Vi måste höja våra röster mot antisemitismens fula tryne!


Tänk att antisemitismen är på frammarsch! Malmö har förvandlats till en stad där det blir svårare och svårare för våra judiska bröder och systrar att leva (läs DN-artikelhttp://www.dn.se/nyheter/sverige/malmos-judiska-liv-tynar-bort ). Även i Stockholm frodas antisemitiska hot. Synagogan måste ha rigorösa säkerhetskontroller av  var och en som inte går varje fredag eller lördag i synagogan och på det viset är känd av säkerhetspersonalen. Varför? Jo, för att antisemitismens fula tryne dyker upp allt mer och mer. I frustration över mellanösternpolitik blandar man samman judar och politiska beslut i Israel.

Som kristna måste vi tala högt om  antisemitismen. Vi ska visa på den och högljutt fördöma den! Den är en synd liksom främlingsfientlighet är en synd.  Vi måste istället  stå upp för det mångreligiösa och mångkulturella samhälle där vi alla, som bröder och systrar kan leva tillsammans. Vi måste höja våra röster för att höras gent emot alla dem som, påverkade av influenser utifrån eller inifrån, inte ser vad man är delaktig i genom att spotta mot judar, påverka sina barn att inte gå på lektioner ledda av judisk lärare etc, etc. Listan på antisemitiska handlingar i storts som i smått kan göras lång.

Likaså får vi stå upp till försvar för alla de muslimer som vill leva i  Sverige och leva i enlighet med medmänsklighet och kärlek utifrån sin muslimska övertygelse.  Vi är alla Guds skapade och älskade barn. Om vi ska leva den ömsesidiga kärleken, om vi ska ta kärlekens initiativ som kristna, om vi vill vara med och förändra vår värld, måste vi börja där vi själva bor och lever.

Till riksdagsledamöterna skulle jag därför vilja säga att det är viktigt att i alla sammanhang hålla fram att det är något naturligt att omfatta en religiös övertygelse. Sverige som samhälle kan aldrig vara religionsneutralt. Tror vi det göder vi främlingsfientlighet. Vi måste få möjlighet att också i det offentliga rummet leva ut vår tro. Att bära religiösa tecken, speciella kläder etc måste få vara ett naturligt uttryck i vårt samhälle. Här kan riksdagen arbeta med den egna förståelsen och med olika typer av påverkansmöjligheter så att andra lär sig att förstå att det inte är hotfullt att vara religiös utan en naturlig del i vårt samhälle. Naturligtvis borde det då också understrykas att detta med att vara ateist måste få vara lika  naturligt  i samhället. Jag drömmer om t ex en skolavslutning där vi i respekt för varandras olika traditioner skulle kunna ha multireligiösa inslag i kyrkorummet. Det har skett i gudstjänst i samband med riksdagens högtidliga öppnande. Det borde kunna ske  också i skolavslutningssammanhang  (på de platser där det är möjligt och kan bidra till ökad förståelse och ökad respekt) – i respekt för vad kyrkorummet står för och i respekt för människors egen övertygelse.

Om några veckor är det Nationaldag. Jag sitter i Sveriges nationaldagskommitté som leds av talmannen. Min uppgift är att vara Svenska kyrkans representant. Under flera år har jag förespråkat ett multireligiöst inslag från  stora scenen på Skansen under den TV-sändning som sänds samma kväll i TV1. Men var gång jag gjort det har jag mötts av kompakt motstånd.  TV-sändningen är inte platsen för den typen av uttryck. Antagligen (fast jag vet ju inte säkert) bottnar detta kompakta motstånd i tron att religionsutövning är något udda. De religiösa får hålla till i sina byggnader och  bör inte synas i TV om inte TV-programmet ska spegla eller uttrycka religion. Min tanke var att man t ex kunde låta skådespelerskan Stina Ekblad läsa Psaltaren 23 (”Herren är min herde..”) – en text som delas av judar, kristna och muslimer och som är älskad av så många svenskar, religiösa som ickereligiösa. Det skulle vara ett uttryck för  både kultur och religion och en påminnelse för alla oss som vill påminnas om det att Gud själv leder oss steg för steg. Den ickereligiöse kunde se texten som ett inslag från världslitteraturen och en av de mest kända texterna.

Nu har jag inte kunnat vara med i planeringen av årets nationaldagsfirande. Kanske har man ändrat sig i år. Kanske blir jag glatt överraskad. Jag vill tro det tills TV-kamrorna släcks ned och vi lämnar Skansen.

Låt oss stå upp för våra bröder och systrars rätt att få leva sin bekännelse – en bekännelse som  präglas av kärleken till Gud och medmänniskan och låt oss tillsammans bekämpa antisemitismen och islamofobin. Låt oss höja våra röster – kraftfullt!

 

7 kommentarer

mali säger
18 maj 2013 – 02:29

Judarna har verkligen en speciell plats i mitt hjärta, sedan första gången jag satte mina fötter på Israelisk mark har detta folk förundrat mig, deras kärlek, deras värme, deras styrka, deras envishet, deras integritet. Ett folk som så många gånger om och om blir förföljda genom alla tider. Jag ska alltid stå upp flr Judarna, inte bara som ett folk utan även för rätten till deras stat, för var annars de bor har de alltid blivit förföljda och dödade, finns det något folk som behöver en egen jordplätt så är det dem.

