Låt nationaldagen bli än mer inkluderande!


I går satt hustrun och jag på Skansen och var med vid det officiella firandet av Sveriges nationaldag. Det är viktigt att få vara stolt över att vara svensk, att få vara en del av ett land där så mycket gott finns, ett land som levt i fred i 200 år (nästa år), ett land som rymmer många olika traditioner från norr till söder. Jag gläds när jag ser vår svenska flagga vaja på många olika stänger, när artister av skiftande slag uppträder, när nationalsången sjungs och gosskören sjunger om att det krävs någon för att sommaren ska sätta fart etc. Allt detta är härligt och vår kungafamilj var på plats, kungen höll tal och solen sken. En nationaldag som uppfyller de flesta kriterier. Och ändå…

Måste man vara infödd svensk med typiskt svenska seder och bruk i ”venerna” för att glädjas? Vad betyder det egentligen att fira nationaldag? Kanske kan nationaldagen få bli en skarp påminnelse om begreppet tolerans som vi behöver fördjupa i Sverige. Jag skulle önska ett samhälle där vi kan inrymma många olika kulturtraditioner, en större tolerans för oliktänkande inom ramen för den lagstiftning som talar om diskriminering, religionsfrihet etc. Vi har på många sätt en generös lagstiftning i Sverige men samtidigt har vi en ibland inskränkt personlig hållning till människor från andra länder. Hur arbetar vi med fördomar gent emot människor av annan livsåskådning? Hur hjälper vi ungdomar och vuxna att se på oss alla som bor i Sverige som VI snarare än ”de och vi”?

Sedvanligt saknade jag något religiöst inslag på nationaldagsfirandet. Det tycks de facto finnas en religionsfobi i Sverige som tar sig uttryck i att religionsfriheten ska skydda mot religion i offentliga rum. Det är okej med religionsutövning i därtill specifika byggnader och i hem men att i andra sammanhang ha någon form av religionsinslag tycks vara svårt. Och detta för att värna människors livsåskådningsrätt. De Abrahamitiska religionerna delar så mycket. Inte minst har vi valda delar av Bibeln gemensamt. Tänk att få någon att läsa på vår nationaldag från Psaltaren ( jo, jag vet att jag nyss skrivit om detta, men ändå…).  vad det skulle kunna betyda…

Jag skulle önska att nationaldagen kunde breddas, att firandet kunde inkludera, också i de officiella sammanhangen, många olika typer av inslag – inte bara musikaliskt utan också annat. Vi behöver  den typen av manifestationer  som handlar om samhörighet, lyhördhet och omtanke i ett multikulturellt och multireligiöst samhälle. Låt nationaldagen bli än mer inkluderande också ur ett religionsperspektiv.

9 kommentarer

Thorsten Schütte säger
8 juni 2013 – 03:27

Att byta den pålitliga Pingstmåndagen mot veckodagshoppjerkan 6/6 är ett stolleprov. Jag tyckte det var ett styrketecken att Sverige inte hade en lika flaggviftande nationaldag som de flesta andra länder, jag såg det som att man var så trygg i sin identitet att man inte behövde detta. Om man nu nödvändigtvis måste ha en nationaldag i Sverige - låt då Midsommardagen bli det och återställ Pingstmåndagen!

Magnus Olsson säger
9 juni 2013 – 12:34

Vilken underbar blogg! Tack igen! Visst är det förfärligt när de "personliga"
Aspekterna åsidosätter lagens generositet. Att med det subjektiva försöka påtvinga andra sin subjektiva mening och inte generöst tillåta andras existensberättigande. I dag ställs frågan om något gott kan komma från Galileen? Svaret kommer ljuda med två röster " det är bättre att en man går under än hela folket" och " det som inte är av Gud dör ut av sig självt". Den förra principen ger seger över tid men inte mer, den andra ger förlust till nåd, det håller längre. Därför är det glädjande att kunna utbrista i : det kommer något gott från Skara! Tack biskop Bonnier för berikande ord! / Magnus Olsson

Åke Bonnier svarar
10 juni 2024 – 11:13

Tack själv!

Sven Andersson säger
9 juni 2013 – 07:06

Skrivglade Magnus!

Magnus Olsson säger
9 juni 2013 – 08:51

Fråga till biskop Bonnier: accepterar biskopen kommentarer som Svens vilket endast syftar till att förlöjliga andra människor? / Magnus Olsson

Åke Bonnier svarar
9 juni 2024 – 11:13

Käre Magnus,
Tro mig: det kunde vara värre! Inför den typen av kommentarer får man likt Luther lyfta på hatten och gå vidare. Värre kommentarer stryks.

Allt gott!
+Åke

LFL säger
13 juni 2013 – 09:21

Tycker att "annandag midsommar", den 22 juni, ska vara nationaldag. Det var ju faktiskt 22/6 och inte 6/6 som svenska flaggan antogs.

