Varför vill jag vara kristen?


Om aftonen på Midsommardagen kommer dessa tankar över mig. Varför vill jag vara kristen? Egentligen kan jag leva ett alldeles strålande liv utan att bekänna mig till kristen tro. Egentligen kan jag bete mig på ett klokt, varmt och vänligt sätt mot mina medmänniskor utan att vara kristen. Jag kan säga, tänka och göra bra saker utan att alls behöva relatera till kristen tro och när det gäller naturen och skapelsen kan jag njuta av den, ta vara på den, vårda den utan att relatera till någon högre makt.

Ändå vill jag vara och är kristen! Varför?

För det första fördjupar den kristna tron min uppfattning om tillvaron. Livet får ytterligare en färgnyans – den gudomliga ”färgens” djup. Ungefär som när man ser ett TV-program i svart-vitt för att sedan se det på nytt i färg. Det är samma TV-program. Samma saker sägs och görs men ser jag det i färg får det en fördjupad nyans som ger ett djupare tilltal. Jag tror ju att Gud finns och är och att Gud alltid har varit och kommer att vara. Men Gud är inte främst en Gud långt borta utan en Gud som är nära och som möter mig i varje andetag, i varje sommarbris, i varje regndroppe och solstråle, i varje darrande löv och i varje blommas blad. Allt – hela skapelsen i all dess skönhet och skörhet är Guds tilltal till mig. Men jag måste naturligtvis träna mig på att höra detta tilltal. Det behövs daglig träning, daglig omvändelse, men det är sannerligen vär det

Men Gud uttrycker också sin kärlek till mig. Jag är älskad och gränslös värdefull precis som alla människor oavsett allt. Kan man fråntas sitt människovärde om man begår något tillräckligt hemskt? Hitler, Breivik m fl – har de förlorat sitt människovärde? De som drabbats av deras fasansfulla handlingar har säkert svårt att se gärningsmännen som Guds älskade och värdefulla barn. Och det är sannerligen fullt begripligt! Hur svårt det än känns att skriva det så är min fulla övertygelse att alla människor, oavsett allt, är Guds älskade barn. Även jag. Mitt eget värde ges mig av Gud – inte genom bedömning av mina prestationer utan för att jag är. Detta kan inte nog sägas. Och det är just detta som är centrum i den kristna tron för det handlar om Gud som delar min tillvaro genom att möta oss människor på ett unikt sätt i en historisk person. Det är det som är så lockande och viktigt med den kristna tron – att Gud blivit människa, att Gud inte bara finns i stjärnhimlen utan i människovimlet, mitt i det mänskliga sammanhanget och att Gud, genom att dela det djupt mänskliga visar på att var och en av oss är älskade och värdefulla. Gud villkorade inte sitt människoblivande. Nej, Gud blev människa för vår skull, för att manifestera sin kärlek till oss.  Det är ju helt fantastiskt!

Denna Guds kärlek fick sedan sim brännpunkt på korset. Det finns inget som kan stoppa Guds kärlek, inga gränser för Guds kärlek därför att Gud gått över alla gränser genom Jesu liv, död och uppståndelse.

Jag vill vara kristen och jag bekänner högt och ljudligt att jag är kristen för att Guds gärningar i och genom Jesus Kristus betyder så ofattbart mycket för mig. Därför vill jag följa Jesus Kristus som lever och verkar i dag mitt ibland oss. Att vara kristen är en kallelse – en Guds kallelse – en kallelse som gäller Dig och mig.

Men att följa Jesus – att vara hans lärjunge handlar också om att satsa på detta livet – främst detta livet. Det andra – det som är bortom dödens gräns, är Guds sak. Min uppgift är att leva det innevarande livet – att leva ut Guds kärlek nedtransponerad till mänsklig kärlek. Jag får älska och alltid ta kärlekens initiativ. Inspirerad av Gud handlar det om att älska alla, inte bara dem jag tycker om, inte bara dem jag står nära, inte bara dem jag arbetar ihop med utan älska alla. Det är sannerligen inte enkelt. Jag misslyckas dagligen och stundligen. Jag behöver verkligen börja om och börja om  och börja om och jag får göra det. Det är ju Guds nåd det handlar om – Guds nåd och Guds kärlek. Men det är mitt uppdrag som människa att älska min medbroder och medsyster oavsett allt. Vad betyder det nu i semestertid? Vad betyder det på mitt kontor? Vad betyder det i mötet med de som jag kan uppleva som knepiga?

