012 – 08:20

Eller med en annan infallsvinkel: Jesus var människa och djupast sätt, och med kristen blick, är varje angrepp mot en människa ett angrepp mot Jesus själv.

Oavsett om det handlar om judar, romer, muslimer, homosexuella - vi får ALDRIG acceptera förföljelse och hat. ALDRIG!

LFL svarar
19 april 2024 – 02:00

Naturligtvis finns det fler grupper än de, som du har räknat upp, som drabbas av förföljelse och hat – och inte bara det. Det finns många olika slag av kränkningar. Även personer med en traditionell kristen tro utsätts idag för olika former av kränkningar. Det är inte bara muslimer, som blir kränkta, när det som man håller heligt hädas. Katoliker, som skriver nedsättande kommentarer på den här bloggen, kränker medlemmar i Svenska kyrkan.

Alla kränkningar är inte lika allvarliga. Om vi inte kan skilja mellan stort och smått, är vi illa ute. Men vi är också illa ut, om vi helt förnekar de mer lindriga kränkningar, som förekommer. De kan accelerera. Men det är alltså de grupper, som du har räknat upp, som som nu eller i det förgångna har drabbats av de värsta kränkningarna. Människor som själva blir kränkta, kränker andra. Ett exempel är muslimer mot judar.

Det pågår dessutom en ganska försåtlig hets mot judar. De pådyvlas ett särskilt ansvar för det som staten Israel gör. Samtidigt förtigs hur auktoritära regimer utnyttjar det palestinska folket, som alltså hetsas till angrepp mot Israel, som faktiskt måste försvara sig. Har inte Svk tagit ställning i den konflikten på ett ensidigt och ytligt sätt?

Solidariteten med judarna verkar inte omfatta de nu levande judarna. Solidariteten med romer, muslimer och homosexuella omfattar däremot speciellt de nu levande. Därför står judar i en klass för sig, som den idag mest hotade minoriteten.

Karin Johansson säger
8 oktober 2012 – 09:49

Biskopen har rätt i att Svenska kyrkan borde mera bekämpa antisemitiska strömningar, som växer sig allt starkare i vårt land. Som kristen menar jag att jag är inympad i det äkta olivträdet, Israel, som bibeln talar om. Vi kan aldrig tala för mycket om våra kristna rötter. Skip Gaza och liknande rörelser får för mycket uppmärksamhet i media, anser jag.
Karin

Magnus Olsson säger
8 oktober 2012 – 10:41

Amen! /Magnus olsson

Karin Johansson svarar
19 april 2024 – 02:00

Vad säger du Amen till?

Anders Gunnarsson säger
9 oktober 2012 – 05:10

Håller med Åke.

Tyvärr finns det dock idag falanger inom Islam som saknar sunda förhållningssätt mot andra religioner eller värderingar.

Det parat med de vänsterintellektuella:s gulli-gull med rätt skumma värderingar, gör en pessimistisk.

Dock kommer alltid sanningen segra.

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Anders,

Tyvärr finns det falanger inom både islam och kristendom som saknar sunda förhållningssätt mot andra religioner och värderingar….

Mali säger
9 oktober 2012 – 06:11

Jag är inte mer än några procent dels jude, men dock av hela hjärtat genom min kärlek till Guds folk. Tack att du står upp för något de flesta blundar för!

Christine Lindberg Silfvergrimma säger
9 oktober 2012 – 08:31

Bojkott mot Israel,som Svenska kyrkan godkände fick mig att se på kyrkan inte som ett plats där man kan möta kärlek och närhet till Jesus,utan som en politisk organisation.Jag är ledsen och funderar på att gå ur.För jag kan inte sitta i en kyrkbänk och delta i en mässa ,där de som håller i mässan kanske är antisemiter.Jag skulle då som rom svika dels mitt eget folk och dels judarna.Jag skulle känna mig smutsig.De senaste dagarna har jag ifrågasatt om kyrkan har kvar sin inställning mot oss romer,vi var ju aldrig välkomna där,kanske har den inställningen aldrig förändrats.

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Det finns inget bojkott mot Israel inom SvK.
Däremot finns det en bojkott mot varor från de områden som ockuperats av Israel i strid mot internationell rätt.

