Antisemitismen måste bekämpas!


Gång på gång har vi kunnat läsa, både på Facebook och i tidningar om antisemitismens framfart i Sverige. Många säger att det har sin grund i Israels regerings beslut i konflikten med Hamas. I det resonemanget blandar man ihop begreppet ”judar” med att vara demokratiskt folkvald politiker i Israel. Jo, det sitter judar i Knesset och fattar politiska beslut som fått (och i värsta fall kommer att få, om militära insatser fortsätter) fruktansvärda konsekvenser för civila personer i Gaza. Men det är inte judarna som folk som bär ansvar för detta. Det är folkvalda personer som fattar beslut som har det yttersta ansvaret för vad som sker. Självklart har också Hamas ledning ansvar för vad som sker. Det finns ett uttryck som på engelska lyder: ”It takes two to a tango”. Så är det, men Israels regering är den starkare parten. Därom råder nog ingen oenighet och då åvilar det  Israels regering att vara med och fatta beslut som möjliggör fred och försoning. Samtidigt måste Israel få försvara sin befolkning som ständigt hotas av missilangrepp.  Som kristna utanför Israel och Palestina får vi vara med och be för alla dem som drabbas av missilernas och kulornas vedervärdighet och på annat sätt engagera oss för de drabbade, både kristna, muslimer och andra. Det är viktigt och där kan kraftfull kritik mot både destruktiva hamasbeslut och israeliska regeringsbeslut höras och måste höras.

Men att högt eller tyst, indirekt eller rent ut, hålla Sveriges judar delansvariga för det som sker i Israel är inget annat än ren och skär antisemitism. Aftonbladet Kultur hade häromdagen publicerat en seriestrip på sin hemsida (plockades bort efter några timmar)  som talade om att det var fel judar som gasades ihjäl, underförstått att rätt judar borde ha gjort det. Jublet tystnade bland åskådarna i prideparaden i Stockholm när  judiska församlingens grupp passerade i paraden. Rabbinen i Malmö har utsatts för både hot och direkta attacker, Stefan Lövens balanserade Facebookinlägg bemöttes av gränslöst många antisemitiska kommentarer, hakkors och antisemitiska foremuleringar har sprayats och målats på olika byggnader o s v. Hoten mot judar i Sverige har ökat så kraftigt att man fått ekonomiska medel beslutade av regeringen för att bland annat stärka säkerheten.  Det är fasansfullt! Vi får inte tiga!

I kyrkans sammanhang måste vi bli mycket mer medvetna om att vi  genom dålig förkunnelse och exegetisk okunnighet göder antisemitismen och späder på fördomar.  De teologiska institutionerna inom universiteten i Sverige och Svenska kyrkans profilutbildningar behöver fördjupa studenternas kunskap gällande texttolkning och ersättningsteologi. Jag hoppas också att det kommande kyrkomötet, i sitt novembersammanträde, vill fatta beslut som gynnar kampen mot antisemitism. Det finns flera motioner som möjliggör detta. Kyrkans förkunnelse  måste skärpas så att vi ser att det glada budskapet om skapelse, befrielse och liv genomsyrar hela Bibeln och genomsyrar både judendom och kristendom. Det finns bara en Gud, inte en gammaltestamentlig och en nytestamentlig. Det finns bara en Gud, inte en judisk och en kristen och en muslimsk. Det finns bara en Gud som har skapat oss alla till sina barn och som älskar oss alla gränslöst. Därför kan vi glädjas med våra judiska bröder och systrar och stå upp för och värna deras rätt att vara dem de är liksom vi kristna får leva vårt kristna liv med vår kristna bekännelse och handling i respekt och stolthet, i dialog och trohet.

Ingen antisemitism är försvarbar, oavsett om den kommer från etniskt svenskt håll eller från annat håll. All antisemitism måste bekämpas högt och tydligt! Det borde vara en självklarhet i Sverige idag. Det är det dock inte! Därför måste vi tillsammans stå upp, oerhört tydligt!

38 kommentarer

Ciccie säger
11 augusti 2014 – 10:11

Amen!

Staffanw säger
11 augusti 2014 – 10:38

Bra rutet, Åke.

Så fort vi glömmer vår historia, och så lite vi lär.

Allan Emrén säger
11 augusti 2014 – 11:05

Väldigt bra skrivet Åke!
Under kriget hade mina föräldrar judar från Danmark som inneboende i vår lilla lägenhet. Men det behövdes, vilket var en katastrof.
Jag trodde att alla svenskar hade lärt sig sedan dess.
Tydligen inte. Tyvärr.
Så vi får inte bara tyst se på.

Tack för ditt inlägg!

Roland Strandberg säger
11 augusti 2014 – 01:42

Finns det verkligen inte en enda offentlig person i Sverige som vågar antyda vilka som ligger bakom hoten och förföljelsen mot judar istället för att försöka få folk att tro att det är vanliga svenskar och framförallt Sverigedemokrater som ligger bakom?
De som ligger bakom har samma motto som Sveriges nya ärkebiskop 'Gud är större'.
Denna kommentar vågar ni väl inte publicera av rädsla för att stöta er med just dom som hotar judarna.

Jan Peter Ottosson svarar
18 augusti 2024 – 11:14

Du menar att muslimer ligger bakom samtliga antisemitiska handlingar? Nja, de muslimer jag möter ser Bokens Folk som mycket värdefulla. Menar du extrema och politiserande jihadister? Det nya kalifatets folk inom IS? Då stämmer det bättre. Men de representerar inte god islam och blir förhoppningsvis kortlivade.

Therèse Andrée Kjellström säger
11 augusti 2014 – 02:08

Tack Biskop Åke för dina kloka ord, det är oerhört viktigt att vi alla gemensamt står upp mot antisemitismen! Onsdag den 20/8 anordnas en kippavandring i Malmö med tanke på den senaste tidens händelser som utgår från Synagogan kl. 17.30, för den som vill och har möjlighet att deltaga.

Kerstin säger
11 augusti 2014 – 03:30

Tack för detta inlägg!
Antisemitismen måste bekämpas, överallt den sticker upp sitt fula tryne.
Vi kommer att bli ansvariga om vi inte gör det.
Vad skall vi då göra?
Ge ord åt vad som händer, inte vara tysta. Mobilisera kraft emot.

Per Olof Öhrn säger
11 augusti 2014 – 04:38

Jag vill bara säga att jag håller med Åke. Det är viktigt att hålla i sär den Israeliska statens ansvar i konflikterna med Palestinierna och hur vi ska förhålla oss till judarna i vårt eget land och i andra länder utanför Israel.
Läs gärna författaren David Grossmans utmärkta artikel om den pågående konflikten och hur han ser på vad som måste till för att ledarna i Israel och Palestina ska kunna mötas i ett samtal.

LFL säger
11 augusti 2014 – 07:53

Svenska kyrkan måste lära sig själv och hela världen att det inte är rätt att förfölja människor för att de tror på någon annan Gud. Det är inte rätt att förfölja människor som inte tror på någon Gud alls. Och människor, som inte tror på någon gud, har inte rätt att förfölja dem som gör det.

Det finns en utbredd religionsfobi, som säger att den som tror på någon gud tror på ett hjärnspöke, som han själv har konstruerat i sitt undermedvetna, och därför är farlig och måste dödas eller spärras in på sinnesjukhus. Beviset för detta sägs vara att troende (oavsett religion) som brutit mot samhällets lagar svarar med bibelcitat (eller liknande) att man måste lyda Gud mer än människor.

Och som ytterligare bevis anförs våldsdåd, som begås av extrem islamister eller någon annan extrem grupp. Så låt oss nu slippa spekulationerna om kristna och muslimer tror på samma gud. Vi kanske gör det. Vi kanske inte gör det. Hur kan vi, som inte ens är födda som muslimer, och fortfarande inte är muslimer, veta säkert att Muhammed valde att behålla rätt gud, och stämpla alla andra gudar som hans fränder trodde på som avgudar? Naturligtvis har Åke rätt i att det inte finns en gammaltestamentlig och en nytestamentlig gud. Det är den kristna ståndpunkten. Att den Gud, som möter oss i gamla testamentet blev människa, både Gud och människa, för att frälsa hela världen. Vad judar tänker om detta, känner jag inte till. Tror vi på gamla testamentets Gud, eller har vi konstruerat oss en avgud, enligt judisk åsikt? Nog står vi ut med att - av judarna - betraktas som något slags avfällingar från den rätta religionen? Inte kan detta vara en ursäkt för förföljelse av judar?