Är uppdraget överdrivet? Är livsstilen omöjlig? Ja, på ett sätt – om jag tror att det handlar om prestation – att vara duktig. Men kanske är det endast en sak som gäller och det är att inse att det endast är Gud i mig – Jesus den korsfäste och uppståndne och som lever i mig som  kan älska på det viset och jag får överlämna mig helt till Jesus för att kunna leva ut denna kärlek. Den jag då älskar är Jesus i min medmänniska. Jesus i mig älskar då Jesus i dig. Den kärleken är den sannaste och den kärleken förändrar. I den kärleken kan vi ana att Guds rike är mitt ibland oss – ett rike, en relation som ytterst handlar om att denna värld ska vara mänsklig i ordets allra djupaste bemärkelse.

Vilken utmaning! Därför vill jag vara kristen.

 

5 kommentarer

Vera säger
23 juni 2013 – 01:46

Gud får ta plats i mitt liv,Gud är inte bortvald.Drivkraften i detta livet är att ledas av Guds närvaro,kallelsen,uppdraget,förvaltarskapet och nåden det dominerande.Däri ryms tänka och göra bra saker m.m.,njuta av naturen och skapelsen samt vårda den .
Tack för Goda Sanningar

Sven Andersson säger
23 juni 2013 – 08:46

Tack för goda sanningar! Detta är genuin kristendom - skilt från mångreligiösa
resonemang och bibelfrämmande syn på t.ex. sex och samlevnad.

Staffanw säger
24 juni 2013 – 11:03

Fantastiskt fin beskrivning om vad frälsningen och Jesus efterföljelse innebär.
Därför vill även jag vara kristen. Skulle kanske tillagt - Gud ger oss också vårt HOPP tillbaka.

Per S säger
26 juni 2013 – 11:30

Som du själv summerar din inspirerande text, Åke: Vilken utmaning!
Du har genom åren inspirerat mig i skilda fora. Idag vill jag gärna räkna mig som kristen, men det är en verklig utmaning att leva upp till denna begreppsnivå. Dagliga missar, men dessbättre även en och annan träff.
Jag önskar dig en välgörande sommarfrid.

LFL säger
27 juni 2013 – 09:59

Jag har aldrig bestämt att jag "vill" vara kristen. Jag har inte bestämt att Gud finns. Gud finns oberoende av vad jag vill. Jag har inte heller bestämt att Gud är störst, större än människors partier, större än alla stater, större än hela FN. Nej, det har jag inte bestämt, och det är heller inte en "åsikt" som jag har bestämt mig för. Det är väldigt lätt hänt att människor, som vill vara kristna, faller in i ett ateistiskt tänkande: att Gud är en konstruktion av människohjärnan: Ett "hjärnspöke" som måste dömas med människors mått.

Är inte den kristna religionen given oss av Gud?

Är inte självaste kyrkan grundad av Herrens hand?

Kyrkan har aldrig lyckats göra midsommarhelgen till en kristen högtid på samma sätt som julen, som har efterträtt midvinterblotet. I midsommartid förnimmer vi hur de gamla hedniska andeväsendena väcks till liv. Animism kallas det. Visserligen finns Gud i allting ("ubikviteten") men uppfattningen av naturen som besjälad är snubblande nära hedendomen.

Våra förfäders tro, asa-tron, skiljde sig från kristendomen på det sättet att den hade upphöjt delar av skapelsen, speciellt naturkrafter och människors känslor, till gudar. Åskguden. Regnguden. Kärleksgudinnan. Krigsguden.

Inte minst den sistnämnda guden är intressant. Krigen uppfattades förr som en naturkraft, som människor inte till fullo kunde råda över. I den mån människor kunde råda över "krigslyckan" spelade kulten till krigsgudens ära större roll än militära strategier. Det var ju faktiskt så, visserligen inte genom offer till en särskild krigsgud utan genom renlevnad till Jahves ära, som fariséerna trodde att de skulle besegra den överlägsna romerska krigsmakten.

LFL svarar
27 juni 2024 – 11:13

Detta inte alls avsett som polemik mot någon som ”vill” vara kristen. Men ytterst handlar det om att Gud kallar. Oavsett om man är biskop eller lekman. Men för biskopen är förmodligen den egna viljan mer avgörande än för en lekman. Om jag hade haft en chans att bli biskop hade jag tackat nej. Jag kan däremot inte på samma sätt tacka nej till att vara kristen. Jag har inte själv valt att vara kristen.

Det framhålls ofta att man inte själv har valt sin sexuella läggning. Samma personer, som säger det, säger ofta att en religiös tro är en självvald åsikt. Detta är ett diskriminerande synsätt tycker jag. Troende diskrimineras. Hur ska man kunna avstå från att ha en religiös tro, över huvud taget, om man inte själv har valt att vara troende? Det är nog lättare att byta religion än att välja bort religionen. Många ”ateister” visar ju upp alla tecken på religiöst förhållningssätt; inte minst missionsbeteendet.