Jag har en dröm!


I går var det 50-årsjubileum gällande Martin Luther King J:rs fantastiska tal ”I have a dream” ett tal som kommit att betyda så mycket för så många när det gäller segregering. Vi har blivit än mer medvetna om att ingen hudfärg i världen kan skilja oss åt. Vi är människor, bröder och systrar som hör samman. Det är en verklighet på många sätt i vår värld och ändå återstår så mycket – också i Sverige. Vår flyktingpolitik har en hel del att önska av generositet, medmänsklighet, lyhördhet o s v. Men det är ett annat blogginlägg…

Min dröm denna eftermiddag är att vår kyrka i sitt gudstjänstliv, i sin undervisning i sin diakoni och mission ska våga vara en tydlig kyrka, en tydlig röst om kärlek, om människovärde, om försoning och upprättelse. Min dröm denna eftermiddag är en kyrka som inte bara finns i sina speciela byggnader (440 kyrkor i Skara stift) utan som vågar sig utanför byggnaderna i högre utsträckning. Min dröm är en kyrka där vi är bland våra medmänniskor i deras nöd, i deras glädjesammanhang och som visar på och i ord och handling bekräftar att människovärdet inte är beroende av var man har sin huvudsakliga dygnsvila (apropå en DN-artikel ). När Jesus dog var han i enlighet med den kristna traditionen, i dödsriekt. Vi behöver en kyrka – både anställda och ideella, som vågar vara i människors dödsrike mitt i det svåra, mitt i det svarta och som finns där som ljus i mörkret – ljus som kan leda vidare. Vi kallar det diakoni och det förbinds lätt till våra diakonimedarbetare – vigda diakoner och andra. Men diakoni är inget specialområde för några specialutbildade enbart utan något som vi alla är kallade till. Diakoni betyder tjänst. Vi är kallade till tjänst åt medmänniskan och därmed också tjänst åt Gud – Guds tjänst.

Jag har en dröm om en kyrka som i allt lever som hon lär och som vågar dela sina misslyckanden med – en kyrka där vi törs tala om våra svagheter med varandra oliksom om våra styrkor, en kyrka därvi inte försöker vara religiösa ”übermenchen” utan en kyrka där Du får vara Du och jag får vara jag. Vi har kommit ett stycke på väg men vi är inte framme.

Jag drömmer om en kyrka där vi firar mässa ofta därför att mässan inte är till för de riktigt fromma utan för alla döpta. Tänk om alla döpta kände det just så. Vi behöver inte vara specialförberedda för att gå i mässan. Nej, vi får komma som vi är.

Jag drömmer om en kyrka där vi än mer läste i Bibeln tillsammans, delade texter och tankar tillsammans, anade djupen tillsammans och vågade tala högre om texternas betydelse i dag.  Jo då, en hel del görs men jag drömmer om att gå ett stycke till.

Jag drömmer om en kyrka där vi inte segregerar utan integrerar. Där vi ser, älskar och bekräftar den andre som den hen vill bli sedd och bekräftad som.

Jag drömmer om en kyrka som utåt verkligen står för det som är vårt sändningsuppdrag – att gå ut och tala om Jesus Kristus, om det han har gjort, om den Han är. Vi ska inte vara buskablyga utan i religionsdialoger och andra dialoger tydligt tala om vår Herre och Mästare.

Må så denna min dröm bli en verkklighet helt och fullt. Jag tror inte att den är utopisk. D v s jag vill inte tro det och så länge jag är biskop i Skara stift kommer jag att tala om detta och med mina misslyckanden och svagheter försöka leva detta. Herre förbarma Dig!

Jag har en dröm!

6 kommentarer

Magnus Olsson säger
24 augusti 2013 – 05:49

Varför måste dopet vara en gräns för måltidsgemenskap? Nej jag efterfrågar inte de teoretiska resonemangen i svk lutherska lära utan jag frågar biskopen om varför den gränsdrgningen görs i drömmen? / Magnus Olsson

Åke Bonnier svarar
25 augusti 2024 – 11:13

Bäste Magnus, med flit har jag kursiverat ”alla” i meningen om alla döpta. Tänk om ALLA döpta kunde känna att nattvarden var viktig och inte till för en elit. Där får vi börja. Nattvarden förutsätter dop. Det är den världsvida kyrkans hållning som Du ju vet. Det är också Svenska kyrkans hållning. Men vi kontrollerar inte vem som går till nattvarden – tack gode Gud – utan Svenska kyrkan har ett öppet nattvardsbord.

LFL säger
24 augusti 2013 – 07:56

Det var dessutom en oerhört bra artikel som biskopen har skrivit i DN:
http://www.dn.se/debatt/ar-manniskorna-mer-varda-i-storstaden-an-pa-landet/

Anders Göranzon säger
24 augusti 2013 – 09:01

Välkommen att drömma mer om hur mänsklig olikhet kan bli en tillgång tillsammans med medkristna i södra Afrika. Har idag träffat Din kollega i det sydöstra stiftet, som ju också är vänstift till Skara stift. Det är med värme han talar om biskop Åke och vänstiftet i Sverige. Jag tror att biskop Buthelezi och de medkristna i sydöstra stiftet i allra högsta grad är en del av Din dröm. Kanske ett uppslag till nästa bloggpost?

