Ett viktigt dokument i antisemitismens och främlingsfientlighetens tid.


När jag kom hem till biskopsgården i torsdagskväll efter att ha genomfört halva kontraktsvisitationen i Redvägs kontrakt, låg ett viktigt dokument i min rejäla posthög. Det heter ”I vår tid” och är utgivet av samarbetsrådet för judar och kristna. Det speglar olika dialogdokument sedan 1947 men håller framför allt fram det dokument som utfärdades 2009 av International Council of Christians and Jews och dess medlemsorganisationer. Det är ett upprop som är ”riktat både till kristna och judiska församlingar liksom till muslimer och ”alla människor av tro och god vilja””. Det dokumentet heter ”A time for Recommitment – Jewish Christian Dialog 70 years after War and Shoah.”

I den första punkten i dokumentet står det:

Vi förpliktar oss

1. att bekämpa antisemitismen i alla dess former

bibliskt 

genom att

  • bejaka Jesus grundläggande identitet som jude av sin tid och tolka hans undervisning inom ramen för det första århudradets judendom
  • bejaka Paulus starka identitet som jude av sin tid och tolka hans skrifter inom ramen för det första århudradets judendom
  • framhålla att nyare forskning är avgörande för vår grundläggande förståelse av judisk-kristna relationer både då det gäller det som är gemensamt för judendom och kristendom och det som skiljer dem åt
  • påvisa att den kristna bibelns båda testamenten kompletterar och förstärker varandra ömsesidigt mer än står i motsats till varandra eller har en inbördes rangordning. Samfund som använder evangelieböcker bör välja och kombinera texter på ett sätt som leder till en sådan bekräftande teologi
  • protestera mot kristen feltolkning av bibliska texter om judar och judendom som kan orsaka karikatyrer och leda till fientlighet

liturgiskt

genom att

  • lyfta fram sambandet mellan judisk och kristen liturgi
  • ta fasta på den andliga rikedomen i judisk skrifttolkning
  • rensa den kristna liturgin från anti-judiska perspektiv, i synnerhet i predikan, böner och psalmer

….

I diskussionen om huruvida Jesus var kristen eller inte är detta dokument ett viktigt inlägg liksom naturligtvis i den främlingsfientliga tid som vi lever i. Låt oss impelmentera detta dokument i våra församlingar så att vår tro inkarnera den kärlek som Jesus själv viade på och förkroppsligade under sin levnad som jordisk varelse.

 

19 kommentarer

Magnus Olsson säger
21 april 2013 – 10:32

Fantastiskt! Tack för att biskopen återigen delar med sig av kunskap och klokhet. Stort tack! / Magnus Olsson

Per Strömberg säger
21 april 2013 – 08:25

Ett inlägg i rättan tid, biskop Åke. Säger allt, egentligen. Ändå riskerar detta digra dokument att väga alltför lätt, om inte dess innehåll ständigt hålls levande och aktuellt inom kyrkan.
Per S

Magnus Olsson svarar
22 april 2024 – 08:13

Instämmer! Otroligt bra! / Magnus Olsson

Désirée Grönvall säger
22 april 2013 – 05:58

Till Biskop Åke

Tack för ett jättefint inlägg om judisk kristen dialog; jag tycker vi kan bilda en judisk-kristen dialog grupp i Skara Stift och ordna med öppna seminarium mellan
judar och kristna på Flämslätt tex, Fler präster är positiva till denna idé bl a Björn Rubensson

LFL säger
24 april 2013 – 12:45

1) Har detta dokument antagits som bekännelseskrift för Svenska kyrkan?

2) Har det aldrig funnits någon "det första århundradets kristendom"?

3) Är man verkligen jude (religiöst sett) om man jämställer den kristna bibelns båda testamenten?