Men är det då rätt att förfölja judar och kristna, som inte erkänner muslimernas Allah, som sin egen gud? Man kan nästan tro det. ISIS kräver att kristna i erövrade områden ska konvertera till islam. Samma krav ställs nu på medlemmar i Svenska kyrkan, att vi ska se islam som en annan väg till samma mål. "Ersättningsteologi" är ordet, som aldrig förklaras. Första gången jag mötte det ordet, var det något positivt: Att det gamla förbundet, med ett enda folk (judarna) har ersatts genom Jesus Kristus med ett nytt förbund, med alla folkslagen. Detta innebär ju inte att de andra folkslagen har ersatt judarna. Detta är en veritabel halmgubbe som har målats upp av något teologiskt institut i Israel, vilket finansieras av Sverige. Av Lunds universitet eller Svenska kyrkan känner jag inte till.

Ett mycket fult tilltag, som syftar till att göra traditionellt troende kristna ansvariga för den anti-semitism som förs ut av Svk idag. Det är tvärtom den politiserade och pro-palestinska liberalteologin, som sprider de antisemitisk värderingarna. Det var väl Aftonbladet och inte någon kristen tidning, som publicerade en seriestrip, som påstod att fel judar gasades (underförstått att andra judar borde ha gasats)?

Och till och med på den här bloggen, där alla instämmer i att antisemitismen ska bekämpas, görs skillnad på judar i Israel och utanför Israel. Hur kan man häva ur sig sådant, när man vet att en stor del av dagens israeliska judar är ättlingar till koncentrationsläger-fångar, som inte hann gasas innan Nazityskland förlorade kriget?

Svart på vitt: "Det är viktigt att hålla i sär den Israeliska statens ansvar i konflikterna med Palestinierna och hur vi ska förhålla oss till judarna i vårt eget land och i andra länder utanför Israel."

Till och med Åke själv svävar en aning på målet om vem som har det yttersta ansvaret för dödandet i Gaza. Hamas är en terrorist-organisation, som har tagit makten i Gaza i något slags kupp, är orsak till blockaden av Gaza genom insmuggling av vapen, vapendelar och komponenter till vapentillverkning, och med c:a två års intervaller skjuter raketer mot Israel. Utan att ha en tillstymmelse till motmedel mot de israeliska luftförsvaret och utan tillstymmelse till skydd för den egna civilbefolkningen. I stället bjuder man in media för att filma förödelsen och lidandet för att visa upp för världen att judar minsann är ett folkslag som inte har rätt att leva.

Det är precis vad Hamas anser. Det är en terrorist-organsation av samma skrot och korn som ISIS, som kidnappar, fördriver, mördar och begraver sina offer levande. Målet för palestinsk-arabisk terrorism har sedan staten Israel grundades varit att göra hela Palestina (alltså även det som nu är Israel) judefritt. Den senaste raketbeskjutningen började samtidigt som ISIS erövrat stora områden i Syrien och Irak, erövrat oljefält och stridsvagnar från den flyende irakiska armén. Det har väl aldrig varit så nära panik bland Israels judar.

Det klingar ihåligt när man säger att Israel som den militärt starkare parten har ett särskilt ansvar för att visa återhållsamhet. Tvärtom måste Israel visa ansvar genom att föra kriget till ett slut, som leder till en varaktig fred. I annat fall kommer vi att se massakrer vart annat år under all framtid tills Israel förlorar ett krig. Någon gång måste ju det ske. Och till dess sker är Hamas berett att offra hur många palestiner som helst. Palestinierna har under åratal helt ocensurerat matats med tysk anti-judisk litteratur från 1930-talet. Och det är denna massiva indoktrinering, som ligger bakom antisemitismen i Sverige och Svenska kyrkan idag. Jag påstår inte att de palestinska flyktingarna är nazister. Men våra infödda nazister kan förnöjsamt titta på, med ett eller annat uppmuntrande rop när judar flyr från Malmö. Nazister gillar inbördes motsättningar i länder.

Detta hat och förakt, med uttryck som "judesvin" etc, är inte i Nelson Mandelas anda.

Kerstin svarar
12 augusti 2024 – 11:14

Tack LFL för ditt välskrivna intressant belysande inlägg. Uppskattar att få ta del av denna undervisning.

Har just läst John Ortbergs bok ”Här för att stanna-snickaren som förändrade världen”. (rekommenderar alla att läsa den)
Bl a beskrivs i boken Jesus förhållningssätt mot förtryckande Romarriket, mot judarna som folk, hans egna, på djupet berörande läsning. Vad gjorde Jesus? Vad gjorde han inte? Vad kan vi förstå av det?

nya tant lila svarar
15 augusti 2024 – 11:14

Jag hoppas verkligen att fler än Kerstin läser det du skriver LFL och att någon reagerar på det med den förskräckelse som man bör reagera på det. Vad har du för belägg för det du påstår? Varifrån har du fått den här informationen? Redogör för dina källor! De är kanske mycket intressanta!
Varifrån får du till exempel att Hamas är berett att offra hur många palestinier som helst? Varifrån får du att Hamas bjuder in media för att visa att judarna är ett folkslag som inte har rätt att leva? Vilka är dina källor?

Jan-Olof Ohlsanius säger
11 augusti 2014 – 11:50

Fick lova min pappa att inte gå med i ett politisk parti och inte synas . Pappa körde en säkerhetsofficer under kriget det var de som fick lyda order . Han lärde mig vad som hände vid sin sin död. . De sände folk i läger i Sverige . Judar , Romer och Kommunister . Det enda som var något vi inte behöver skämmas över Jude transporter från Danmark 1943 det var över 7800 personer på två dagar , de räddades på grund av den tyske kommendanten läckte till danske S partiledare som kontaktade motsvarande i Sverige . Min svärfar var för sitt för sin och sin familj säkerhet för han var bosätt i närheten nazisten hus i Skaraborg och hade kurser i det mesta för att ungdomen inte skulle med i nazist partiet

David Allon säger
12 augusti 2014 – 12:39

I liked what I read, but I also missed an important item, which is the role of the Swedish Church in creating the anti-Semitic atmosphere in Sweden.

By promoting a boycott of Israel and anything Israeli the Swedish Church is helping to demonise Israel. By its unilateral support for the Palestinian cause the Swedish Church is contributing to the creation of the situation that the Bishop so well describes. Most people do not understand the difference between Hamas, Islamic Jihad, and the Palestinian people. These same people also are the ones that call to "kill the Jews". The Swedish Church has contributed to this state of mind rather than combat it. The apology by a Social Democratic politician who used judesvin was, sorry he meant zionistsvin. Jew and Zionist and Israeli are synonymous not only in Hamas charter (kill all of them, all over the world), but also in the Swedish street, inflamed by many including the Swedish Church.

All this was missing from the otherwise excellent article.

Kerstin svarar
12 augusti 2024 – 11:14

Tack David för ditt påpekande som understryker vidden av komplexiteten i hur vi bör och kan förhålla oss i Sverige och i Svenska kyrkan.

Johannes svarar
13 augusti 2024 – 11:14

Thanks David for that comment. We are many in the Church that share the worries for what you expressed.

Roland Strandberg säger
12 augusti 2014 – 08:03

Åke, jag tror många skulle uppskatta om du deltog i diskussionen på din egen artikel och om du svarade på frågorna.

Inez säger
12 augusti 2014 – 10:55

Biskop Åke,

Tack för din blogg som jag uppskattar.

Jag refererar det förbisedda dokumentet ”Guds vägar: Judendom och kristendom” på Bengt Malmgrens blogg.

Kanske kan det intressera någon.

http://bengtmalmgren.wordpress.com/2014/08/09/judarna-staten-israel-och-kyrkan/#comment-3484

Inez

LFL säger
12 augusti 2014 – 04:48

Vi har väl alla, som inte är nyfödda, sett bilderna från palestinska träningsläger, där man tränade gerillakrigföring under mycket realistiska förhållanden. De blivande gerillasoldaterna skulle forcera taggtrådshinder medan övningsledningen sköt med skarp ammunition ovanför deras huvuden. Den som dödades under övningen skulle säkert dö i ett verkligt krig också, resonerade man.