Christina säger
24 augusti 2013 – 10:09

Amen till det! Jag är med på drömmen!!

Ps. Personligen kan jag tänka mig att nattvarden kan vara en bra inträdesbiljett både till gemenskapen och dopet. Jag är inte heller övertygad om att dopet måste komma först...

LFL svarar
25 augusti 2024 – 11:13

Jag avstår från kyrkobesök och nattvard den här söndagen också. En nattvard som har reducerats till inträdesbiljett är ett vanhelgande av sakramentet.

Inträdesbiljett – till vad?

Förr var konfirmationen en inträdesbiljett till nattvarden. Nu är konfirmationen inträdesbiljett till moped och andra presenter samt dyra konfirmandläger, där många gör sin sexdebut.

Det är dessutom förnedrande att känna sig tvungen att ta nattvarden. Många gör det för att prästen inte ska bli ledsen. Och för att inte uppfattas som mansprästmotståndare. Senast när jag skulle ta nattvarden, babblade den manliga prästen om att det bara är symboliskt. Sedan dess har jag vägrat nattvarden i Svenska kyrkan. Biskopen borde säga åt prästerna att inte ljuga sedan de sagt sanningen.

Säger man i predikan att nattvarden inte är på riktigt, ska man inte efteråt säga ”Jesu kropp, utgjuten för dig.”

Ändra till ”Kyrkans inträdesbiljett – utgiven för dig.”

Bengt Olof Dike säger
28 augusti 2013 – 04:10

Vilken underbar dröm, som Skarabiskopen har: en tydlig kyrka, som inte blygs sitt uppdrag, som talar klart och rent om Jesus Kristus, frälsaren och som fullt ut - för så måste väl drömmen tolkas? - följer missionsbefallningen, kyrkans generator, som den kan kallas!

Må biskopsdrömmen mångfaldigas i kyrkoleden och göra alla dess präster, övriga anställda och förtroendevalda frimodiga och orädda för att gemensamt lägga grunden för det som skulle kunna kallas Svenska kyrkans renässans!

Tack Åke Bonnier - ett varmt och från hjärtat emanerande tack!

LFL svarar
28 augusti 2024 – 11:13

I vår tid har vi sett biskopar, som har förnekat den kristna trons mest grundläggande och centrala delar. Åke Bonnier är inte en av de biskoparna. Man kan alltså hysa vissa förhoppningar om att Bonnier ska bli den som rycker upp Svenska kyrkan ur det andliga förfall, som hon tyvärr befinner sig i. Den som har läst sin kyrkohistoria vet att Gud många gånger förr har valt den man minst anat. Bonniers biskopsgärning har hittills varit en huvudsakligen positiv överraskning.

Rossina i Vargön säger
29 augusti 2013 – 10:59

Tack till Biskop Åke för en inspirerande text! Vad behövs för att visa på den kristna vägen som ett gott alternativ i vår splittrade värld? Det berättas att man om de första kristna yttrade: " Se hur de älskar varandra".
En utmaning att skapa omtankens och kärlekens atmosfär.
Här några vilsna tankar:
Dagligen får vi höra om människor som plågas av angrepp och ondska via Internet. Skolor och arbetsplatser är också infekterade av mobbning. Varför inte påminna om åttonde budet och dess förklaring: "Vi skola frukta och älska Gud, så att vi icke beljuga, baktala eller illa berykta vår nästa utan urskulda honom , tänka och tala väl om honom och tyda allt till det bästa." A och O för en god atmosfär!
Så till ett av kyrkans viktigaste arbetsfält , mötet med sorg och död. Avdela tillräckligt med personal för detta och ge diakoner och andra fortlöpande utbildning och handledning. Av egen tung erfarenhet vet jag hur väsentligt detta är...
Sist vill jag påminna om att "ett vänligt ord kan göra under och läka hjärtats djupa sår". Tag fram Din gamla adressbok och skicka ett gammaldags pappersbrev till någon åldrad och bortgllömd. Det finns så många både gamla och unga som väntar på uppmärksamhet och gemenskap. Här kan alla vara med och göra en insats! Telefon är också användbar!
Tron är ett mysterium, lika svårbegriplig som orden i Upp.2:17. Om dop eller nattvard ska komma först är inte alls viktigt för undertecknad. Kärleken, den svårbegripliga kommer först.

LFL svarar
29 augusti 2024 – 11:13

Om det råder någon osäkerhet om dopet eller nattvarden ska komma först, ska båda sakramenten läggas ner och ersättas med varmkorv och Coca cola. Då handlar det om en helt annan måltid än Herrens nattvard. Hela Svenska kyrkan kan läggas ner, och kyrkoavgiften kan ersättas med en frivillig kommunalskatt, som går till sociala ändamål. Kyrkoavgiften uppfattas ju redan så av de flesta nomineringsgrupperna i stundande kyrkoval. Man döps bara en gång i livet. Skulle det vara så svårt?