Bön för Gaza i juli 2014


”Rättvisans och barmhärtighetens Gud,

vi fortsätter outtrötligt att be om skydd för befolkningen i Gaza, för barn, kvinnor och handikappade och äldre. Vi ber för alla som mist sina närmaste, barn, hem och försörjning, för de som blivit föräldralösa. Vi ropar till dig Gud: Låt det bli ett slut på den fasansfulla situation de nu befinner sig i och ge alla skydd, säkerhet och ett hopp om en snar förändring.

Rättvisans och barmhärtighetens Gud, vi ber att det egyptiska eld-upphörinitiativet ska lyckas så att strider, våld och förstörelse upphör och en återgång till lugnare och tryggare tillvaro kan ske.

Rättvisans och barmhärtighetens Gud, öppna ögonen på världens ledare så de ser det lidande och den smärta som folket i Gaza drabbas av och griper in mot våldet och övergreppen. Och inse att nu är det tid för det internationella samfundet att vakna upp och kräva att rättvisa skipas så en varaktig fred kan byggas.

Rättvisans och barmhärtighetens Gud, vårt folk är trötta på alla tillfälliga lösningar och ber att det internationella samfundet genom FN ska ha mod och beslutsamhet att ta itu med grundorsakerna till konflikten och komma fram till en hållbar lösning genom ett slut på ockupationen av det palestinska området.

Gud  förbarma dig!

Kristus förbarma dig!

Herre förbarma dig!”

Amen!

 

Bönen är översatt av Kjell Jonasson och bygger på en bön från det palestinska befrielseteologiska institutet Sabeel i Jerusalem.

Likaledes får vi be för alla civila i Israel, för alla som lever i rädsla för missiler och attentat:

Herre låt fredens  krafter segra, den fred som ryms i och formas av shalom. Var med alla som sörjer, alla som längtar, alla som hoppas och låt oss alla på de sätt som är möjliga tillsammans bygga en fredens, försoningens och syskonkärlekens framtid, oavsett religion och oavsett etnicitet.

Gud förbarma dig!

Kristus förbarma dig!

Herre förbarma dig!

Amen

15 kommentarer

Rossina säger
23 juli 2014 – 08:22

Tack att Du ger oss del av denna viktiga bönetext. Vi har med den i våra förberedelser inför helgens gudstjänst.

Anders G säger
23 juli 2014 – 09:54

Om Hamas slutar skjuta urskiljningslöst är konflikten löst.

Där är rotorsaken.

Triggerhappy terorister av fundamentalist jihadister a la talibaner.

Kyrie eleison!

LFL säger
23 juli 2014 – 11:38

Nineve-slätten, som den kristna befolkningen fördrivs från av ISIS ligger inte på andra sidan jordklotet i förhållande till Israel/Palestina. Vad gör ISIS, när de har upprättat sitt "kalifat" i Syrien och Irak? Inte otänkbar att de försöker "befria" Israel från judar. Troligt att Israel försöker bli av med fienden i söder innan man tvingas försvara sig mot den nya fienden i norr.

Kommer gamla fiender att förenas i kampen mot den nya hotet? T.ex. är mullorna i Teheran rädda för att bli skjutna som "otrogna hundar" om ISIS skulle vända sig österut. Det är verkligen inte "islamofobi" att varna för den ultraextema islamism, som nu terroriserar befolkningen i Syrien, Irak, norra Nigeria och Kenya.

Lennart Eriksson säger
24 juli 2014 – 09:37

Varför be för Hamas som du gör. Varför inte inkludera Israels försvarsmakt i din bön?

Maria säger
24 juli 2014 – 12:32

Be för Israels upprättelse o beskydd från den ende levande Guden, Abraham, Isak o Jacobs Gud, Israels Gud o att ALLA folk ska komma till tro på hans son Yeshua Messias o att han snart ska sätta fötterna på oljeberget för att ta plats på Sion o regera från Jerusalem över hela världen från sitt utlovade land Israel,
Må Han komma snart!
Amen

Gabriella Riboe säger
24 juli 2014 – 05:20

Israels ambassador in the United States, Ron Dermer, said yesterday that the Israeli army should be given the Nobel Peace Prize for its “unimaginable restraint” in Gaza. I agree with him. No other country should have shown the restraint that Israel is doing.