Man kan kritisera staten Israel utan att vara antisemit.

nya tant lila säger
9 oktober 2012 – 09:43

En fråga som hör samman med olika slag av förföljelser är givetvis HUR förföljelsen börjar.
Den börjar- och så lär det också har varit i Tyskland på 1930-talet- med hån och förlöjligande, så att en negativ bild matas in i människor.
Precis som vid annan mobbning!

Därför är det så viktigt att stoppa sådana tendenser, även i det lilla.
Detta gäller såväl för barn som mobbas med förlöjligande epitet, vuxna som råkar ut för det, som det gäller att ta avstånd från dem som anser sig ha rätten att förlöjliga muslimer för att de i sina provokationer kallar sig konstnärer.
Tryckfriheten får inte användas till verbal förföljelse och kränkningar! Den verbala förföljelsen kan få oerhörda följder!

Bengt Olof Dike säger
10 oktober 2012 – 08:08

P-A Rudberg,

Kan Du exemplifiera vilka "falanger" inom kristendomen som Du menar och som Du jämför med muslimsk förföljelse? Alltså en relativisering av förföljelsen; båda, eller alla, är lika goda kålsupare!?

Sedan är det på sin plats i den här debatten att påtala den allvarliga situation som på flera håll råder i världen för kristna, vilka dödas, torteras och förföljs för sin tros skull. Här kan hänvisas till Opden Doors redovisning "WorldWathList 2012"
Har Du tagit del av denna förfärande läsning, Rudberg?

LFL svarar
19 april 2024 – 02:00

Dike

Se mina två kommentarer till Rudbergs första kommentar! Breivik representerar ingen ”falang” inom kristendomen, utan han låtsas vara kristen. Det finns alltså ingen kristen förföljelse, som är jämförbar med ”muslimsk förföljelse”.

När vi talar om ”muslimsk förföljelse” borde vi dock fråga oss om dessa förföljelser verkligen bottnar i muslimsk tro, eller om det är politiska extremister, som har kidnappat islam för sina politiska syften. Detta är en fråga, som vi icke-muslimer har svårt att besvara, då vi saknar tillräckliga kunskaper om islam och muslimer.

Men låt inte vår okunskap växa till fördomar!

Klart är dock att efter upphörandet av Bosnien-kriget förekommer ingen förföljelse mot muslimer i kristna länder av lika allvarligt slag som förföljelserna mot kristna i vissa muslimska länder. Och vi måste med all kraft protestera mot alla ”kållsuparteorier” som jämställer innerlig kristen tro eller kristna ”sekter” såsom Maranata med al Qaida. Sådana jämförelser är en del av uppladdningen inför en eventuell kommande allvarlig förföljelse mot kristna i sekulariserade västländer.

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Bengt Olof Dike,

Några exempel:
– Westboro Baptist Church
– SSPX

(Och vi behöver inte gå så långt tillbaka i historien för att hitta ännu värre exempel.)

Jag tänker inte ”rangordna” förföljelse. Jag vill peka på att samma mekanismer finns på många håll.

Rossina i V.Tunhem säger
10 oktober 2012 – 10:41

Det är märkligt att människan inte lär mera av historien. Det är märkligt att frågan om lika människovärde ska vara så svår... Vår grannländet var ockuperade av nazister. Vi har kunnat läsa om Anne Frank, om hjältarna i Vita Rosen, om Bonhoeffers öde, Primo Levi. Nu berättar Göran Rosenberg om sin familj.. . När har vi lärt oss? Det viktigaste budet!

nya tant lila säger
10 oktober 2012 – 05:51

Givetvis får vi inte glömma judeförföljelsen- och förföljelsen av homosexuella, handikappade och andra under nazitiden. Men vi får inte heller göra judeförföljelsen till den enda förföljelse och utrotning som har funnits.
I grundskolan ter det sig ofta så.
Jag var med om något mycket märkligt. En äldre man som hade överlevt koncentrationslägren var och informerade och fick givetvis stor uppmärksamhet och väckte många känslor med sin historia.
I elevgruppen fanns flera elever från krigshärjade länder med mycket traumatiska upplevelser i sitt bagage, bland annat från Bosnien. Var fanns deras historia i grundskolan? Hur kände de sig? Låt oss se ALLA de drabbade.