Vi hade diskussionen i den svenska FNL-rörelsen, vad som skulle göras när Vietnamkriget var slut. Skulle FNL-rörelsen engagera sig i någon annan konflikt? Stödja den väpnade kampen i Mellanöstern för att utplåna Israel var på förslag. Ett studiematerial togs fram och diskurades i FN-grupperna. Det blev Nej från majoriteten av FNL-aktivisterj. Den fanns inga garantier för att det inte skulle bli ett massmord på judar sedan Israel besegrats.

I avsaknade av en ny konflikt, som FNL-rörelsens alla medlemmar tyckte att de kunde engagera sig i med gott samvete, imploderade hela FNL-rörelsen inom en månad efter freden i Vietnam. En del separata Palestina-grupper bildades, men de hade föga framgång i början. Svenska kyrkan kom med tiden att inta en ledande position i kampen mot Israel. Hamas' och de andra terrorist-organisationernas mål, och vad som ska hända med Israels judar, om detta mål uppnås, talar man inte om, utan blir i stället oerhört indignerade om frågan ens väcks.

Terrorismen är ett hårt slag mot alla berättigade krav för palestinierna, exempelvis att bosättningarna på Västbanken stängs och att blockaden mot Gaza hävs.

Här finns en utmärkt avhandling om hur kristna bör se på krig som konfliktlösningsmedel: http://basun.poluha.se/articles/justwar.htm

Birger Rikner säger
13 augusti 2014 – 06:54

Tack Åke ett viktigt inlägg! Viktigt att inte tystnadens kultur får genomslag.

Roland Strandberg säger
13 augusti 2014 – 08:07

Åke, jag misstänker att du och de flesta av dina kollegor inte surfar så mycket på nätet och kanske heller inte följer utländska nyheter. Jag vet att ni ser mycket positivt på invandringen och islam. Därför vill jag att ni ska ta en titt på denna video och sen tänka efter om ni verkligen vill stödja detta http://www.exponerat.net/islams-karleksfulla-budskap/
Klicka på videon och fråga gärna Jackelin om hennes val 'Gud är större' varkligen var så bra!

LFL säger
14 augusti 2014 – 12:01

Det är en fräckhet utan like att insinuera att biskopar i Svenska kyrkan skulle stödja det som visas på videon. Videon har inte spelats in av några oberoende journalister, som infiltrerat ISIS-kontrollerat område, utan av ISIS själva. Syftet är att sprida skräck och skrämma till underkastelse inför ISIS, som alltså inte på minsta sätt försöker dölja att man är en terrorist-organisation. ISIS har i stor omfattning använt internet för att sprida skräck, vilket är en del av förklaringen till ISIS militära framgångar. Det är inte bara civila som flyr, utan även soldater, som Bagdad-regeringen har skickat ut för att bekämpa ISIS. Men videon kan ju också användas - vilket tydligen är syftet med att lägga ut länk till videon på denna blogg - att uppodla avsky och hat hos kristna mot muslimer i allmänhet, samt bilda opinion mot invandringen. Kristna och andra minoriteter i ISIS-kontrollerade områden blir inte hjälpa om vi börjar förfölja religiösa minoriter i Europa, och här är ju inte bara judarna utan även muslimerna en religiös minoritet.

Roland Strandberg svarar
14 augusti 2024 – 11:14

Du ser alltså inte ingen fara i att vi hyser både aktiva ISIS-mördare och supportrar i Sverige? Vår regering stödjer också ISIS i Syrien finansiellt med flera hundra miljoner. Tycker du det är en bra användning av våra skattepengar?

Anneli Magnusson säger
14 augusti 2014 – 06:48

Tack Åke för ett som vanligt bra inlägg! Det gäller att tänka på alla som drabbats av konflikten i Mellanöstern vilket Svenska kyrkan verkar vara bättre på en många andra samfund. Jag ska dock säga att den katolske präst som jag hörde predika i söndags å det tydligaste gjorde klart att en god kristen bistår den som behöver hjälp oavsett vilken religion vederbörande tillhör.
Att judar utanför Israel angrips är fruktansvärt och totalt ologiskt. På vilket sätt skulle för övrigt Svenska kyrkan vara skyldig till antisemitismens framväxt? Otyget är ju utbrett i hela Europa.
Anneli

LFL svarar
14 augusti 2024 – 11:14

En av tvistefrågorna mellan Luther och Katolska kyrkan handlade faktiskt om rätten att kritisera kyrkliga auktoriteter. Därför har vi lutheraner ett friare förhållningssätt till våra kyrkliga auktoriteter än vad katoliker har i allmänhet. Det finns anledning att kritisera Kyrkokansliet i Uppsala för hur de har besvarat en vädjan om hjälp från Mellanösterns kristna råd. När Mellanösterns kristna råd talar om allt folket i det Heliga Landet, talar Kyrkokansliet enbart om Palestina. Man får närmast intrycket att böne-författaren i Uppsala jämställer Israel med de extrema islamister som avrättar människor med hängningar, nackskott eller levande begravning. Du gör också skillnad mellan judar i och utanför Israel.

Inte minst din egen Kyrka (Katolska kyrkan) har en väl genomtänkt linje för hur kristna bör se på militära konflikter. Du kan läsa här, en bred genomgång ur kristna under olika tider och i olika samfund har sett på saken: http://basun.poluha.se/articles/justwar.htm

Kerstin säger
15 augusti 2014 – 08:12

Håller med om att otrevliga personliga påhopp inte hör hemma här och inte någon annan stans heller. Påverkar och oroar och förstör.

Anneli Magnusson säger
15 augusti 2014 – 08:27

LFL m.fl.
Kristenheten rent allmänt har förstås en skuld till antisemitismen och vi som lever nu måste komma ihåg vad som hänt och se till att det inte sker igen.
När det gäller att bistå de lidande i Mellanöstern har Svenska kyrkan en kampanj för att samla in bidrag till alla grupper. Något liknande finns inte i Katolska kyrkan här i landet utan där inskränker sig förböner och stöd till de kristna flyktingarna. Vilket jag reagerar starkt mot!
Det finns också, som jag ser det, väldigt obehagliga strömningar bland i synnerhet de unga katolikerna i landet. Så vitt jag vet är t.ex.ordföranden i Sverigedemokraternas ungdomsförbund, Gustaf Kasselstrand, katolik. Jag vet inte om motsvarande idéer finns bland aktiva svenskkyrkliga ungdomar och vuxna med för den delen?
Anneli

nya tant lila säger
15 augusti 2014 – 10:59

Det är så positivt att läsa det Åke Bonnier skriver, nämligen att det bara finns en Gud, inte en kristen Gud, en judisk och en muslimsk. Tror man att det bara finns en Gud, borde ju detta vara en självklarhet.
Förföljelser är väl inte så enkla att förklara. För är det inte så att konflikterna helt enkelt byter territorium, men finns kvar? Är det inte så att konflikten mellan israeler och muslimer nu också har sin plats i Malmö till exempel? För det är väl knappast sverigedemokrater eller högerkrafter som ställer till det för judarna där?Sverige har ju tydligen också blivit en säker hemort för att kunna verka i terrorgrupper utomlands, vilket framkommit på senare tid då det sägs att ett 80-tal härifrån har anslutit sig till sådana. Guilt by association är ett mycket vanligt fenomen. Hur mycket har till exempel inte hela SD fått lida för att en av medlemmarna sprang runt med ett järnrör?