Ron Dermer:

“Israel did not have to send its soldiers into many of the places they are fighting today. We could have given people time to evacuate these areas — which we did anyway — and then bombed from the air all the buildings that were being used by fighters to store and fire weapons. But we didn’t. As we have done time after time, we are sending our soldiers into this hornet’s nest of Palestinian terror that is booby-trapped with mines and riddled with subterranean tunnels.”

Hamas, on the other hand, wants to have as many palestinian civilian casualties as possible, to nuture the public opinion of anti-Israeli and anti-jewish feelings.

They urge people to ignore the IDF warnings to evacuate.
They force people to serve as human shields
They deliberately place their missile batteries in hospitals, schools, mosques and other crowded places.

DittKristaSamvete säger
24 juli 2014 – 05:29

Bäste Åke, när har du sist "outtrötligt" bett för slaktade kristna i arabländer, Syrien, Irak, m.m.?

Staffanw svarar
25 juli 2024 – 11:14

Ja, detta är en gåta. Har människor olika värde, eller varför denna tysnad?
Kanske har det med politik att göra.

Sedan är naturligtvis ÅB’s böner för båda sidor i kriget i Gaza välkomna och behövda.

Leif säger
25 juli 2014 – 02:15

Israel vs Palestina är något av det mest explosiva man kan tala om idag. Frågorna är dock alltför komplexa för de flesta av oss och det är lätt att vi helt styrs av våra egna - i sannolikt varierande grad informerade - religiösa och/eller politiska sympatier och antipatier. Känslorna kör i värsta fall helt över allt annat och hela saken riskerar att haverera in i beklaglig irrationalitet och enögdhet som ännu mer låser och skadar diskussionen.

Lägger man härutöver till det som nu händer våra kristna syskon i Irak och Syrien, blir frågorna närmast vansinnigt komplexa och svårhanterliga.

Den humanitära katastrof som nu äger rum bör vara centrum i våra förböner och för ev. praktiska handlingar. Vad vi själva skulle vilja och vad vi "tycker" måste rimligen stå tillbaka för ev. nödhjälp just nu. Alltför vidlyftigt politiskt, religiöst eller annat argumenterande känns liksom inte ok i det lidande som råder. Det kan blockera klarsynen gällande vad som faktiskt ägt och äger rum.

Mellanöstern-frågorna är så fruktansvärt svåra att de kräver enorm urskillning och väldiga kunskaper om man ska diskutera dem riktigt kvalificerat.

Men lidande kan vi ju alla förstå och därmed kanske engagera oss i utan särskilda ideologiska tendenser.

Rossina säger
25 juli 2014 – 03:03

Tack Leif för kloka synpunkter!

Gun säger
25 juli 2014 – 06:32

Tack, Leif! Så rätt du har!

Gun säger
25 juli 2014 – 06:33

Leif, det var så bra. Precis min åsikt. Tack!

LFL säger
25 juli 2014 – 07:50

Vi får inte vara likgiltiga för en ny förintelse av judar. Vi kan inte ärligt säga att Israel har rätt att försvara sig, om vi samtidigt fördömer varje ansats till framgångsrikt försvar. "Proportionerligt" betyder inte att likhögarna ska vara lika stora på båda sidor, vilket de hade varit om Israel inte hade haft ett så bra luftförsvar, som man faktiskt har. Varför fortsätter då Hamas, när raketbeskjutningen mot Israel gör så - relativt sett - lite skada?

Man vill få Israel att framstå som en angripare, som tillgriper oproportionerligt mycket våld. Man hoppas kanske att Israel ska skjuta slut på sitt förråd av luftförsvarsrobotar. Man vill kanske försvaga Israel inför ett samlat angrepp från en ny extrem-islamistisk statbildning i Syrien och Irak. Man hoppas kanske på ett storkrig mellan EU/USA/Nato och Ryssland om Ukraina. Carl Bildt blåser ju hela tiden i stridstrumpeterna mot Ryssland, i stället för att försöka ena EU, USA, Ryssland, Iran och de "moderata" arabländerna samt Nigeria. Mali, Kenya och andra afrikanska stater mot de nya hoten.