Bengt Olof Dike säger
12 oktober 2012 – 11:15

P-A Rudberg,

Din tystnad vad gäller utebliven exemplifiering ovan är intressant - man får väl se den som talande. Det är enkelt att relativisera, svårare att bevisa relativiseringen!

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Bengt Olof Dike,

Jag börjar bli genuint trött på ditt sätt att ”diskutera”. Bara för att jag inte med ”vändande post” kommenterar något av dina påståenden så innebär inte det att mitt resonemang är ”felaktigt”.

Jag vänder mig också mot att du kan påstå i stort vad som helst utan att behöva ”bevisa” dina påståenden, men andra kräver du på exakta bevis. Högst tveksam debattstil…

LFL säger
13 oktober 2012 – 11:56

Beträffande frågan vem som är kristen och vem som låtsas vara kristen, förbehåller jag mig rätten att anse att ordet "kristen" ska förbehållas personer, som har en religiös tro, som åtminstone de själva anser vara kristendom. Jag har träffat flera personer, som själva säger att de inte har någon religiös tro, men "är kulturkristna", exempelfierat med att de äter julskinka och ägg till påsk.

De mer militanta bland de "kulturkristna" anser att "kulturkristendomen" ska försvaras genom begränsning av invandringen samt kamp mot andra kulturyttringar med religiöst ursprung - speciellt om det religiösa ursprunget är islam. Detta har ingenting att göra med verklig kristendom, som dels säger att alla folkslag skall göras till lärjungar och dels säger att omvändelsen till Kristus ska grundas i de enskilda människans fria vilja. Således ska vi ha en öppen attityd till människor med annan tro, och därmed även respektera deras rätt att utöva sin religion om de inte vill omvända sig till kristendomen.

Jag har inte alls förnekat att man kan vara kristen, även om man har missuppfattat väsentliga delar kristendomen - på samma sätt som det torde vara möjligt att vara muslim, även om man har missuppfattat väsentliga delar av islam. Men för att vara kristen eller muslim, eller ..., så måste man dock ha en religiös tro. Det är ett grundvillkor.

Det har inte framkommit någonting, som tyder på att Breivik har en kristen tro. Vi vet att Hitler, samtidigt som han försökte förleda kristna att stödja nazismen, försökte ersätta kristendomen med en ny religion, som var ett hopkok av olika föreställningar om de gamla hednareligionerna i det forntida Europa.

Det jag skrev om personer, som låtsas vara kristna, hade det en direkt syftning på en tidigare kommentar från mig, där jag skrev om just Breivik. Det var alltså en direkt syftning på de nutida nazister och rasister, som mer eller mindre delar Breiviks politiska åsikter. Breiviks och hans meningsfränders påståenden om att de är "kristna" har till syfte att vinna stöd hos okunniga och lättlurade kristna.

Precis som biskop Åke har skrivit i sitt inlägg måste vi som kristna bekämpa all sorts antisemitism och stå upp för ett mångkulturellt och mångreligiöst samhälle där vi respekterar varandra, där vi lyssnar till varandra, där vi lär av varandr, där vi gläds med varandra och där vi är stolta över vårt eget.

Därför måste vi avslöja och bekämpa nazister och rasister som uppträder under kristen täckmantel, trots att de inte ens har någon religiös tro. Eller är rena djävulsdyrkare, om de nu skulle ha någon tillstymmelse till religiös tro.

nya tant lila säger
14 oktober 2012 – 09:35

Att avslöja hyckleri och översitteri i kyrkliga debatter eller i kyrkliga miljöer ser jag som en viktig uppgift!
Det har funnits alldeles för mycket av den varan under århundraden inom kyrkan!
Kyrkan måste bli trovärdig och sann och till detta hör inte den "finhetskultur" som får människor att känna sig ovärdiga och som skrämmer bort dem.Varje tendens åt det hållet bör därför lyftas fram.
Kyrkan ska, som biskop Åke Bonnier brukar säga, vara till för alla, inte bara för en liten skara som känner sig exklusiva.

Bengt Olof Dike säger
14 oktober 2012 – 11:04

Men P-A Rudberg,

vad är det Du kommer dragande med som jämförelseobjekt beträffande förföljelser, våld och terror mot utövare av annan religion?! Menar Du verkligen på fullt allvar att SSPX gör sig skyldigt till detta mot muslimer?