Kerstin svarar
15 augusti 2024 – 11:14

Att slå fast att det bara finns en Gud låter sig inte göras så enkelt. Min tro och många delar den är att ja, Herren är en förutsatt att treenig gud menas. Jesus är centrum för oss kristna – det är han inte bland muslimerna, judarna. Kan vi då självklart uttrycka att det finns bara en Gud?
Ja, i den meningen att det rent faktiskt är så att Gud är en i både verklighet och föreställningsvärld. Men den som inte bekänner Jesus som enda vägen till frälsning bekänner de facto inte tro till samme Gud. Gud i vilken Jesus inte räknas med är inte hel,
Anser det vara en väsensskillnad i hur de tre religionerna uttrycker tro på Gud.

nya tant lila säger
15 augusti 2014 – 11:10

Jag håller med LFL att det verkar finnas katoliker som ligger i bakhåll för att komma fram med sin kritik mot Svenska kyrkan och att detta inte borde vara så på bloggar drivna av Svenska kyrkans ämbetsmän. Å andra sidan tycker jag inte att man ska använda dessa bloggar till att lägga ut långa teorier om bakomliggande faktorer vid fruktansvärda massakrer av civilbefolkningen, vilka teorier skulle kunna rättfärdiggöra dessa och lägga skulden på någon annan än dem som utför dem, nämligen Israel. Det är nog bra att vara intellektuell och att dra paralleller i historien, men någon måtta får det väl vara på hårdheten och det känslolösa! Den som släpper bomberna är faktiskt den skyldige!
Det är också skrämmande att se hur man genom sin vältalighet lätt kan dupera människor att tro att man skriver den enda sanningen, som man därmed blir tackad för! Jag tror faktiskt inte att Kerstin noga har begrundat vad det är du skriver LFL!

Kerstin svarar
15 augusti 2024 – 11:14

Jo, ltl, jag har läst LFL:s inlägg(11 aug) mer än en gång och intar densamma ståndpunkt idag som när jag först läste. Grundar detta på viss förkunskap också. Har t ex mött flyktingar från Libanon och lyssnat till varför de flytt undan Hamas. Har även goda vänner som är s k Israel-kännare, vilka berättat för mig om sina kunskaper om Mellanösternproblematik.
Tråkigt att du blivit så retad av mitt lilla tack.

”Den som släpper bomberna är faktiskt den skyldige!” citat av dig. Man kan tänka så men jag tror inte det är så enkelt. Det gör kanske inte du heller om du tänker efter?

Sen håller jag med om att det är bra att redovisa källa för sina tankar.
Så löper alla mindre risk att bli duperade.

LFL säger
15 augusti 2014 – 12:37

Ntl, som du har visat i denna kommentar, kan man föra en sansad debatt, även om man har olika åsikter i sakfrågan. Jag har inget mot att de israeliska ledarna ställs inför rätta för krigsbrott. Men jag avkunnar inte domen i förväg. Det ska vara en opartisk rättegång med vittnesförhör, teknisk bevisning och syn på plats, där bomberna slog ner. Oberoende militär expertis ska höras som sakkunninga. Det måste bl.a. utredas om det funnits alternativa militära strategier, och vad som kunnat hända om Hamas fått fortsätta att skjuta raketer mot civila mål i Israel, utan att någon försökt hindra dem.

Vad gäller den moraliska frågan, kan det finnas anledning att diskutera indirekt skuld. Naturligtvis har den israeliska regeringen en indirekt skuld till Hamas' aggressioner genom att den inte har stoppat bosättningarna på Västbanken - men detta rättfärdigar inte Hamas' aggression mot Israel och Hamas' sätt att kalkylera med dödsoffer bland sin egen civilbefolkning. Man måste också diskutera indirekt skuld för Hamas. Den palestinska civilbefolkningen har all anledning att anklaga Hamas och säga "Detta har Hamas dragit över oss". Vad tränkte tyskarna under slutet av andra världskriget när eldstormarna, som startats av de allierades bomber, härjade i tyska storstäder? Var nazisterna fria från skuld?

Det är självklart att judar utanför Israel inte ens har någon indirekt skuld till de krigsbrott i Gaza, som eventuellt har begåtts av israeliska politiker och militärer. Men samma sak, att de inte ens har indirekt skuld, gäller även för flertalet israeliska judar. De som trakasserar judar i exempelvis Malmö bär det fulla ansvaret för sina handlingar.

nya tant lila svarar
15 augusti 2024 – 11:14

Och vilka är det som trakasserar judarna i Malmö?
Finns det inga palestinier där? Hur kan det då komma sig att man går ut i demonstrationer mot ockupationen av Gaza. (men den ockupationen existerar ju inte enligt LFL!) Vilka judar finns i Malmö? Jag vet inte. Men kan det inte vara judar från Israel eller med direkt anknytning dit? Hur mycket är motsättningarna i Malmö en direkt fortlöpning på konflikten i Mellanöstern? Jag tror inte att det finns så vattentäta skott som man vill påskina.
Och jag tror att den antisemitism som sägs utbreda sig inte har historiska rötter, utan är direkt kopplad till nutida händelser och motsättningar/krig mellan folk och religioner. Vi lever inte längre på en isolerad ö!

nya tant lila säger
15 augusti 2014 – 06:54

"Men är det då rätt att förfölja judar och kristna, som inte erkänner muslimernas Allah, som sin egen gud? Man kan nästan tro det. ISIS kräver att kristna i erövrade områden ska konvertera till islam. Samma krav ställs nu på medlemmar i Svenska kyrkan, att vi ska se islam som en annan väg till samma mål. ”Ersättningsteologi” är ordet, som aldrig förklaras. Första gången jag mötte det ordet, var det något positivt: Att det gamla förbundet, med ett enda folk (judarna) har ersatts genom Jesus Kristus med ett nytt förbund, med alla folkslagen. Detta innebär ju inte att de andra folkslagen har ersatt judarna. Detta är en veritabel halmgubbe som har målats upp av något teologiskt institut i Israel, vilket finansieras av Sverige. Av Lunds universitet eller Svenska kyrkan känner jag inte till.

Ett mycket fult tilltag, som syftar till att göra traditionellt troende kristna ansvariga för den anti-semitism som förs ut av Svk idag. Det är tvärtom den politiserade och pro-palestinska liberalteologin, som sprider de antisemitisk värderingarna. Det var väl Aftonbladet och inte någon kristen tidning, som publicerade en seriestrip, som påstod att fel judar gasades (underförstått att andra judar borde ha gasats)? "

Ovanstående är utdrag från LFL:s inlägg ovan den 11 augusti. Vad är det för antisemitism som du påstår att "traditionellt kristna" får skulden för och som utgår från Svenska kyrkan? Vad är det för halmgubbe du påstår att ett teologiskt institut i Israel målar upp? Var finns antisemitismen i liberalteologin som du påstår? Vad ÄR DET DU SKRIVER? Förklara dig!
Annars kan väl signaturen Kerstin som instämmer med dig, göra det! Jag tycker att det är skandalösa anklagelser både mot Svenska kyrkan, mot ett teologiskt institut i Israel och mot liberalteologin! Och var får du allt detta ifrån? Detta frånsett dina idéer om Gazakonflikten!

nya tant lila säger
16 augusti 2014 – 12:34

Åke Bonnier!
LFL har upplyst mig om att han inte tänker svara på mitt inlägg den 15 augusti kl. 15.54.
Därför ställer jag en fråga direkt till dig
-Stämmer det som LFL påstår att det utgår antisemitistiska värderingar från liberalteologer och att Svenska kyrkan syftar till att låta de traditionellt kristet troende få skulden för denna antisemitism som förs ut från Svenska kyrkan ? Är detta sant?
Saker blir så lätt sanningar! Någon skriver något och andra stämmer in. Farligt!

nya tant lila svarar
16 augusti 2024 – 11:14

Inlägget var kl. 18.54!

Åke Bonnier svarar
16 augusti 2024 – 11:14

Nej, NTL, det stämmer inte. Svenska kyrkans internationella avdelning har i en kampanj talat om att uppmana till urspruingsmärkning av varor från Israel och Palestina så att man ser om varor kommer från ockuperade områden. Likaledes kritiserar Svenska kyrkan både Hamas och Israel för deras militära insatser i Gaza. Men all kritik av Israel uppfattas av vissa kristna och judar som antisemitism. Men, som sagt, man måste kunna krisiser ett lands regim utan att vara emot landet eller folket.