Vi har aldrig varit så nära ett tredje världskrig sedan Cuba-kristen 1960, och vad gör våra demokratiskt valda ledare? De pysslar med låtsas-krig, där man kan visa musklerna för Putin eller ge örfilar åt Israel i stället för att en diskutera vad man ska göra åt de verkliga hoten. Först fördrivs eller utrotas de kristna i Irak och Syrien, sedan judarna i Israel, innan vapnen vänds mot shia-muslimerna i södra Irak och Iran. Samtidigt som Boko Haram upprättar ett "kalifat" i de svårkontrollerade områdena i södra Sahara.

Och vad ber kyrkan för? Man kan förvisso be för att det egyptiska vapenstillestånds-initiativet ska lyckas. Men det har redan avvisats av Hamas. Förklarar kyrkan att politisk extremism i någon religions namn inte är frukten av en stark religiös tro, utan snarare frukten av ett missbruk av religionen för politiska syften? Sekulariserade politiker säger att "sådana är alla religiösa fundamentalister". Men när de ser att de, som de kallar fundamentalister" på den kristna sidan inte utrotar andra trosbekännare, så har de svårt att tro att de extrema islamisterna faktiskt gör det.

LFL säger
26 juli 2014 – 01:37

Och idag rapporteras att "Islamiska staten" i Syrien och Irak har sprängt en 3000-årig moské i Mosul. Denna byggnad har givetvis inte vari moské från början. Inte ens kyrka. Kanske synagoga. De extrema islamisterna vill tydligen utplåna alla spår efter judar och kristna. Det påminner om förstörelsen av Buddha-statyerna i Afghanistan, men också om sprängningen av synagogor i Nazityskland och om folkmordet på kristna armenier i dåvarande Turkiska riket 1915.

Judar grundade handelskolonier runtom i Mellanöstern omkr år 1500 f Kr. När Israel grundade (tvångs-?) förflyttades hundratusental av dessa diaspora-judar till Israel, samtidigt som stora delar av den arabiska befolkningen fördrevs från Israel. Sådana tvångsförflyttningar accepterades (rentav rekommenderades?) av Nationernas Förbund, som grundats efter första världskriget för att åstadkomma en fredlig lösning av konflikter, men förbjöds i FN:s deklaration för mänskliga rättigheter, som antogs ett drygt halvår efter dessa händelser i Israel /Mellanöstern. Israel menar sig på den grunden inte ha någon skyldighet att ge dessa palestinier och deras ättlingar någon rätt att återvända till Israel. Har israeliska judar någon rätt att återvända till de arabländer som de har utvandrat eller fördrivits från?

Israel har visserligen förstört good will genom bosättningarna på Västbanken och behandlingen av palestinierna där, men detta rättfärdigar inte angreppen mot Israel från Gaza och planerna på att utplåna Israel. Israels mål för den militära aktionen mot Gaza är att förstöra Hamas' militära infrastruktur (raketbaser i bostadshus etc) i området. Israel anklagas för att ha slagit en järnring kring Gaza, men det har tydligen inte hindrat Hamas att få vapen. Det har man troligen fått, när Muhammed Mursi var president i Egypten.

"Islamska staten" har förvånansvärt snabbt och effektivt byggt upp en civil administration i erövrade områden i Irak och Syrien, med betydande kapacitet att ekonomiskt försörja en stark krigsapparat. Varifrån har den personalen kommit, om det inte är resterna av Mursis islamistiska statsapparat i Egypten?
Reaktionera mot Israel är att judar ska göra som judar alltid har gjort, d.v.s. låta sig dödas utan att göra éffektivt motstånd. Bland kristna finns en märklig idealisering av judar, vilken snabbt växlar till ren antisemitism, när judar visar sig vara inte bättre än andra.

Lisa säger
27 juli 2014 – 11:04

Jag är mycket förvånad att svenska kyrkan tiger när kristna fördrivs och mördas i Irak. Inte en bön. Bara tystnad. Är svenska kyrkan kristen eller har man tappat sin tro ?

http://www.etc.se/utrikes/kristna-fordrivs-fran-irak

Åke Bonnier svarar
28 juli 2024 – 11:14

Lisa, se http://www.svenskakyrkan.se
Med vänlig hälsning,
+Åke

M säger
28 juli 2014 – 07:01

http://margalits.wordpress.com/2014/07/25/hamas-hamas-ge-judarna-gas-skriker-man-pa-gator-i-tyskland-juli-2014/