Åke Bonnier svarar
25 april 2024 – 08:13

Hej LFL
´Svar på Dina frågor:
1) Nej. Svenska kyrkan har ett dialogdokument som heter ”Guds vägar” och som handlar om judisk kristen dialog
2) På ett sä’tt kan man säga att det fanns de första århundrandenas kristendom fram till Augustinus men denna kristendom var splittrad av flera olika grupperingar – arianer etc. När Augustinus kom kom också dogmatiken på ett tydligare sätt.
3) Begreppet jude är inte helt omkomplicerat. Jude är den somn är född av en judisk mor eller har konverterat. Då tillhör man det judiska folket. Som jude kan man dessutom ha en religion som vi kallar judendom och i judendomen finns flera olika traditioner som Du vet. Jag är inte säker på att ortodoxa och ultraortodoxa judar skulle hålla med om det som Internation Caouncil of Christians and Jews säger i sitt dokument. Men för en jude som är religiös är ju den hebreiska delen av Bibeln den viktigaste och den man fördjupar genom lördaglig Toraläsning och utläggning i synagogan etc, etc.
Mvh
+Åke

LFL säger
24 april 2013 – 01:05

Det är en direkt lögn när den öppet rasistiska och pro-nazistiska tidskriften Nationell nu skriver att "Nya testamentet förnekar det gamla förbundet" (mellan Gud och judarna).

Naturligtvis ska vi ta avstånd från alla "feltolkningar av bibliska texter om judar och judendom som kan orsaka karikatyrer och leda till fientlighet". Liksom vi ska ta avstånd från alla uppenbara feltolkningar av bibeltexter.

Emellertid tycker jag, i anslutning till den tidigare debatten på bloggen, att vi måste slå fast att Jesus var både jude OCH kristen. All kristen tro måste centreras till juden Jesus. Det finns ingen kristendom, som inte har Jesus som mittpunkt och upphov. Om vi lösgör kristendomen från Kristus, är det fritt fram att kalla vad som helst för "kristendom", även den avskyvärda lära som lancerades av "Deutche Christen".

Kristna judar är en stor tillgång för den kristna kyrkan - och har varit så från första början. Juden Jesus. Juden Maria. Juden Petrus. Juden Paulus.

nya tant lila svarar
25 april 2024 – 08:13

För mig är det språkligt sett mycket konstigt att säga att Kristus är kristen. Ordet kristen betyder för mig de som följer Kristus. Man kan väl inte vara sin egen efterföljare.

istros säger
24 april 2013 – 08:02

Ideology is more important for this "bishop" than the Holy Bible! Shame! Go to clean toilets mr. "Bishop".

Peter säger
25 april 2013 – 10:03

Bonnier lever under förbannelse medan han kallar sig Guds präst. Han har inte en susning om vad Bibeln säger utan tolkar den till sin egen köttsliga fördel.

nya tant lila säger
25 april 2013 – 11:19

Åke Bonnier!
Ta bort kränkningarna här på bloggen som du utsätts för!
Sådant ska man inte tåla!
Det finns gränser för yttrandefriheten. Folk ska inte göra kräkningar legitima under anonyma signaturer!

nya tant lila säger
25 april 2013 – 11:20

kränkningar fast det är kräkningar!

LFL säger
25 april 2013 – 01:16

Håller med om att kränkningarna ska tas bort. Det är illa nog att det är en mycket grov kränkning av Bonnier personligen. Men det är också en kränkning av hans ämbete, och därmed hädelse. De bruna lössen har avslöjat sig.

Det framgår inte vem som ha lagt ut länken till tidskriften Nationell nu, som ges ut av Nationaldemokraterna, som är en utbrytning ur Sverigedemokraterna. Man var oenig med den dåvarande partiledningen i SD om hur öppen man skulle vara med rasismen. Nationaldemokraterna erkänner att man är ett rasistiskt parti, men förnekar att man är ett nazistiskt parti. Artikeln, som länken leder till, visar med all tydlighet att ND är ett både rasistiskt och nazistiskt parti.

Artikeln torde vara åtalbar både som ärekränkning mot Bonnier (och Helle Klein) personligen, men även som hets mot folkgrupp. Och dessutom en förolämpning mot Annika Borg och Christer Hugo, vars argument i debatten mot Helle Klein man har kidnappat, och låsas sympatisera med. .