Relativisering skall man vara försiktig med,om den inte är sakligt och säkert grundad. Och det är den ju inte alls i Ditt fall ovan. Kom ihåg, apropå Din känslomässiga reaktion mot mig, att det var Du som gjorde jämförelser och likställde kristna företrädare med muslimska därvidlag. Då måste man också kunna exemplifiera dem. Ingen vinner, Rudberg, på att förringa, förminska eller relativisera den fruktansvärda förföljelse som många kristna i världen utsätts för i dag i muslimska stater - en fråga som tidigare i år också togs upp i riksdagen.
Att nämna detta är ju på intet sätt en anklagelse mot alla muslimer i världen.

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Bengt Olof Dike,

Jag vill inte ägna mig åt att rangordna hat och förföljelse.
Jag vill visa på hat och förföljelse oavsett var det finns och mot vem det riktas.

(Vad gäller SSPX så har de klart och tydligt uttalat ett hat mot judar.)

nya tant lila säger
14 oktober 2012 – 12:32

En sak till Carolina och Magnus och eventuellt någon/några till.
Kristus var inte "fin", han delade inte heller in människor i dem han befattade sig med och de andra.
"Fina" människor blir inte korsfästa, varken bokstavligt och bildligt. De glider runt, håller med, ställer sig in, kryper för överheten, pratar skit i kulisserna och föraktar eventuellt andra som de anser vara mindre värda. De råkar sällan öppet illa ut!
Vår Svenska kyrkan har så till den grad präglats av denna falska finhetskultur att den har skrämt bort många, många människor, inte minst några generationer tillbaka. De har inte känt sig goda nog, inte bra nog för kyrkan.
Låt oss slippa detta nu!
Det var den tendensen jag kände igen i det jag reagerade emot. Men det är kanske den tendensen andra kommentatorer vill värna!?
Sedan förvånar det mig att just min kritik väcker uppmärksamhet när andra här har blivit ganska illa åtgångna av kommentatorer utan att några röster har höjts. Är det prästämbetet som har statusen av ofelbarhet över sig?

LFL säger
14 oktober 2012 – 03:33

"Ja, jag reagerade, liksom anonym, på ditt inlägg..."

Personer, som inte ens har vett att välja en särskiljande signatur, utan använder Anonym som signatur, ska inte bemötas och än mindre berömmas eller refereras till.

Vi vet ju inte ens om det är en eller flera personer, som döljer sig bakom "Anonym". Men han, hon, hen eller de eller hennar (hen i pluralis) ägnar sig åt personangrepp, och förstör därigenom alla försök till seriös debatt om ämnet, som är antisemitism och andra former av nazism och rasism. Vem har intresse av att blockera en seriös debatt om detta?

nya tant lila säger
14 oktober 2012 – 04:13

Nu blir det roligare och roligare!P-A skriver om personangrepp och LFL om att blockera debatter!
Vet ni överhuvudtaget inte hur ni själva fungerar på de här sidorna och hur ni drar åt alla möjliga håll i era debatter?
Men tack för det du skriver om Anonym! Sådana fegisar vet man ju aldrig vilka de är. Jag är urless på sådana spöken vare sig de är i debatter, i inlägg på min blogg eller varhelst man gömmer sig bakom signaturer. En del människor vågar ju inte stå för någonting som de skriver.
Men om vi nu ska dra tillbaka till det Åke Bonnier skriver om. Det var just ett Dom och Vitänkande, ett tänkande att somliga är ovärdiga som var fundamentet i hela judeförföljelsen!
Därför bör vi vara mycket uppmärksamma varhelst den sortens melodier, rena och klara eller med tydliga undertoner, dyker upp!

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

nya tant lila,

Om det handlar om att dra åt olika håll här så är du nog i allra högsta grad med i det.

Men för att gå till det du tar upp här – detta ständiga vi-dem, innanför-utanför, rätt-fel är farligt. Ord är farligare än vad vi ibland inser…

(Och jag skriver alltid under eget namn – varken under signatur eller under anonymitet.)

Sven Andersson säger
22 oktober 2012 – 10:49

Och P-A RUDBERG IGEN!!!

P-A Rudberg svarar
19 april 2024 – 02:00

Sven Andersson,

Kan vi få slippa ditt ständiga hackande på mig som person?
Låt det vara Åke Bonniers sak att bestämma vem som ska få skriva här.