Nu gäller det!


Kyrkovalet i Svenska kyrkan är över för denna gång. Vi vet resultatet även om inte de slutgiltiga siffrorna har offentliggjorts än. Kontrollräkning pågår. Men i dagsläget ser det ut som att 20 000 fler har röstat än vad som skedde 2009. 691 000 medlemmar avgav sina röster och utgör tillsammans 12,7% av alla röstberättigade. Vi har kunnat konstatera att Borgerligt alternativ gick tillbaka, POSK gick framåt och SD lyckades över förväntan.  15 mandat på kyrkomötet. Kommer de in i utskott eller inte? 3 mandat i fullmäktige i Skara stift. Kommer de in i stiftsstyrelsen eller inte? Valet är över. Nu måste alla ledamöter mötas med den demokratiska respekten oavsett vad man tycker om den enskilda nomineringsgruppens budskap. Sedan är det bara att hoppas på och kämpa för att alla människors lika värde, en mångfaldens kyrka med Jesus i centrum ska vara det viktiga också  under de 4 kommande åren.

Bytte i morse några ord via twitter med en präst om möjligheten att man som förtroendevald får lova att verka för det som är kyrkans grundläggande människosyn innan man kan kandidera. Det låter sympatiskt. Men frågan om debatten också skulle handla om att man skulle vara tvungen att lova att ställa upp på trosbekännelserna och så skulle frågan om vad det innebär konkret uppstå. Det finns alltså problem med ett sådant resonemang hur sympatiskt jag än kan tycka att det är.

Men nu gäller det! Nu gäller det att vi tillsammans arbetar för en kyrka där alla, oavsett etnisk bakgrund, oavsett sexuell identitet, oavsett geografisk hemmahörighet kan känna sig hemma – en kyrka i stolthet över Jesus Kristus – den korsfäste och uppståndne och i en lyhörd dialog med människor av annan tro där vi tillsammans kan se att vi har så mycket gemensamt.

Låt oss be och arbeta tillsammans för en kyrka där evangeliet – det glada budskapet, budskapet som handlar om att vara sedd, bekräftad och upprättad får beröra var och en.

Nu gäller det!

12 kommentarer

Arnaeus säger
17 september 2013 – 08:16

"oavsett sexuell identitet" skriver du. Men vad säger Skriften, bibelordet? Den säger inte vad du säger utan att enkönade gemenskaper är "para fysin" det vill säga "contra naturam", emot den natur Gud skapat.

LFL svarar
17 september 2024 – 08:13

Enkönade gemenskaper? Ska vi återinföra klosterförbudet, som upphävdes först 1978, om jag minns rätt?

Jean-Jacques Rosseau (1712-1778) vände upp och ner på rådande normer. Före Rosseau var det konstlade och onaturliga höjdpunkten av alla civilisation. Det enkla och naturliga var barbariskt. Enkönade gemenskaper är självfallet inte det naturliga sättet att avla barn och uppfylla världen. Jag har varit motståndare till samkönade äktenskap, men har upptäckt att argumenten mot har varit för tunna. Jag har därför givit upp motståndet, men har för den skull inte blivit aktiv förespråkare för samkönade äktenskap. Låt de berörda själva söka Guds vägledning för sina liv, och respektera vad de kommer fram till!

Betydligt viktigare än att tjafsa om andras privatliv är att nattvarden återupprättas i Svenska kyrkan, att alla som vill, har tillgång till en traditionell nattvard med knäfall vid altarrundeln och riktigt vin i kalken. Och framförallt: att man respekterar om någon avstår, oavsett orsak, från nattvarden. Det är ett alltför heligt sakrament för att brukas fel.

"Skarastiftspräst" svarar
17 september 2024 – 08:13

Det naturvidriga har tydligen blivit naturligt. Så långt har det alltså gått.
Bo Giertz nämnde en gång att han inte var orolig för att homosexuellt samliv skulle accepteras av svenska folket. Där har vi naturen på vår sida.
Han fick inte rätt på den punkten. Det onaturliga har blivit naturligt. Svenska folket tycks inte reagera på det. Eller är det så att de helt gett upp hoppet inför en kyrka som gått i spetsen för detta avfall mot det naturliga umgänget. Om inte kyrkans ledning med sina biskopar i spetsen kan hålla vaktjänst mot ett sådant leverne och framhålla vad Guds Ord säger, varför skall man då bry sig?
Det hade förstås inte Bo Giertz räknat med att hans efterföljare på biskopsstolarna skulle förespråka ”ickekristna äktenskap”.