Sedan finns det en konservativ kristen tradition som talar om att judendomen spelat ut sin roll sedan Jesus kom. Jesu egen religion har alltså ingen betydelse idag annat än att de kristnas uppgift är att evangeliser också bland judar så att dessa omvänder sig och tror på Gud såsom Gud uppenbarat sig i Jesus Kristus. Detta betyder i sin tur att Guds förbund med Israels barn var temporärar förbund i väntan på ett mer stadigvarande som Jesus slöt med Gud på korset. Denna typ av teologi kallas ersättningsteologi därför att den ersätter de gamla förbunden med det nya. Kyrkan är det nya Israel. Den typen av teologi är det många, inklusive jag själv, som tar starkt avstånd ifrån.

LFL säger
16 augusti 2014 – 12:48

Judiska församlingen i Malmö består huvudsakligen av flyktingar undan förföljelser i Ryssland och övriga Östeuropa under början av 1900-talet, överlevande och ättlingar till dem från koncentrationslägren samt flyktringar undan förföljelser i Polen under 1960-talet, enligt församlingens hemsida. Det är alltså vissa invandrargrupper från Mellanöstern (troligen huvudsakligen palestinier) som trakasserar judar i Malmö. Det är alltså inte så att båda kombattant-grupperna från MÖ (d.v.s. israeliska judar plus palestinier) som ömsesidigt fortsätter att bekriga varandra sedan de invandrat till Sverige. Utan det som förekommer här är ensidigt, mot judarna. Den svenska anti-semitismen (även inom Svenska kyrkan) visar sig i den relativa bristen på fördömande av anti-semitismen bland invandrargrupperna ifråga. De invaggas i föreställningen att de gör rätt, när de ger sig på judar.

Det är dessutom att spela terroristerna i händerna att göra den teologiska åsikten att judar, kristna och muslimer tror på en och samma Gud till en förutsättning för fred med. Vi måste ju hålla fred även med människor som helt klart tror på avgudar, som tror på mer än en Gud, eller inte tror på någon Gud alls. En och samma Gud-teorin är teologiskt tveksam och politiskt livsfarlig. Trots att den torde vara ett försök till politisk anpassning av teologin i ett samhälle, som ser religionen som källa till allt ont, och konflikter mellan olika religiösa grupper - och alltså inte pengar och makt - som den främsta orsaken till krig. Yasidierna, som stämplas som hedningar, verkar vara de mest utsatta.

Muhammed försökte bli erkänd som den sista och största av alla profeter, som kom med den slutgiltiga uppenbarelsen, av judar och kristna. Därför en något försonlig inställning till judar och kristna i en Koran-vers, som ofta åberopas i kampen mot islamofobin. Som om det skulle motbevisa massmord även på kristna i Irak och Syrien. Som om det skulle bevisa att de israeliska judarna inget har att frukta av ett israeliskt nederlag i ett krig mot Hamas.

Men den förföljelse som inledningsvis drabbade Muhammed och hans då lilla skara anhängare, kom från månggudadyrkarna, d.v.s. hedningarna. Motivet var ekonomiskt. Det tjänades stora pengar på de många festerna till de olika gudarnas ära. Tidvis var det riktigt kritiskt för muslimerna, vilket torde förklara den skoningslöshet mot hedningar, som beskrivs i Koranen och åberopas av nutida hänsynslösa extrem-islamistiska rörelser.

Man kan kanske att den invandring av judar till Israel som skett sedan 1880-talet och tog riktig fart efter andra världskriget, inte borde ha skett. Men det går inte att backa historien. Judar har dessutom bott utspridda över hela Mellanöstern under minst 3000 år. Muhammed mötte judar långt inne i den arabiska halvön, och inspirerades av deras tro på en enda Gud. Israels judiska befolkning består inte som mänga tror, enbart av invandrare från Europa. När man talar om fördrivningen av palestinier från nuvarande Israel, bör man även tala om fördrivningen av judar från arabländerna. .

Anneli Magnusson säger
16 augusti 2014 – 07:39

Jag tror att antisemitismen finns på olika håll. Kristenheten i synnerhet här i Europa har historiskt en stor kollektiv skuld till det förstås. Den lever kvar, inte minst bland en del konservativa kristna. Extremhögern, däremot inte SD officiellt ägnar sig också ofta åt antisemitism. Men för många i de här grupperna inte minst SD krockar antisemitismen med ogillandet av muslimer och för tillfället är det motståndet mot muslimer som har övertaget.

En del (här skulle jag vilja stryka under) muslimer ägnar sig åt att trakassera judar, men orsaken är att man vill hämnas på Israel, ett motiv man delar med vissa personer på vänsterkanten.
Det är så vitt jag kan se en på sitt sätt rätt fascinerande krock mellan motiv som uppstår när det gäller Mellanöstern och som jag skrivit en blogg om http://annelimagnusson.wordpress.com/2014/08/12/selektiv-empati-med-tragikomiska-konsekvenser/

Det är obehagligt med den passivitet som funnits hos politikerna, i synnerhet i Malmö när det gäller att agera mot antisemitismen. Frågan är om det beror på idéer som dröjt kvar från Andra världskrigets dagar eller om det är att man känner sig obekväm med att agera mot invandrare och bli beskylld för rasism? Något man ju faktiskt gör sig skyldigt till genom att inte agera och därmed särbehandla en grupp.
Anneli

nya tant lila svarar
16 augusti 2024 – 11:14

Är verkligen politikerna i Malmö så passiva vad gäller judeförföljelsen? Jag har inte uppfattat det så. Men det är ju inte bara judeförföljelse där, utan moskén har ju brunnit och vandaliserats också.
Det finns en tendens att placera människor i fack vad gäller deras åsikter. Men är en sådan som tycker…. och så ska man följa normen för vad människor i just den gruppen anser. Så är naturligtvis inte alltid i verkligheten. Personligen har jag verkligen erfarit detta när jag har debatterat en sänkt abortgräns och genast fått draghjälp av människor som har börjat tala negativt om homosexualitet. Och jag är lika mycket för homosexuellas rättigheter som mot vår generösa abortgräns på fri abort till 18:e veckan. Man kan inte dela in människor i fack efter deras åsikter och förvänta sig att de ska följa mallar!

Margalit säger
16 augusti 2014 – 04:41

Jag hoppas man förstår vad Israel kämpar mot nu i ljuset av vad som händer nu

http://margalits.wordpress.com/2014/08/16/jag-hoppas-man-forstar-vad-israel-kampar-mot-nu/

nya tant lila svarar
16 augusti 2024 – 11:14

Hamas bildades 1987 i samband med den palestinska intifadan. Konflikten mellan Palestina/Israel är mycket äldre än så! Så frågan är vad som hönan och vad som är ägget!

Anneli Magnusson säger
16 augusti 2014 – 05:25

Nya lilla tant,
Det stod rätt mycket i media om hur Ilmar Reepalu struntade i trakasserierna mot judar i Malmö för ett par år sedan och det verkar inte har blivit bättre. Självklart är det lika illa att moskéer vandaliseras.

Du skriver att du fått oönskat stöd av homofoba personer när du argumenterat för en sänkning av abortgränsen.
Det jag försökte beskriva här och ännu mer i bloggen är något annat, att man av någon anledning stödjer en grupp som faktiskt inte delar ens värderingar.

Det tydligaste exemplet är de som tittade på Prideparaden och tystnade när judiska församlingens deltagare gick förbi. Till att börja med sorterade man ut en grupp hbtq-personer som man inte ville stötta, fast idén med Pride är just att inga hbtq personer ska diskrimineras.
Man gjorde förstås också misstaget att ge de judiska deltagarna i paraden skulden för staten Israels behandling av palestinierna. Men att såga Israel totalt, är just i Pride-sammanhang helt befängt, eftersom Israel är den enda staten i Mellanöstern som inte tillåter diskriminering av homosexuella.
Hamas däremot har definitivt inte inneburit någon förbättring för homosexuella personer... Så att vara mot diskriminering av hbtq-personer och ge sitt stöd till Hamas går inte ihop.
Anneli

nya tant lila svarar
16 augusti 2024 – 11:14

Jag ger inget stöd till Hamas. Men inget ursäktar Israels bombningar på civilbefolkningen, anser jag, liksom många andra i likhet med mig. Vi får väl se om det blir krigsrätt!
Jag kan ha fel vad gäller politikernas agerande i min gamla hemstad Malmö. Men Malmö är ju en stad som ingen, som jag känner, längre vågar gå ut ensam i på kvällarna! Så det är inte bara fara för judarna! Utvecklingen i den staden är verkligen inget att ta efter i något avseende!

