Svenska Kyrkans tUnga!


Nej, det är ingen felskrivning i rubriken. Det ska stå just så. I går var jag ute på en av Skara stifts stiftsgårdar, Flämslätt, och var med och firade Svenska Kyrkans Ungas 20-årsjubileum. Det var 20 år sedan Ansgarsförbundet och Riksförbundet Kyrkans Ungdom gick samman till Svenska Kyrkans Unga och det firas nu denna helg på många platser i Sverige. Jag fick glädjen att delta i en jubileumsmiddag med nära hundra persosoner närvarande – naturligtvis mest ungdomar – och det var många tal, mycket musik, och underhållning i övrigt. Efter middagen firades en mässa i dopets tecken.

Jag höll ett tal till de församlade där jag höll fram vikten av Svenska Kyrkans Unga. Våra Ungdomar är viktiga i kyrkans sammanhang. Det är så lätt att man ser på dem som viktiga för framtiden, att de ska uppfostras i kyrkans sammanhang, växa i kyrkans sammanhang för att s a s kunna ”ta över” en dag när de blivit tillräckligt mogna. Jag menar att ett sådant synsätt lätt kan bli fel om det renodlas. Svenska Kyrkans Unga är viktiga idag. de tillhör den levande kyrkan idag. Och deras röster måste få höras på ett betydelsefullt sätt idag. De är verkligen Svenska Kyrkans Tunga. De är tunga i den bemärkelsen att de är viktiga. Ungdomsrörelsen är en rörelse som på dopets grund vill vara till stöd och hjälp för ungdomar att växa i sin tro, att ta ansvar i kyrkan och samhälle. I rörelsens syftesparagraf står det: Svenska Kyrkans Unga är en demokratisk rörelse av barn och ungdomar i Svenska kyrkan. Vi vill med Kristus i centrum och med dopet som grund verka i hela Guds skapelse och vara en gemenskap i församlingen där vi får växa i tro och ansvar. Denna barn- och ungdomsrörelse är livsviktig för vårt arbete för Guds rike. Naturligtvis både kan och ska Svenska Kyrkans Unga fostra barn och ungdomar i ett demokratiskt tänkade där också konkretioner som sammanträdesteknik och annat som hör till för att kunna hantera demokrati i dess mer påtagliga form, ska delges. Men, inte minst ska Svenska Kyrkans Unga, som är en viktig del av Svenska kyrkan – inte en sidoorganisation, föra ungdomar djuapre in i en Jesusgemenskap. Genom Svenska Kyrkans Unga får våra barn och ungdomar lära känna mer av Bibelns, bönens och mässans betydelse och kan bli förebilder för många vuxna som på nytt behöver bli som barn för att ana något av Guds storhet.

Svenska Kyrkans Unga borde också än mer komma in i kyrkans styrande sammanhang. I Skara stift, och också på andra håll i vår kyrka, ser jag en möjlighet att i församlingsråd, som ju blir aktuella i samband med den nya strukturen i vår kyrka som träder i kraft 2014-01-01, reservera 2 platser för ungdomar, församlingsrådsplatser med en mandatperiod på 1 år. När det året har gått ut kan nya ungdomar ta plats eller så väljs man om. Men det är viktigt att ungdomars röster hörs tydligt in i våra styrande organ utan att man nödvändigtvis måste stå på en kyrkovalslista. Deras erfarenheter av hur det är att vara ung idag är viktiga för kyrkan om hon vill vara en kyrka i tiden.

Svenska Kyrkans Unga borde också än mer få vara Svenska Kyrkans Tunga genom att stå upp för rättvisa och solidaritet och hjälpa oss andra att ta trons konsekvenser. Svenska Kyrkans Tunga handlar om att tala tydligt om Jesus i ord och handling, att våga stå upp mot orättfärdiga beslut där människor kläms mellan pargarfernas pressar. Vi som sitter på ledande positioner har all anledning att lyssna och lära av ungdomarnas erfarenheter och kunskap. I ett kommande ”biskopens ungdomsråd” vill jag försöka ”leva som jag lär” och verkligen lysna in vad som är viktigt för ungdomar idag, vilken längtan som finns där och hur vi som kyrka kan möta den längtan.

Svenska Kyrkans Tunga ska tala tydligt och jag gläds över vår barn- och ungdomsrörelse som är en fortsättning på dopets port in i det kristna livet och därmed en omistlig del i vårt kyrkliga liv. När jag påbörjar visitationen i Redvägskontrakt om ca 1 vecka kommer frågan om församlingarnas barn- och ungdomsarbete att vara viktig liksom tillhörigheten till vår barn- och ungdomsorganisation. Min dröm eller vision är att alla församlingar som bedriver barn- och ungdomsarbete ska ha detta kopplat till Svenska Kyrkans Unga.