Och återställ annandag pingst!

Sedan vill jag emellertid korrigera /förtydliga Åke Bonnier på ett par punkter:

1) Religionsfrihet handlar om rätt TILL religion, inte om rätt FRÅN religion. Det är dags att ordentligt ta avstånd från den ateistiska Sturmarksektens idoga försök att ge gamla begrepp en ny innebörd. Rena DDR-språket. Heder åt präster och diakoner, som pratar om Jesus i kyrkan! Kyrkoherdar ska inte ha någon befogenhet att lova några "gäster" religionsfria kyrkor. Att religionsfrihet skulle betyda frihet från religion är lika absurt som om demonstrationsfrihet skulle betyda demonstrationsfri 1 maj.

2) Islam är inte en "abrahamistisk" religion. Muhammed var inte jude, och inte heller någon av de första imamerna. Jesus var jude, så också de tolv lärjungarna och aposteln Paulus.

Vi behöver inte ställa oss bakom alla katolska stolligheter (det ontologiska gudsbeviset) för att vara toleranta med muslimerna. Nationaldagen ska vara hela folkets dag, och inte bara de kristnas dag. Självklart ska alla i Sverige verksamma religiösa samfund delta i nationaldagsfirandet. Varken islam eller någon annan religion ska exkluderas. Men genom att tala om "abrahamistiska" religioner och inkludera islam i detta begrepp, exkluderar man alla andra.

Midsommarhelgen har ända sedan hednatiden varit en folkets informella nationaldag. Midsommarnatten är natten mellan den 20:e och 21:a juni. Om den 22/6 är nationaldag, hinner midsommarfirarna sova ruset av sig, innan de ska fira nationaldag. Annars delar jag helt synpunkter här ovan om att fira nationaldagen under midsommarhelgen.

Låt oss arbeta för det.

nya tant lila säger
13 juni 2013 – 10:56

Religionsfriheten handlar naturligtvis om rätten att ha en religion. Också för exempelvis muslimer.
Så om man nu absolut vill ha skolavslutningar i kyrkan så kan man väl kompromissa där man har invandrare och ha vartannat år i en moské?

LFL säger
13 juni 2013 – 03:25

Inlägget handlar om nationaldagen, och det gör min kommentar också, som alltså inte handlar om skolavslutningar i kyrkan. Jag har alltså föreslagit att nationaldagen flyttas till den 22 juni, och då sker inga skolavslutningar. Som framgår av min kommentar vill jag dock förtydliga /korrigera biskopens inlägg på ett par punkter.

Biskopen skrev "Det tycks de facto finnas en religionsfobi i Sverige som tar sig uttryck i att religionsfriheten ska skydda mot religion i offentliga rum." Biskopen har inte skrivit att detta är hans definition av begreppet religionsfrihet, och jag hoppas att så ej är fallet. Att religionsfrihet skulle betyda "frihet från religion" är lika absurt, som om demonstrationsfrihet skulle betyda demonstrationsfri 1 maj, att 1 maj-demonstrationer på sin höjd skulle vara tillåtna inomhus, i Folkets Hus. Och inte ens där, ifall något borgerligt parti skulle ha hyrt Folkets Hus festsal. I så fall skulle inte ens röda fanor vara tillåtna i Folkets Hus.

Ja, jag har faktiskt varit involverad i en diskussion, med anledning av att de borgerliga partierna krävde att kommunen skulle bygga en ny stadsteater, för att slippa de röda fanorna vid Folkets Hus entrén. Det förekom ibland politiska möten i en annan del av byggnaden, samtidigt med teaterföreställningar i F H. Så fräcka var dock inte de borgerliga partierna, så att de ville förbjuda de röda fanorna. De ville flytta teaterföreställningarna till en separat och politiskt neutral byggnad, som därför måste byggas. .

Så ska vi också se på kravet på religionsfria kyrkor. De, som vill slippa alla religiösa inslag, får hålla till i en annan byggnad än kyrkan. Det är kyrkoherden som bestämmer över kyrkan och vad den kan upplåtas till. Men även en kyrkoherde kan överskrida sina befogenheter. Att skolelever ska slippa att "utsättas för religiös påverkan", är lika absurt som att de inte ska utsättas för politisk påverkan under studiebesök vid ett kommunfullmäktigemöte. För att inte tala om "skolvalen". Och ska vi ha ålderskontroller av deltagarna i 1 maj-demonstrationerna?

Men nu handlar det om nationaldagen, som enligt mitt och Torsten Schüttes förslag ska infalla under skolfri tid. Vi ska inte ha en religionsfri nationaldag. Kyrkan ska fira nationaldagen, om den flyttas till midsommarhelgen, som Johannes döparens dag. Som infaller den 24 juni, med undantag av Sverige sedan 1953, där den infaller lördagen närmast 24 juni. Enligt Lukas-evangeliet föddes Johannes döparen sex månader före Jesus.