Irène Nordgren säger
18 maj 2013 – 06:22

Hej Åke

Multireligiös förståelse är en central fredsskapande faktor i vår värld.

http://www.katolskvision.se/blog/?p=9450

Du skriver

”Under flera år har jag förespråkat ett multireligiöst inslag från stora scenen på Skansen under den TV-sändning som sänds samma kväll i TV1.”

Mycket är en fråga om pedagogik. Vet ej om du känner till organisationen

”Abrahams Barn, som är religiöst och politiskt obundet, arbetar med konfliktförebyggande pedagogiska program för skolans alla stadier.”

http://www.abrahamsbarn.se/

Jag har ett förslag att du samarbetar med Abrahams Barn som grundats av Dorothea Rosenblad

http://www.abrahamsbarn.se/index.php?option=com_content&view=article&id=68&Itemid=80

om ett multireligiöst inslag på Nationaldagen där vår tids Abrahams Barn från olika svenska skolor tex kan sjunga sånger och läsa texter från sina olika hemländer på nationaldagen mm.

Shalom

Irène Nordgren

Magnus Olsson säger
19 maj 2013 – 09:02

Klok blogg av biskop Bonnier! Tack! Religionsblindheten i samhället kan också skönjas i kyrkan. Det ständiga organisationstalet som gör att ideologi lyser för frånvarande och när den kritiken framförs ropas det snabbt " vi har massor av ideologi". / Magnus Olsson

Rossina i Vargön säger
20 maj 2013 – 05:33

Utmärkt förslag med Stina Ekblad och herdepsalmen! Min andaktsbok skriven av Anders Piltz har en lämplig kommentar: "Motbilden till splittringen är Andens utgjutande vid Pingsten. Människor av alla länder och folk och stammar och tungomål förenas och förstår varandra, omfamnar varandra och grips av inspiration, gläds över sina olikheter, speglar sig i varandras ansikten och vågar sjunga tillsammans i en symfoni, en samklang av olika stämmor som inte överröstar varandra utan bildar en harmoni, en kontrapunkt. Musikens kompletterande stämmor driver dem samman till en enhet.
Anden är, som den heliga Birgitta sade, kommunikation och kommunion: ömsesidig samhörighet och delaktighet. Anden möjliggör utbyte av tankar, av ömsesidigt givande och tagande. Anden är själv mänsklighetens gemenskap, dess gemensamma andhämtning."
Med hälsningar!

Willem-Jan Fens säger
21 maj 2013 – 11:29

Som vanligt skriver du igen ett viktigt blogginlägg. Jag kom att tänka på en bild på Fredrik Reinfeldt jag såg någon gång, antagligen när han var på besök i Indien - jag kommer inte ihåg. Han fick ett rött märke i pannan efter en hinduisk ceremoni. jag tänkte: är det i ett exotiskt sammanhang och utomlands går sånt bra. Men vad om någon svensk präst skulle göra något liknande, som att teckna kors på pannan? eller rita med aska på statsministerns panna på askondagsmässa...Hur hade det tagits emot? Vad jag vet är han varken hindu eller kristen. Det kanske hade gått bra det med, men jag upplever ofta en rädsla att verkligen delta i något man inte till 100% delar, så länge man inte är på semester. Fast jag hade ett jätte fint dop i söndags, det var tvillingar där mamman var kristen och pappan hindu. Pappan var med och höll ett av barnen, även under handpåläggningen. Dopet var inte hans önskan, men han visade intresse och tog del i att hans barn blev Kristi lärjunge, utan problem. Det visar att man kan bejaka även det man inte delar till fullo. Alla människor av god vilja, med tro eller utan tro, kan och måste samarbeta för att bl. annat bli av med antisemitism.

Karin Perjus säger
24 maj 2013 – 01:10

Hej Åke!
Tack för ett ytterst angeläget och klokt inlägg! Att vi måste höja våra röster mot antisemitismens fula tryne borde vara en självklarhet för varje anständig människa! Som kristna borde vi dessutom vara särskilt vaksamma mot antisemitism med tanke på kyrkans fega, mörka och skamliga förflutna! Korsfäst inte Jesus igen! Den som tiger den samtycker- det är bara genom att höja din röst mot alla former av antisemitism, islamofobi och främlingsfientlighet som du förblir mänsklig och skapar en mänsklig värld. Ditt förslag om att fira multireligiösa inslag på nationaldagen är lysande! I PS roll ingår att opartiskt och objektivt spegla samhället och bidra till debatt och upplysning. på grund av fördomar och okunskap missköter de sitt uppdrag vad gäller religionens roll i samhället- men droppen urholkar stenen- så låt oss alla höja våra röster för demokratin och en bättre värld. Karin Perjus Diakon i Svenska Kyrkan

Karin Perjus säger
24 maj 2013 – 02:21

Hej Åke!
Det är märkligt att medarbetare på Public Service totalt har missat att intresset för religion och trosfrågor i samhället är stort och ständigt växer!?Vi som troende, judar, kristna muslimer och andra trosutövare har mer som förenar än som skiljer oss åt. Det är en uppgift för oss i kyrkan att förmedla detta.

Vänliga hälsningar Karin Perjus
Diakon i Svenska kyrkan