Sånt ska man inte tåla, inte ens i yttrandefrihetens namn. Eftersom fyra prästvigda personer pekas ut, varav en biskop (två som judiska "rasfränder" och två som något slags kryptonazister) är detta knappast en privat angelägenhet för de utpekade, utan för hela Svenska kyrkan, ja för hela kristenheten. Jag föreslår att Borg /Hugo och Klein lägger de teologiska dispyterna åt sidan tills vidare, och gör gemensam sak med biskoparna (samtliga) mot nazisterna, som hädar Gud, hans heliga evangelium och kyrkan. .

Åke Bonnier svarar
25 april 2024 – 08:13

Jag tänker låta kränkningarna mot mig stå kvar för att visa hur fruktansvärt människor kan uttrycka sig som är främlingsfientliga och antisemiter. Deras formuleringar talar för sig själva. Jag tror att alla ni övriga, oavsett teologisk ståndpunkt, håller med om det fasansfulla i deras hållning.
+Åke

Christine säger
25 april 2013 – 09:47

Det kanske finns en ljusning trots allt.Jag har inte varit i kyrkan sedan i höstas.Eftersom det känns som om Svenska Kyrkan är antisemitisk.Jag skulle aldrig någonsin kunna gå in i kyrkan sitta i en bänk och lyssna till en präst som kanske är antisemit.Men jag saknar att gå till kyrka,det gör jag.

Anneli Magnusson säger
26 april 2013 – 02:47

Åke,
Jag uppskattar inlägget mycket och har skrivit om det. Att låta så grova kommentarer stå kvar är jag däremot tveksam till. Det kan möjligen fungera om man som du nu gör förklarar varför du gör det. Kanske kan det onda uppsåtet då leda till något om inte gott så i alla fall konstruktivt.
När det gäller vem Jesus var så kan jag inte se det problematiska med att han var jude och verkade i ett judiskt sammanhang, liksom hans tidigaste efterföljare gjorde. De såg sig, så vitt jag förstått, som judar och varför skulle vi inte respektera det?
Personligen tycker jag att det är väldigt spännande med de ändringar som sker när de kristna anpassar sig till den romerska kontexten och skulle gärna läsa och höra mer om det. Men det är ju en annan historia, än den som är ämnet här :-)
Anneli

LFL säger
26 april 2013 – 03:57

Den värsta kränkningen är inte de båda kommentarerna på Bonniers blogg, utan de klart nazistisk tillmälena mot honom och Helle Klein i tidskriften Nationell nu. Men en fråga är ju förstås om det är en kränkning eller ärebetygelse att kallas "judepräst" av den bruna ohyran. De mest kränkta är faktiskt Annika Borg och Crister Hugo, som nazisterna låtsas hålla med och framställer som "guilt by association". Inte minst Klein och Seglora smedja har ju försökt framställa kritiken mot sig själva och Borg och Hugo på det sättet.

Nazisterna har ju som syfte att vidga klyftorna i Svenska kyrkan, och lura till sig stöd från dem, som stödjer kritikerna genom att låtsas stå för den sanna kristendomen. Man drar sig inte ens för att ljuga att Jesus var antisemit, vilket kristenheten aldrig har trott.

Ingen, som är någorlunda teologiskt bevandrad tror detta. Men det finns alltid en risk att sökare och nyfrälsta personer med rätt så grunda kunskaper i teologi, kyrkohistoria och politisk historia blir förda bakom ljuset. Tillvägagångssättet har likheter med de falska korantolkningar, som används av al Qaida vid värvning av terrorister bland unga och (teologiskt) lågutbildade muslimer.

Vi måste kunna ha en diskussion om likheter och skillnader mellan kristendom, judendom och islam utan att debatten kidnappas av nazister. När sådana försök görs, måste vi markera starkt, oavsett ståndpunkt i den inomkyrkliga debatten. Vi måste vara eniga med både Åke Bonnier och Helle Klein i den saken, samtidigt som vi bevarar rätten och möjligheten att säga emot dem, i frågor där vi inte är eniga med dem, utan att spela den bruna ohyran i händerna.

Nazisternas agerande i det här fallet följer samma mönster, som deras agerande i politiken. De utnyttjar splittring och kritik, och låtsas hålla med den sida, som kritiserar den sida, som kan anses vara legala auktoriteter eller tillhör "etablissemanget". De låtsas stå på de "renrasiga" svagas sida, samtidigt som de hyllar de starka och en extrem våldsfilosofi. Ett budskap som fick fotfäste i det besegrade Tyskland efter Första världskriget.