Roland Strandberg säger
17 augusti 2014 – 06:48

Jag ser på nyheterna att kyrkan i Falun ringde i klockorna för att störa Jimmie Åkessons tal där. Att ni inte skäms!

nya tant lila svarar
17 augusti 2024 – 11:14

Å andra sidan gav ju Fredrik Reinfeldt Jimmie Åkesson god draghjälp i valrörelsen igår genom sina utspel om att vi ska avstå från välfärd för flyktingströmmarna. Hur långt är vi beredda att låta gamla, sjuka, utförsäkrade och arbetslösa sitta emellan för att ta hand om dem som far illa av terrorister som om Sverige vore den enda tillflyktsorten för världens oro? Och hur länge ska vi gynna människosmugglarna och dem som skor sig på asylboendena?
Ja, klockringningarna är en skandal i ett demokratiskt samhälle!

Anneli Magnusson säger
17 augusti 2014 – 08:35

NLT,
Jag tycker att det är olyckligt att människor "väljer sida" när det gäller de olika kriserna i Mellanöstern. I stället borde man ställa sig frågan vad som behövs för att de olika grupperna, majoriteter såväl som minoriteter ska kunna leva ett bra liv? En kategori som helt glömts bort är de som vill leva ett sekulariserat liv utan att styras av någon religion. Hur ska deras rättigheter garanteras?
Inte för att vi i Sverige kan lösa konflikterna, men debatten skulle, tror jag, bli mer konstruktiv om vi tänkte mer på helheten.

När det gäller Malmö håller jag med dig om att det verkar vara en stad man känner sig otrygg i, men jag förmodar att det som överallt annars gäller vissa områden.
Anneli

nya tant lila svarar
17 augusti 2024 – 11:14

Nej, det verkar inte så, Anneli. Jag har både familj och nära vänner där och dessa är verkligen inte människor som är rädda av sig, men de påstår att man inte längre vågar röra sig fritt på kvällarna. Och det handlar inte alls om några speciella områden.

LFL säger
21 augusti 2014 – 02:34

Debatten har stannat av, fastän de obesvarade frågorna hopar sig. Det har pågått ett ständigt krig mellan Israel och Hamas sedan åtminstone 2008. Det är ett krig som blossar upp vart annat år, på nytt och på nytt varje gång Hamas byggt upp sin kapacitet på nytt efter det senaste nederlaget. Det är ett krig, som vållar mellan 1000 och 2000 Gaza-bors död varje gång. Varför gör inte Israel färdigt, så att det blir ett slut på de ständiga krigen?

Den israeliska regeringen kläms mellan å ena sidan den akuta faran för hela den judiska befolkningen i Iserael (om Hamas skulle segra) och fördömanden från omvärlden. När den akuta faran är avvärjd, väger det internationella aneedet över och Israel drar tillbaka sina stridskrafter från Gaza, varefter upprustningen för nästa krigsutbrott börjar igen på båda sidor.

Detta hade naturligtvis inte kunnat ske, om Gaza verkligen hade varit ockuperat. Men en ockupation har också ett pris. Några nervösa israeliska soldater som "råkar" avfyra några skott in i en stenkastande folkmassa. Detta vet Hamas, och utnyttjar. Den som stödjer Hamas, stödjer indirekt det fortsatta dödandet av - än så länge väldigt få israeler.

2) Ett nytt begrepp har lanserats: ersättningsteologi. Denna skulle, enligt vad Åke skriver, gå ut på att det gamla förbundet (med judarna) har ersatts av det nya förbundet (med världens alla folk) och att judendomen har spelat ut sin roll. Men ingår då inte judarna i världens alla folk? Och är inte judendomen integrerad i kristendomen? Finns det en särskild frälsningsväg för judar, vilken är stängd för icke-judar? Och om judarna fortfarande har en särställning, så har de väl rätt till hela det historiska Israel, som judiska extremister i Israel hävdar?

När uppstod denna s.k. ersättningsteologi? Vem var den egentliga upphovsmannen? Var det aposteln Petrus, som under apostlamötet i Jerusalem slog fast att hedningar inte först måste bli judar innan de blev kristna? Finns några kända företrädare för denna s.k. ersättningsteologi i nutiden? Finns något skrivet av dem, så att man själv kan läsa? Vilka är de främsta kritikerna mot den s.k. ersättningsteologin?Jag kan inte se den s.k. ersättningsteologin som annat än en halmgubbe, som har konstruerats för att lägga skulden för allt otrevligt som har skett och som fortfarande sker på den kristna religionen i sin ursprungliga form, som den hade till för några decennier sedan. Man utesluter exempelvis ekonomiska förklaringar till slaveriet. Allt var kristendomens fel.

Jag är uppvuxen i Svenska kyrkan direkt efter andra världskriget, och har i den också fått min kristendomsundervisning. Det fanns inte ett spår av antisemitism, utan tvärtom en väldigt stor respekt för judarna som Guds egendomsfolk. De som beskyller denna kyrka för att vara anti-semitisk har snarare själva dragit in antisemitismen i Svk, genom sitt okritiska stöd till den terrorism som vill utplåna Israel, och har en negativ attityd till judar.

I detta läge, när den "klassiska" kristendomen förhånas och förtalas, och beskylls för antisemitism, upplåter högkyrklighetens (som förvisso inte har monopol på klassisk kristendom, men är en rikting inom densamma) mest kända företrädare, Dag Sandahl, sin blogg för grov nazistisk propaganda, såsom förnekande av förintelsen av 6 miljoner judar i Nazityskland. När jag i en kommentar på nämnda blogg skrivit att den s.k. Islamiska staten i Syrien och Irak är en fortsättning på den tyska nazisten återkom samma skribent med påstååendet att tyskarna är ett civiliserat folk och att "allt annat" (om nazismen) är propagandalögner från de allierade under andra världskriget.

Eftersom Sandahl för tredje gånge publicerat förnekadande av förintelsen, och jag inte vill vara förevändning till detta brott (Förnekande av förintelsen är belagt med straff i bl.a. Tyskland - kan Sandahl åka dit utan att bli gripen. Han är ju dock ansvarig för vad han lägger ut på sin modererade blogg), meddelade jag att jag i fortsättningsvis inte ska kommentera på nämnda blogg. Efter att ha bemött Sandahls svar, är detta beslut definitivt. Ni kan själva läsa: http://bloggardag.blogspot.se/2014/08/ring-klocka-ring.html#comment-form

Man ska kunna tro att endast män är kallade att bli präster utan att kopplas samman med en nazistisk kvinnosyn.

Man ska kunna tro att äktenskapet bara är till för man och kvinna utan att kopplas samma med nazisternas förföljelser mot homosexuella.

Man ska kunna tro att den kristna kyrkan är det nya Israel, utan att kopplas samman med förintelsen av sex miljoner judar under andra världskriget.

Man ska kunna tro att nattvarden är på riktigt, att brödet och vinet omvandlas till Jesu kropp och blod, utan att kopplas samman med isamofobi och liknande.

Sandahl har gjort alla som helt eller delvis tror på kristendomens klassiska dogmer en otjänst genom att ge belackarna vatten på sin kvarn.

Förvisso är även nazister Guds älskade barn, men man måste skilja mellan sak och person. Kyrkan ska inte få användas som plattform för spridande av nazistisk propaganda. Och det måste gälla även enskilda prästers bloggar. Om man vill göra nazismen känd för att varna andra, så ska man i varje fall inte publicera den nazistiska propagandan utan någon form av personligt avståndstagande. Det är en fullständig missupfattninga vad som är yttrandefrihet. Ja, tyskarna är ett civiliserat folk. Det bevisas av de lagar, som de har, för att skydda den tyska civilistationen mot nazismens gift.

De extrema jihadisterna, som har tagit makten i delar av Syrien och Irak har sagt att de har som mål att det s.k. kalifatet ska omfatta Syrien, Irak, Libanon och Israel. Varför skulle de israeliska judarna möta en mildare behandling än kristan, yasidier och oppositionella muslimer i de redan erövrade områdena? I detta läge har Hamas börjat skjuta raketer mot städer i Israel.