En annan säger
18 september 2013 – 12:10

Jag blir uppriktigt imponerad av att tre personer vågar uttrycka en så icke - PK åsikt på biskopens blogg! Är det verkligen så högt i tak i Skara stift att alla åsikter respekteras? Hoppas verkligen det!
Läste att Axel Schulman uttalat sej kritiskt emot vårt samhälle som inte tillåter att föräldrar får vara hemma med sina barn, fast de känner att det är "motbjudande" att lämna barn som skriker för full hals. Därefter presenterades en undersökning som gick över partigränserna. Till min stora förvåning verkade ca 80% av ALLA partiers anhängare ha en annan syn på barnomsorgen än partierna - de ville själva bestämma om sina egna barn. Kan det vara så i fler sk PK frågor att partier och andra ledare faktiskt representerar en minoritet?
Vet vi egentligen vad "vanligt folk" tycker i våra mest känsliga frågor?

Att alla ska behandlas med respekt och omtanke är givetvis en självklarhet - tom för SD. Heder åt ÅB:s demokratiska syn i den svåra frågan!

"Skarastiftspräst" svarar
19 september 2024 – 08:13

Det är bara så att de regler och bud som står i Skriften har inte med demokrati att göra. Demokrati är något som människan har uppfunnit, hur demokratiskt en demokrati nu egentligen är i verkligheten. Gud är ingen demokrat men han är rättvis och bestämd och vill människan väl. Detta har vi människor att lita på.

nya tant lila säger
18 september 2013 – 01:06

Vad har Skara stift med privata halvhomofober att göra?

"Skarastiftspräst" svarar
27 september 2024 – 08:13

Vad är en halvhomofob?

LFL säger
18 september 2013 – 05:30

Släpp frågan och gå vidare. Ingen har någonsin försökt tvinga mig att gifta mig med en annan man. Jag har inte ens upplevt något informellt tvång att göra det. Man har däremot försökt tvinga i mig onaturlig nattvard. Vilket är ett grovt övergrepp. Vad är det för kyrka som utsätter sina kommunikanter för en sådan skymf mot det allra heligaste, ja för ett rent fördärv? Man får inget veta förrän man har sörjan i munnen och tänker: "Detta är inte Jesu blod, utan djävulens blod".

Ni silar mygg och sväljer kameler!

Staffanw svarar
18 september 2024 – 08:13

Vem sväljer kameler, och framförallt allt – vilka kameler gäller det?

Rudbeckius säger
19 september 2013 – 08:34

Att leva som kristen, t.ex. ta emot nattvarden och delta i Gudstjänstlivet vore ett naturligt krav på förtroendevalda i kyrkan. Många kyrkor har det så, men där har inte de sekulära partierna haft kyrkan som tummelplats.

Rossina i Vargön säger
20 september 2013 – 10:25

Påven ger oss en bild av vad kyrkan borde vara: som ett fältlasarett efter slaget. Jag är full av tacksamhet över att ha fått del av denna goda vision.

Sven Andersson säger
22 september 2013 – 11:24

Sv.Kyrkan är inte KYRKA. Jag var på "kurs" i Härnösands stift i lördags. Det handlade om idéella insatser i kyrkans arbete, och hade ett par goda föreläsare. Dagen inleddes med att vi sjöng "Nu är det morgon" och det var ju övertygande kl.10.00.
Men ingen bön för dagens samling eller tacksamhet över att mera än 100 personer
lyckats samlas trots regnets bortspolade vägar.
God middag serverades och efter några timmar skildes vi, sedan en fin pianist spelat Peterson/Berger. Men utan någon välsignelse inför den långa hemfärden.
Det är nog bara i Sv.Kyrkan, som man samlar sina trogna - utan att be om Guds
ledning och Hans välsignelse inför hemfärden - och ändå fanns det minst 5 st
präster ibland deltagarna och föreläsarna. ÄR DETTA SVENSKA KYRKANS sätt
att LITA PÅ SIN GUD? Eller har man någon??? Är Härnösands stift unikt???