Kära ungdomar, låt tungorna tala och räta på era ryggar och minns att ni är Svenska Kyrkans Tunga!

9 kommentarer

LFL säger
7 april 2013 – 03:55

Jag hoppas verkligen att konfirmationen ska bli en fortsättning på dopet, och en invigning i nattvardens mysterium, att de unga ska ta emot Kristus i brödets och vinets gestalter, och att de unga därför ska kämpa för en re- formering av nattvarden. "Re- " (som i "re- formation") betyder ju åter, alltså åter till de gamla formerna.. En "re-" formerad nattvarad betyder att man tar emot nattvarden knäfallande vid altarrundeln (vilket inte bör vara ett problem för den som har unga, friska knän), och att det är riktigt vin i nattvarden. Och att det är en präst som själv tror på vad han eller hon säger, att det verkligen är Jesus som tas emot. Inget är omöjligt för Gud.

Med en återgång till ett värdigt nattvardsfirande i alla Svk-kyrkor blir det i längden ohållbart för Katolska kyrkan att vägra svenska lutheraner att ta emot nattvarden i katolska kyrkor i Sverige, samt att förbjuda katoliker att ta emot nattvarden i Svk.

Alla äldre har varit yngre. Inga yngre har varit äldre. Unga människor har alltid funnits i kyrkan. Det är de som har gjutit nytt liv i de gamla traditionerna, och fört dem vidare. Från generation till generation. Vilken glädje att "på ålderns höst" bli hälsad välkommen till kyrkan av en ung, nykonfirmerad person, som tar sin kristna tro på allvar!

nya tant lila svarar
7 april 2024 – 08:13

Fast det är kanske inte riktigt tillrådligt att unga arbetar för 14%alkohol i vinet i nattvarden, nu när de får ta nattvarden före konfirmationen,
Och vem vet, de kanske upplever att de möter Jesus i alla fall!
Det finns ju de som inte behöver den sortens rekvisita för ett Kristusmöte!
Och så finns det de som inte ser det som livsnödvändigt att de ska kunna ta nattvarden i katolska kyrkor.

Rudbeckius säger
7 april 2013 – 05:07

Ungdomskulten ska tydligen ta över kyrkan också...

LFL svarar
7 april 2024 – 08:13

Tvärtom, käre Rudbeckius! Det är ”Kristuskulten” som ska ta över ungdomen…

Frida Kareliusson säger
7 april 2013 – 08:50

Det gläder mig att det finns personer som inser värdet i de unga, deras upplevelser och kunskaper. Som tycker att de, vi, har en rättmätig plats i den kyrka som vi är en del av, nu och här. Tack för ännu ett klokt blogginlägg!

Magnus Olsson svarar
7 april 2024 – 08:13

Instämmer! Det är verkligen en stor glädje att biskopen lyssnar på de unga och alla andra! / Magnus Olsson

Rossina i V.Tunhem säger
8 april 2013 – 01:45

Viktigt ämne! Sv.Kyrkan skulle kunna göra mycket mera för att nå unga med evangelium. Behovet av stöd och gemenskap på livets svåra väg är stort. Men hur ska detta ske?
Min far var en ledande ung man i församlingsarbetet i Kyrkefalla på 1930 och 1940-talen. Flera decennier senare fanns en livaktig grupp Kyrkans Ungdom i Tibro stöttade av prosten David Melin och präster som Daniel Bjaaland och Anders Svennungson. Där var min syster och jag medlemmar. Åtskilliga av de då aktiva är fortfarande ansvariga i det kristna arbetet.
Träffade efter många år en kamrat från denna tid. Han betonade gång på gång, "Så roligt vi hade" - "Så mycket vi blev förskonade från".
Idag är stress, utseendefixering, betygsjakt och droger några av de ungas fiender. Kan kyrkans arbete vara en motvikt? Evangelium? Något för Biskop Åke att tala om vid besök i kontrakten framöver! De lokala förutsättningarna är nog väldigt skiftande.
Några tankar:
Kristna behövs som medvandrare på Internet
Lyssna på de ungas önskemål och behov. Ett biskopens ungdomsråd verkar klokt.
Undervisning är eftersatt i ALLA åldergrupper av vår kyrka. Bibelkunskapen är - milt sagt - svag. Hur ska man kunna ta ställning till något som man inte vet fakta om?
Konfirmationsundervisningen ger ofta för klen kunskap
Beakta att stora grupper unga har en osvensk religionsbakgrund. Kanske är föräldrarna sekulära muslimer?? Viktigt att konfirmationsåldern inte är låst - borde var öppet för alla i åldern 13-22 år och därtill naturligtvis för vuxna.
Nya tider randas - så skönt!