1953 beslöt man i Sverige att flytta midsommardagen, så att den alltid skulle infalla på en lördag, samt att flyttaAllhelgonadagen som dittills alltid infallit den 1 november, till närmaste lördag. Avsikten med detta var att den arbetande delen av befolkningen skulle få två nya lediga dagar under året, utan att det skulle uppstå klämdagar. Vi hade då fortfarande sex dagars arbetsvecka och tre veckors semester.

Nationaldagen ska vara hela folkets dag, och inte bara ateisternas eller de kristnas dag. Självklart ska alla i Sverige verksamma religiösa samfund delta i nationaldagsfirandet. Varken islam eller någon annan religion ska exkluderas. Jag uppmanar alla religiösa samfund att hålla sina helgedomar öppna på nationaldagen, både för de troendes religiösa firande och för besök av icke-troende.

Jag uppmanar även Svenska kyrkan att fira 1 maj som de kristna arbetarnas dag. Katolikerna firar sedan 1956 1 maj som Josef Arbetarens dag. Vi måste säga bestämt Nej till både religionsfri och demonstrationsfri 1 maj. Gud finns alla dagar. Att all religionsutövning (liksom allt deltagande i politiska demonstrationer) ska vara frivillig är inte detsamma som att slippa andras religionsutövning. Svenska kyrkan måste säga ifrån på skarpen på den punkten - gärna tillsammans med andra kristna och icke-kristna religiösa samfund. Och tillsammans med alla toleranta ateister.

nya tant lila säger
13 juni 2013 – 06:52

Kyrkans roll av överhuvud och uppfostrare av folket har faktiskt - tack och lov- försvunnit!
Vad är det för fel på nationaldagen? Den firas väl med stor glädje över hela landet av alla invånare!? Vad skulle ändras av att datumet ändrades igen?
Däremot så har ju naturligtvis pingsten försvunnit för många.

LFL svarar
13 juni 2024 – 11:13

Datum för Sveriges nationaldag har aldrig ändrats. De flesta länder har olika dagar för nationaldagen och firandet av nationens flagga.

Sverige saknade nationaldag till 1983, då man bestämde att Svenska flaggans dag den 6 juni skulle vara nationaldag. 2005 blev nationaldagen helgdag, i det uttalade politiska syftet att tysta de kvardröjande protesterna mot EU-medlemskapet och euron: ”Sverige finns ju kvar”. Den svenska kristenheten, med Svenska kyrkan i spetsen, la sig platt för politikerna, när de beslöt att avskaffa annandag pingst. Redan då fördes midsommardagen fram som alternativ nationaldag. Hittills är jag – mig veterligt – ensam om att föreslå den 22 juni.

Men det förslaget är väl genomtänkt. Midsommarfirarna bör faktiskt hinna sova ruset av sig, innan de firar nationaldagen, som dessutom bör vara på samma datum varje år. Därför bör även midsommarafton och midsommardagen vara samma datum varje år. Ett lands nationaldag uppmärksammas ju av media över hela världen, och fulla svenskar är väl inget att visa upp.

Den 6 juni har aldrig slagit igenom som hela folkets festdag, inte heller sedan dagen blev helgdag. Det som egentligen firas är monarkin. Gustav Vasa valdes till kung 6 juni 1523, innan hela Sverige var befriat. Svenska flaggans dag började firas denna dag under Första världskriget, för att manifestera folkets underdånighet inför ”kung och fosterland”. Kungen delade ut flaggor, ty flaggor var dyra och svenskarna skulle göras till ett flaggviftande folk.

Slutstriden om Stockholm skedde 22 eller 23 juni 1523. Gustav Vasa red in i staden den 24 juni, som enligt dåtida (och troligen felaktiga) astronomiska beräkningar var midsommardagen det året. För närvarande infaller midsommarnatten mellan den 20:e och 21:a juni alla år utom skottår. Firandet av jul och midsommar har i Sverige anor från förkristen tid. Trots tusen år i Sverige, har den kristna kyrkan aldrig lyckats göra midsommar till en kristen högtid. Det har ju däremot lyckats med julhelgen, då midvinterblotet hölls under hednatiden. Julhelgen firades innan den nuvarande kalendern antogs, under den dag som nu är den 13 december – Luciadagen.

Sven Andersson säger
13 juni 2013 – 08:43

"Skrivglade" syftade inte till ngt förlöjligande. Nästan oförskämt att tolka så fel.
Nej syftet var: att påpeka att alltför många och alltför långa inlägg på alltför många
bloggar hämmar diskussionsbredden i bloggarna.