LFL svarar
23 september 2024 – 08:13

Detta är en fråga av samma dignitet som ”Vad ska vårt kära Kommunistiska Parti gör efter Sovjetsystemets fall? Vi är ju ändå en väldig massa partifunktionärer som har sin försörjning genom detta parti, samt en massa frivilliga idioter, som tycker att deras liv har fått en mening och att de gör något betydelsefullt för andra genom detta parti. Ja, vad ska ett kommunistiskt parti göra i ett kapitalistiskt samhälle? Vi kan ju inte bara gå i opposition och påstå att allting var bättre förr! Och inte kan vi säga att det inte var något fel på idéerna, utan att felet var att det inte blev som vi hade tänkt oss. För säger vi det, så har vi ju pekat ut oss själva som de skyldiga, och vem vill i så fall ha våra tjänster, när vi nu ska bygga det nya? Nej, det är nog bäst att vi tar ner porträtten av Marx och Lenin och sjunger ”We shall overcome”.

LFL säger
29 september 2013 – 12:49

Hade tänkt skriva något om situationen i kyrkan efter kyrkovalet. Som helt klart var en motgång för Sd, eftersom man fick sämre valresultat än väljarstöd inför de allmänna valen enligt opinionsinstituten. Valdeltagandet i kyrkovalet var bara drygt 12 %. Ett lågt valdeltagande brukar gynna små partier med stark mobilisering. Sd misslyckades alltså med att mobilisera sina egna anhängare, men lyckades dessbättre med att mobilisera sina motståndare.

Det finns uppenbarligen många medlemmar i kyrkan, som tycker att Sd inte har i kyrkan att göra, och kanske inte politiska partier över huvud taget. Inklusive "nomineringsgrupper" som ställer upp med samma namn i kyrkovalet som på valsedlarna till kommunfullmäktige. Det är ju partipolitiseringen av kyrkan som har gjort det möjligt för Sd att över huvud taget ställa upp i kyrkoval.

Det finns inslag i Sd:s plattform som är oförenliga med den kristna religionen. Om man verkligen är en kristen sverigedemokrat måste man sätta Gud före partistyrelsen. Och frågan är ju hur länge man får vara kvar i partiet, om man hamnar i en situation där man måste välja mellan att lyda Gud eller partistyrelsen. Det handlar bl.a. om kyrkans universalitet. Svenska kyrkan är inte en "svensk kyrka", som är till exklusivt för folkslaget svenskar.

Hur ska då Sd-ledamöterna behandlas? Det är mycket viktigt att skilja mellan personen och rollen, att inte blanda ihop personen och rollen. Alla människor ska mötas med kärlek, oavsett ras, hudfärg, sexuell läggning, religionstillhörighet eller politisk åsikt. Den politiska rollen är något helt annat. Det är den som kan komma i konflikt med den kristna religionen. Om man vill förvandla kyrkan till en megafon för "svenskheten" ska man motarbetas i de rollen.

nya tant lila säger
29 september 2013 – 09:59

Sd ökade från 7 till 15 mandat i kyrkomötet. Ett dåligt resultat! Lite saklighet tack!

LFL svarar
29 september 2024 – 08:13

Det var ett sämre resultat än man kunde förvänta sig med ledning av partisympatierna enligt Sifo för september 2013.

nya tant lila säger
30 september 2013 – 08:24

Skarastiftspräst! Kommentarerna hamnar konstigt i raden.
Givetvis är inte biskop Åke Bonnier anmäld för att inte ha avkragat någon! Det är ju rena rama tramset och inget annat. Inte av mig i vart fall. Hur bemöter man rena lögner?

"Skarastiftspräst" svarar
30 september 2024 – 08:13

Ja ja, jag undrade bara, jag har inte medvetet försökt reta upp någon. Det har nog inte biskop Bonnier gjort heller.

nya tant lila säger
30 september 2013 – 01:02

Det finns inte heller någon vendetta och inga inbillade fiender och kd-distriktet har knappast med något här att göra. Men hur svarar man?

LFL säger
30 september 2013 – 05:21

Det kanske finns en annan version, men den tänker jag inte dra eftersom jag inte vill förvärra något. Det är bättre att förlåta varandra, för då slipper man gräla om vems fel det var från början, vem som har missförstått vem, o.s.v.