För kyrkan i tiden.


Snart är det kyrkoval och jag hoppas verkligen att Du som läser min blogg och tillhör Svenska kyrkan vill vara med och ta ansvar, vill vara med och påverka genom att rösta i kyrkovalet den 15 september.

Svenska kyrkan är inte en kyrka för etniska svenskar endast utan en kyrka där alla svenskar, både nya och infödda ska kunna finna ett hem. Svenska kyrkan förkunar den inkluderande kärleken i ord och handling, även om vi borde bli ännu bättre på det. Mn Kyrkan består ju, som bekant, av en skara förlåtna syndare, som biskop Bo Giertz en gång uttryckte det. Mångfaldens kyrka måste vi stå uppför. Vi ska vara en kyrka i tiden men inte nödvändigtvis av tiden. Att vara ”av tiden” innebär att vara ett rö för vinden som blåser än hit och än dit. Men så länge vi har fokus på Jesus och den Guds kärlek som Han inkarnerade behöver vi inte frukta belackarna som beskyller Svenska kyrkans representanter av olika slag för att vara politiskt korrekta. I mångfaldens kyrka finns inget annat centrum än Jesus på korset men ju närmre korset jag står ju öppnare kan jag vara för alla andra. Jag vet ju vad jag står. En kyrka som är i tiden måste ha Jesus som centrum och våga ut i periferin. Vi ska vara en kyrka för dem som är marginaliserade liksom vi ska vara en kyrka också för dem som känner att de lever sitt liv ”mitt i livet”.

Jag blir så trött när Sverigedemokraterna talar om kristendom och svenskhet i ett tätt förbund. Ägg och sockerkaka i förening. Någon sockerkaka kommer dock inte Svenska kyrkan att vara. Tvärtom är detta med att vara kyrka i tiden att vara ett salt – jordens salt – ett salt som ska svida i sår när det behövs, ett salt som ska ge smak åt det som tas in, ett salt som kan bevara, ett salt som kan utmana.

Må vi tillsammans stå upp för en sådan kyrka och värna mångfaldens kyrka med Jesus i centrum. I kraft av Jesus själv får vi stå upp mot den exkluderande och främlingsfientliga enfalden. Låt oss med Jesus mitt ibland oss därför vara en kyrka i tiden! Din röst behövs – också den 15 september!

4 kommentarer

Sven Andersson säger
29 augusti 2013 – 11:41

Låt Kyrkans salt motverka den förruttnelse, som kommer av "politisk korrekthet"!
Låt Kyrkan vara kyrka (val 15/9 2013) och Sverige styras av riksdag (val 2014)!
Rösta opolitiskt!

LFL säger
30 augusti 2013 – 01:28

Svenska kyrkan är den del, som finns i Sverige, av den världsvida kristna kyrkan, och alltså inte en ”svensk” kyrka. Till skillnad mot det katolska stiftet i Sverige är Svenska kyrkan en organisatoriskt självständig del av den världsvida kristna kyrkan – men likväl bara en del av densamma.

Anonymous svarar
30 augusti 2024 – 11:13

Vari består denna delaktighet i den ”världsvida kyrkan”?

Vad är man del av och hur? Låter minst sagt flummigt…

LFL svarar
30 augusti 2024 – 11:13

Svenska kyrkan är en del av den kyrka, som Jesus grundade i det gamla Palestina för snart 2000 år sedan. Under de första 500 åren var Svenska kyrkan även organisatoriskt en del av den världsvida katolska kyrkan. Svenska kyrkan är världens enda (ev. med undantag för dotterkyrkorna till Svk) protestantiska kyrka med bevarad apostolisk succession sedan den katolska tiden, ända tillbaka till Jesu lärjunge Petrus.

Jesus kom aldrig till Sverige, och har alltså inte grundat någon ”svensk” kyrka. Idén om ”nationalkyrkor” är ytterst ett återfall i hedendomen och dess tro på provinsiella smågudar. Om det finns någonting som är specifikt ”svenskt” med Svenska kyrkan, så är det just det starka sambandet – i både rum och tid – med den universella kyrkan (som Svk är en del av).

Staffanw säger
30 augusti 2013 – 04:01

Biskop Bonnier, borde du inte bli minst lika trött på dessa partipolitiska grupperingar som vill styra kyrkan, utan vara sig Jesus eller Gud inblandade.
Tänker främst på socialdemokraternas valmanifest för kyrkovalet. Klinikst befriat från Jesus och Gud. Den sekulära folkkyrkan - det nya folkets hus...

Rossina i Vargön säger
31 augusti 2013 – 05:39

Det är inte alltid viktigast att nämna Guds namn i var och varannan mening när man ska förmedla en religiös åsikt eller en ståndpunkt.
Glädjande att så många olika grupperingar engagerar sig för kyrkans framtid. Om nu bara folket makar sig upp från sofflocket och röstar!