Kerstin svarar
22 augusti 2024 – 11:14

LFL
Fick se ditt senaste inlägg och läste också denna gång med intresse.
Vill uppmana dig att inte sluta dela med dig av din kunskap. Inte heller sluta att markera när så behövs -tänker nu speciellt på ditt bemötande av den tillåtande osunda anda som visades upp på bloggen du refererade till. Det kan säkert kännas tufft ibland med en del mothugg du måste ta men så är det ju alltid, att den som vidgår eldfängt och rättfärdigt möter på motstånd. Gud välsigne dig i din kallelse.

nya tant lila svarar
22 augusti 2024 – 11:14

Snälla Åke Bonnier, svara LFL!!!

nya tant lila svarar
22 augusti 2024 – 11:14

Jag förstår överhuvudtaget inte vad läsarna på den här bloggen har med din konflikt med Dag Sandahl att göra, om det inte är så att du bara vill sprida förtal!
Du överdriver, och jag hade tänkt att det räckte att jag sade detta privat till dig, men när jag ser hur du duperar blir jag rädd. Vilka stöder Hamas? Sådana som jag (det har jag ju fått höra) som kritiserar Israels agerande den sista tiden. Vilka beskyller de klassiskt kristna för antisemitism? Och slutligen Hör du själv till dem? Mot kvinnor som präster? Mot samkönade äktenskap? Vad är detta? Dubbla kort?

Anders G svarar
22 augusti 2024 – 11:14

Lfl

Men hallåååååå.

Hur off topic var inte detta med Dag?
Och hur många kopplar samman katolsk tro (det som Sandal tror med dina exempel) med nazism? Att dagens seglora gör det, betyder ju inte att folk inte är klokare än så…

Allt Gott

Åke Bonnier säger
23 augusti 2014 – 10:11

Nu ber jag alla inblandade i den senaste debatten att sluta och hålla sig till det ämne som jag angivet eller helt avsluta debatten för denna gång. Att hålla sig till ämnet är viktigt, också på min blogg!

Kerstin säger
23 augusti 2014 – 11:12

Vi önskar väl alla vara kultiverade människor och får vi alla fortsätta öva att känna in när vi bör ge röst respektive tiga.

Kerstin säger
23 augusti 2014 – 11:15

Tack biskop Åke för din uppmaning att hålla sig till ämnet.

LFL säger
23 augusti 2014 – 03:58

Ämnet var ju att antisemitismen måste bekämpas, och det gör man ju inte om en del av kyrkan ringer i kyrkklockorna mot en handfull nazister, medan en annan del av kyrkan kyrkan ger högre prioritet åt kampen för nazisternas yttrandefrihet på prästbloggar och utan att störas av kyrkklockor. Förvisso kunde man diskutera klokheten i att ge nazisterna denna uppmärksamhet, men nu har de ju fått den uppmärksamheten, så då är det bara att fullfölja linjen att avslöja nazismen i stället för att försöka tiga ihjäl den.

Att den sveska lagen är så bigott, så att den å ena sidan förbjuder hets mot folkgrupp och å andra sidan tillåter samma sak i en annan lagparagraf, får inte utgöra något argument för att Svenska kyrkan att ge spridning, i yttrandefrihetens namn, åt den nazistiska propgandan. Kyrkan kan inte, utan att förråda sin Herre, Jesus, stödja allting som är tillåtet enligt lagen. Av dem, som anser att kyrkan ska avstå från sin lagliga rätt att viga samkönade par, kan man kräva att de också avstår från sin lagliga rätt att sprida nazistisk propaganda.

Hitler blev inte diktator med lagliga metoder. Nazisterna fick ungefär en tredjedel av rösterna till riksdagen, och kunde därigenom ta kontroll över tillräckligt stora delar av statapparaten för att tillsammans med sina väpnade banditgäng fängsla andra partiers riksdagsledamöter och genomföra en statskupp. För nazister är det inte viktigt att få majoritet. Det viktiga för nazister är att bli tillräckligt många för att lamslå de demokratiska institutionerna. Att så många ändå röstade på nazisterna i de tyska valen 1932 - 33 berodde på att man då inte ännu inte sett deras värsta ogärningar. Man tänkte att "Detta kan inte ske. Folk har väl ändå ett moralsikt samvete." Även många judar tänkte så: "Vi är vana vid förföljelser. Det kommer att bli hårda tider, men de flesta av oss kommer att överleva, som vi har gjort vid tidigare förföljelser."

Genom att förneka att förintelsen av sex miljoner judar verkligen har ägt rum, och genom att utmåla judarna som förövarna snarare än offren, d.v.s. skuldbelägga judarna, vill man ha tillbaka samma opinionsmässiga läge som i Tyskland i början av 1930-talet. Det ska inge präster i Svenska kyrkan hjälpa de inhemska nazisterna med. Förnekandet av förintelsen är inte inlägg i en angelägen historisk diskussion, i vilken man kan ha olika åsikter och ändå respekteras.

Den svenska lagstiftningen tillkom i en tid, när Internet ännu inte fanns, och nazisterna inte hade en chans att få sin propganda publicerade i de stora medierna. Den trängdes tillbaka till små och bizarra nazistiska skrifter med ringa spridning. Sedan dess har nazisterna fått helt andra möjligheter att nå ut, och har dessutom förfinat sina metoder. Den råa raspropagandan finns hela tiden i bakgrunden för de övertygade, men har i de breda kanalerna ersatts av något som liknar en intellktuell diskussion om vad som egentligen hände.

Under diskussionerna under 1990-talet i samband med Sveriges EU-inträde hade vi en diskussion om inte Sverige borde införa samma antinazistiska lagar som andra EU-länder. Motståndet leddes av chefredaktörerna för de stora tidningarna, som slog vakt om sin rätt att censurera själva och av publicister på vänsterkanten, som menade att de antinaziska lagarna, om de infördes i Sverige, skulle kunna användas mot dem själva. Som ett alternativ till lagstiftning framfördes att media själva skulle bekämpa nazismen genom att medelst negativ publicering förstöra livet för misstänkta högerextremister. Media tog därmed på sig den roll, som tillkommer rättsväsendet i andra länder, döma och verkställa straff.

Men bevisar då kritik mot den förda invandringspolitiken att man är rasist? Men bevisar då medlemsskap i SD att man är nazist? Ja, i många journalisters ögon. Men "bevisen" skulle i de flesta fall inte hålla inför en laglig domstol. SD kör med öppna listor, d.v.s. att man kan bli invald för SD genom att någon skriver ens namn på en blank valsedel. SD-ledningen påstår att man har klíppt alla band med nazismen och påstår sig ha nolltolerans mot rasism. Det har gått minst 15 år sedan hitlerhälsningar förekom vid partimöten. SD uppfattas nog av många som så att man har tagit avstånd från nazismen på samma sätt som Vänsterpartiet har tagit avstånd från kommunismen.

Vad jag skrev i förra kommentaren om sinnelagsetik, måste gälla SD-medlemmarna också. Man måste se till den enskilda individen. Har han /hon sett några tecken på att SD är ett nazistiskt parti, att den demokratiska fasaden bara är en fasad? Men det fel, som Sandahl och flera debattörer på hans blogg, gör, är att den mer försonliga hållning till enskilda SD-medlemmar, som kyrkan bör praktisera, har de utsträckt till Svenskarnas Parti och andra öppet nazistiska grupper. Det är ju inte så, att de har fått bloggutrymme för att försvara sig mot anklagelserna att vara nazister, utan de har oemotsagda fått använda bloggen till att sprida nazistisk propganda av allra värst slag, till att OEMOTSAGDA förneka förintelslen. Detta desto mer anmärkningsvärt eftersom bloggen är förhandsgranskad.

Här har uppstått en konstig diskussion om jag har någon speciell kallelse. Ja, det tror jag. Varför har Gud låtit mig leva, när jag har varit så nära döden? När jag började reflektera över detta var jag redan för gammal för att börja läsa till präst. Dessutom ansåg jag mig inte värdig att bli präst. Inte för att jag gjort mig skyldig till värre synder än de flesta, utan för att jag har oerhört höga moraliska krav på präster. Jag tror att min kallelse är att föra vidare den kristna tro, som jag har fått av min mor, av diakonissan som ledde söndatsskolan, av prästen som ledde konfirmationsundervisningen, av skolans kristendomsundervisning och av egna studier i kristendomskunskap som ung vuxen. Jag är rädd för att den tron är på avskrivning i Svenska kyrkan.