Anonymous säger
26 april 2013 – 05:34

Andra ska ha sina rättigheter.De kan uppföra sig som de vill,för de anser sig så fruktansvärt trevliga..De är så naiva en ska bara fixa åt andra ,en ska lida de är inte intresserade av en .

nya tant lila svarar
26 april 2024 – 08:13

Mycket märklig kommentar av en Anonym, Vilka är andra? Hur uppför de sig? Vem ska fixa för vem?
Vad får vi andra ut av en sådan här märklig kommentar utan en känsla av att något obehagligt sägs. Kanske något främlingsfientligt?
Tycker du att den sortens kryptiskt skrivande hör hemma på en kyrklig blogg. Ska inte talet vara sådant att ja är ja och nej är nej, det vill säga präglas av tydlighet. Det blir visst värre och värre …
Jag ska ge dig ett gott råd; kan du inte vara tydlig i det du skriver så låt bli att skriva!

Rossina i Vargön säger
26 april 2013 – 08:25

Kan inte nog förundras över att antisemitism överhuvudtaget kan existera. Uppväxt med Anne Frank som den stora idolen i tidiga tonår har jag sedan läst otaliga böcker om de totalitära ideologiernas alla illdåd. Hur kan någon blunda för allt detta lidande?

Sven Andersson säger
26 april 2013 – 11:44

Motsättningarna gäller inte antisemitism inom kyrkan. Där hävdas fortfarande
"Guds egendomsfolk", "Guds utvalda". Nej, men Åke och Helle tycks vara för
liberalteologi, religionsmix och andra "moderniteter", Sådant måste man med
alla hyfsade medel få ifrågasätta.

Åke Bonnier säger
27 april 2013 – 05:30

Jag har nu tagit bort den länken som förde till den antisemitiska hemsidan. Jag vill inte att fler ska kunna gå in där via min blogg. Det räcker med att man läser de antisemitiska och ickekristna kommentarerna av istros och Peter.

nya tant lila svarar
28 april 2024 – 08:13

Klokt gjort!

Ciccie svarar
25 april 2024 – 01:02

Jag konstaterar att billiga påhopp som ovan nästan alltid saknar sakargument och kommer med svepande, otydliga beskyllningar. Håller med Åke – låt dessa stå kvar och sprida sitt eget ytliga och intetsägande budskap.
Substans och innehåll kommer alltid att bestå, resten är snart glömt.

Rossina i Vargön säger
28 april 2013 – 04:12

Bra att eländet försvann. Jag har aldrig förstått varför inte samma regler gäller på Internet som för exempelvis våra lokaltidningars insändersidor. Där får man inte angripa enskild person anonymt och måste alltid lämna namn och adress med telefonnummer till redaktionen för spalten.

nya tant lila svarar
29 april 2024 – 08:13

Olika bloggportaler sätter olika regler, även om det inte finns någon lagstiftning som gäller. Det finns bloggar där man kräver både eget namn och där man har etiska regler.

Peter säger
1 oktober 2013 – 01:57

NT är hur tydliga som helst, vilka som var orsaken till Jesu korsfästelse, som ville se honom död, som inte mottog honom eller trodde på honom.
http://www.truthtellers.org/alerts/Bible-Not-OReilly-Gives-Truest-Account-of-Crucifixion.html
Att påstå att NT är antisemtiskt .... Vilket trams! Vad har Åke Bonnier egentligen för syfte, med tanke på hans släktleds bakgrund?
Fariseerna som Jesus förbannade, är de som har utvecklad Talmud, som smutskastar Jesus. Talmud och Kaballah, är ockulta, med inslag av nummerologi, sexualism och att judar är härskarklass och mänsklig, resten är djur och underklass.

Om Åke Bonnier har den helige ande i sig, har han då Kärlek, Sanning samt Rättfärdighet?
Ger han oss sanningen?
Är han rättfärdig i sin kritik att kristna är antisemiteter - då NT förklarar i så många stycken, att fariseerna i Palestina ville se Jesus död?