Vi hör ihop!


I skrivande stund befinner jag mig i Almedalen på Gotland. Här i Visby präglas hela veckan av folkmyller, åsiktsutbyten, debatter och proklamationer men också en tydlighet i mångfaldsfrågor som både hörs och syns. Domkyrkoförsamlingen tog initiativ till att i lördags ringa i klockorna FÖR mångfaldens Sverige samtidigt som  en grupp nynazister samlades för att proklamera sitt bruna budskap. Människor samlades för ett mångfaldsmöte och för att understryka vikten av att vi hör samman över alla gränser. Om detta må vi tala högt, om detta må vi berätta, om detta må vi undervisa alltifrån våra förskolebarn till sista årskursen i gymnasiet. Det är ju i skolåldern som många präglas för livet.

Vi hör ihop . Det förkunnar den judisk-kristna människosynen som har sin grund i Tanach/Bibeln. Öppenhet och mångfald är det samhälle som vi som kristna borde stå upp för i Jesu efterföljd för vad det handlar om är att konkret leva de judiska buden som handlar om att vi ska älska Gud över allting och vår nästa som oss själva. Jesus själv påminner om detta som de förnämsta buden och understryker de dessutom genom det bud som han själv formulerade i orden: ”Ett nytt bud ger jag er, att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra. Alla ska förstå att ni är mina lärjungar om ni visar varandra kärlek”. På en banderoll i en kyrkoruin kunde jag läsa: ”Kavla upp ärmarna och börja älska”. Det kan låta lite klämkäckt men om man tar denna utmaning på allvar är det precis det som Jesus säger i det nyss anförda citatet. Börja älska! Ta kärlekens initiativ som handlar om att se sin medbroder och medsyster, att öppna upp för dem som flyr för livet  – att hjälpa människor att hitta ett hem i Sverige. Den fullkomliga kärleken fördriver rädslan, skriver aposteln Johannes (1 Joh 4:18). Om vi lever kärleken behöver vi inte vara rädda för det som är annorlunda än det vi är uppvuxna med. När det sägs att svensk kultur hotas av våra invandrare och flyktingar bygger ett sådant uttalande på brist på den kärlek som fördriver rädslan.  Sverige är i dag ett multikulturellt och multireligiöst samhälle där traditionell svensk kultur berikas av internationella bidrag. Det är något som vi måste fortsätta att värna. Låt oss som Kyrka tillsammans fördjupa den kärlek som fördriver rädslan. Låt oss värna ett mångfaldens Sverige Låt oss öppna upp för våra systrar och bröder som flyr från bomber, misiler, förtryck och förnedring. Låt oss hjälpa i närområden där sådan hjälp fungerar och för vår del genom kyrkornas olika hjälporganisationer. Låt oss inte spela ut detta mot en generös flyktingpolitik! Vi hör ihop och vi måste tillsammans stå upp mot de krafter som vill skilja, de krafter som vill bygga murar mot våra systrar och bröder som lever i flykt från ett reellt helvete.

Ett nytt bud ger jag er, säger Jesus, att ni ska älska varandra. Eller med banderollens ord: ”Kavla upp ärmarna och börja älska” för vi hör ihop över gränser, vi hör ihop som systrar och bröder!

8 kommentarer

LFL säger
2 juli 2014 – 06:49

Amen! Kring detta budskap måste vi förenas över alla gränser, inte minst de teologiska inom kristenheten.

Birger Rikner säger
2 juli 2014 – 10:48

Tack Åke! Är så glad att du är biskop i Skara! Du är så klar i ditt budskap!

Åke Bonnier säger
3 juli 2014 – 08:15

Tack Birger! Låt oss tillsammans stå upp för den inkluderande kärleken och också på det sättet ge Jesus äran!

Staffanw säger
3 juli 2014 – 12:22

Tänk om denna kärlek också skulle omfatta de präster och diakoner som sätter Jesus före den politiska korrektheten.

minecraft premium account säger
3 juli 2014 – 08:15

What's up to all, it's really a good for me to pay
a visit this web site, it contains helpful Information.

Anneli Magnusson säger
4 juli 2014 – 04:44

I ärlighetens namn så har judar och kristna inte monopol på kärleken till nästan och tur är väl det.
Det är stort att kunna älska den som inte är som en själv och ge den personen utrymme att vara som den är. För dig Staffan W. gissar jag att det t.ex. är kvinnliga präster och samkönade par som är utmaningen. Klarar du den?
Anneli

Staffanw svarar
8 juli 2024 – 11:14

Det var en konstig kommentar, den synes inte ha något med mitt lilla inlägg att göra. Gissa kan man ju, men förklara gärna hur jag kom in i bilden.
Hälsn Staffan

LFL säger
5 juli 2014 – 02:13

Splittringskatoliken gillar tydligen inte min uppmaning "Kring detta budskap måste vi förenas över alla gränser, inte minst de teologiska inom kristenheten." Trist! Jag menade naturligtvis ÄVEN oavsett åsikt i ämbets- och äktenskapsfrågorna.

Rebecka säger
8 juli 2014 – 12:32

Nynazisterna är väl gårdagens tullindrivare, så avskydda och förtryckta som de är. Även dessa behöver enligt Jesus kärlek och känna att de tillhör vår gemenskap. Även dessa måste älskas, befaller Jesus, trots att många ser dem som sina fiender. Har du någon idé om hur vi ska kunna inlemma dessa samhällets olycksbarn i vår gemenskap?

kerstin svarar
8 juli 2024 – 11:14

Tänker att man nog inte kan jämföra gårdagens tullindrivare med nynazister. Men oavsett så säger Jesus att vi ska älska våra fiender. Vi kan inte inbjuda nynazister till vår gemenskap i den meningen att sätta sig att tillsammans föra samtal. Jesus undervisar också om att vi behöver sky det onda. Inte öppna för underminerande krafter. Nu är det mycket som är ont och inte så lätt att avgöra eller ens upptäcka.. vi har det var och en i oss. Gudsordet visar på en väg; kärlekens tankar ord och handlingar – vem kan då avgöra vad det kan vara i varje enskilt fall? Guds andes ledning finns att utbedja sig om. Hjälparen den helige Ande ska ge oss vishet i mötet med nynazist såväl som med vilken annan människa. Men låt oss älska med tuff kärlek när det så behövs. Somliga är kallade och utrustade till den sortens andliga strid. Jesus konfronterade ondskan och fick den att vika undan. Hans ande hjälper utvalda människor att tillsammans med Jesus älska t ex nynazisterna efter deras behov. Hur? Överlåtelsebönen öppnar vägar, förhoppningsvis.