Leif Ekstedt svarar
8 april 2024 – 08:13

”Bibelkunskapen är rätt svag” de kan man kanske härleda till den nya kyrkliga toppen. Bibelns ord gäller inte överallt.
Men fegisarna som genomfört förändringar på senare år upplever ju gruppen HBT-aktiva till huvudgruppen för Svenska Kyrkan.
Bemanningen tycks det inte spegla verkligheten.
Äktenskapsbalken kom ju i ny form för något år sedan. En väl genomtänkt lagändring som jag gillade. Men varför kyrkan fattade sitt beslut kan jag inte förstå.
För att få beskrivningen ordentligt genomtrumfad borde väl en ny trosförklaring komma från Kyrkomötet eller via kyrkomötet kanske.

Lina säger
8 april 2013 – 05:03

Kom att tänka på denne
http://open.spotify.com/track/2CaHPISDeB7ub0V71igOs0

Martin Kemi säger
8 april 2013 – 10:16

Tack för ett bra inlägg i en allt för tyst debatt!

Med en ungdomsarbetslöshet, som på sina håll är över 30% har kyrkan en viktig uppgift framför sig. Att med ord och handling visa att ungdomar är en del i det samhälle, som idag låter många unga människor hamna i ett utanförskap i deras viktiga steg in i vuxenvärlden. Här kan kyrkan bli ett salt i världen.
Jag jobbar med arbetsmarknads och vuxenutbildningsfrågor i en kommun och jag vill uppmana/ utmana er. Ta kontakt med era kommuner och arbeta tillsammans för att ungdomarna med ett högburet huvud ska kunna träda in i gemenskapen. Anställ dem, erbjud praktikplatser, hjälp ungdomarna med verktyg så att de kan bygga sin framtid. Det är genom att leva och gestalta Guds rike här och nu, som vi kan visa på Kristi kyrka.
Jag kommer att bjuda in församlingarna i min kommun för att tillsammans göra skillnad och jag hoppas att även ni antar utmaningen.

Nea säger
9 april 2013 – 02:34

Härlig läsning! Viktigt att komma ihåg då man "släpper in" ungdomar och "satsar" på deras verksamheter är att faktiskt lyssna på vad de har att säga. Jag har själv som ungdom har ofta upplevt att man släpper in unga för syns skull men när de framför sina åsikter blir reaktionen mest att de vuxna mest nickar och ler, som om de vill klappa en på huvudet och säga "Vad gulligt och fint att ni säger något, nu kan vi låta de med viktiga åsikter prata." Om man vill ha med unga, ta dem på alvar!

Rossina i V.Tunhem säger
9 april 2013 – 05:38

Nea och Martin - tack för bra synpunkter!

Maggan säger
11 april 2013 – 10:45

I Göteborgs stift tar man emot volontärer i det kyrkliga arbetet. Förekommer detta i Skara stift?

Magnus Olsson svarar
12 april 2024 – 08:13

Vilken bra fråga! / Magnus Olsson

Åke Bonnier svarar
14 april 2024 – 08:13

Hej Maggan,
Jag anar att Du menar de som förr kallades för Diakonala årare och som gör ett volontärår i Svenska kyrkan. Jag vet inte om vi har det i någon/några pastorat. jag hoppas det men som jag förstår det hela så anordnas detta från Svenska kyrkan centralt. Men fler borde ges möjlighet att få göra ett volontärår.
I övrigt har många församlingar många ideella medarbetare som är ovärderliga i det lokala sammanhanget ( och därmed ovärderliga i stiftssammanhang). Vi inbjuder dessa till ett stort medarbetarmöte i Skara den 1 juni i år. det ska bli roligt att möta (förhoppningsvis)många av dem.

Vänliga hälsningar i påskens tid!
+Åke

Mattias Kareliusson svarar
16 april 2024 – 08:13

Hej!
Volontäråret, som Svenska Kyrkans Unga varit huvudman för, är sedan förra året nedlagt. I samarbete med Sigtuna folkhögskola finns ett medarbetarprogram för unga som heter Puls. Ett par stift finns med i detta arbete, dock inte Skara. Kanske kan det bli något i framtiden. Göteborgs stift driver ett eget Volontärår med liknande upplägg som det som tidigare varit.
Förutom medarbetarmötet i Skara kommer stiftet i höst starta en utbildning som vi kallar Rustad. Den vänder sig till alla unga som på något sätt har ett ideellt engagemang i församling eller i Svenska Kyrkans Unga. Se hemsidan för mer information: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=979271

Hälsningar
Mattias Kareliusson, stiftsadjunkt