Jag fick lära mig att judarna är Guds egendomsfolk, att vi som har ett hednakristet ursprung på något sätt har blivit inympade i Israel och tillsammans med nutida judar är det nya Israel. Antisemitismen måste bekämpas! Den kampen måste gå före alla teologiska meningsskiljaktigheter. .

nya tant lila svarar
23 augusti 2024 – 11:14

Bekämpas nazismen bäst genom ändlösa harangar på bloggar? Där andra oriktigt pekas ut som nazismens vapendragare?

Kerstin svarar
23 augusti 2024 – 11:14

Åter igen ett varmt tack för kloka ord!

morgan säger
23 augusti 2014 – 06:12

Jag kommer gå ur svenska kyrkan nu. Jag har tålmodigt stått ut med allt möjligt trams. Det började med Bjästa prästen som skyddade våldtäktsmän mot en ensam flicka Skamligt!! Och sen detta kyrkringande när partier har möten. ska ni Ringa i klockor under Svp möten ska ni banne mig ringa i klockor när dessa kommunistavskum förpestar våra gator! Svenska kyrkan har blivit en flumrörelse som flörtar med vänstern. Ni har glömt era rötter! Som svensk statskyrka! Gustav II Adolf snurrar i graven av vad det här har blivit! Alla vet vem som står för antisemitismen! Det är våran nya befolkning som har lite svårt för det här med demokratisk livssyn. Man löser sina problem med våld och hot för det har man alltid gjort där man kommer ifrån! Dom judar som blir tillfrågad (ej ledare i judiska intresseorganisationer, dom har fått munkavel) Men den vanliga juden på gatan. Alla säger samma sak "muslimer!" "99% muslimer". Svenska kyrkans problem idag är att man inte kan ta ställning förutom då det gäller vänsteragenda! Man tassar runt olika frågor som en katt runt en het gröt! Ta bladet ur munnen och säg sanningen! Fördöm och slå ner hårt! IS-resor och antisemitism ska fördömas! Våga säg vem och varför!

LFL säger
23 augusti 2014 – 09:48

Är inte alla överens om att antisemitismen måste bekämpas? Ingen präst är anmäld till något domkapitel för att hysa nazisympatier. Den präst som fick svara för sig inför domkapitlet i går var anmäld för att ha beskyllt ärkebiskopen för nazisympatier. Detta är direkt skrattretande. Det hade antytts, av samma bloggare som har publicerat nazi-propaganda på sin blogg, att hon är eller har varit Stasi-agent (alltså i tjänst hos den östtyska kommunistregimen). Anmälaren har alltså blandat ihop Stasi med Gestapo.

Nu är ju frågan inte om Sandahl är nazi-sympatisör. Utan frågan är om prästbloggar ska upplåtas (i yttrandefrihetens namn?!) för nazi-ropganda av ett så allvarlig slag, så att densamma är belagd med fängelsestraff i bl.a. Tyskland. Detta tilltag liknar ju mest en provokation mot det domkapitel, som ska döma om prästen ifråga bör behålla sin behörighet att - efter pensioneringen - utöva prästtjänst i Svenska kyrkan. En lustifikation i sammanhanget är att domkapitlet inte kan döma för något annat än vad som står i anmälan. Och det som står i anmälan är ju felaktigt. Att domkapitlet hade dömt för något annat än det som står i anmälan, och att domkapitlet därigenom hade överträtt sin befogenhet, har fastslagits av Svenska kyrkans överklagandenämnd - som alltså har återförvisat ärendet till domkapitlet för ny prövning. För att prästen verkligen ska bli fälld för någonting, behövs alltså en ny och korrekt anmälan. Någon sådan tänker dock inte jag göra. Men frågan är fortfarande om präster i Svenska kyrkan får säga och publicera vad som helst på sina bloggar.

Hur gick det för komministern Ulla Karlsson i Västerås stift, som anmäldes för att ha förnekat centrala delar i den kristna tron? Visar inte det ärendet att den, som har avlagt sina prästlöften, har vissa skyldigheter, och att det finns begränsningar för vad präster får göra och säga, om de vill fortsätta att vara präster i Svenska kyrkan? Varför har Missionsprovinsens präster fråntagits sin prästbehörighet i Svenska kyrkan? Deras "brott" påstås ju vara att de har bildat en "parallell kyrkostruktur". Inget allvarligare än så. De har inte förnekat centrala delar i den kristna tron. De har inte förnekat förintelsen eller eljest uttryckt något antisemitiskt. De har inte beskyllt ärkebiskopen för att vara Stasi-agent.

De har framfört åsikter om prästämbetet, vilka är vanliga i andra kyrkor, även inom den lultherska kyrkofamiljen. Och beskylls alltså för att ha bildat en "parallell kyrkostruktur", vilket jag finner mycket tveksamt, med beaktande av den vigningslinje som dock finns inom Missionsprovinsen. Sanning och konsekvens?

Hur som helst ser jag ett totalhaveri för kvinnoprästmoståndet inom den ordiarie Svk-kyrkostrukturen, när motståndarens mest kända företrädare upplåter sin blogg för nazi-propaganda, i något slags kamp för yttrandefriheten. Som om förintelsen av sex miljoner judar inte vore ett värre ont än att förvägra kvinnor rätten att bli präster. Det är verkligen att relativisera nazismens förbrytelser.

nya tant lila svarar
24 augusti 2024 – 11:14

Det du skriver här, LFL, stämmer inte med verkligheten. Det vet nog alla vi som följer nämnda blogg. Men uppmanade inte Åke Bonnier oss att hålla oss till ämnet för hans inlägg? Hur kan detta inlägg platsa där?
Men sign. Kerstin tycker säkert att det är tjusigt i alla fall!
Men varför ljuger du?

nya tant lila svarar
24 augusti 2024 – 11:14

Hur kan en biskop i Svenska kyrkan upplåta sin blogg till ändlösa haranger, förvrängningar, osakligheter och förtal av en annan prästblogg? Är detta god kyrklig moral?
Jag har själv kritiserat Dag S. många gånger, och det har många gjort, men det LFL har skrivit här om nazismen på denna blogg är överdrivet och osakligt. Det hemska är ju att det till och med applåderas på vissa håll!

Leif säger
24 augusti 2014 – 09:37

Israel vs Palestina är en av vår samtids typiska karaktärsfrågor, den är en av samtidens verkliga sibbolet/schibbolet-frågor. Hur man säger och svarar avgör snabbt ens sociala värde i vissa sammanhang. Tillhörighet genom "pk", det är väldigt tungt vägande, vi är ju sociala varelser och man vill bli accepterad där man råkar befinna sig. Det kan uppstå ett grupptryck som till slut formar en mycket hård opinion som man inte orkar eller vill relativisera av rädsla för att inte få vara med i gänget med de självklara och föregivet självklart " rätta" åsikterna. Olika kyliga fakta duger då ibland inte, liksom inte en balanserad analys, i värsta fall kan ett sådan politiskt och historiskt analysförsök bara betraktas som en felaktig och fientlig partsinlaga. All konstruktiv diskussion försvåras då i högsta grad. Varför besvära sig med trista faktafrågor när man kan få slåss med känslor?
Israel vs Palestina är en hopplöst svår fråga, man kan förtvivla inför den. Därför bör vi vara ödmjuka, noggranna och lågmälda när vi diskuterar den. Men antisemitismens/antijudiskhetens elände måste konfronteras. Ett sådant problem anstår inte en nation som vår. Vi måste se till att vår så högt och positivt värderade mångkulturalism inte är politiskt och etniskt selektiv, då försvinner ju dess trovärdighet. Då blir den en sak som passar i vissa lägen och i andra inte, beroende av politiska eller andra ståndpunkter. Trist, i förekommande fall.

nya tant lila svarar
24 augusti 2024 – 11:14

Ja, den här frågan ger verkligen stämplingar och uppdelningar i åsikter, och vem kan, som sagt, döma? Men det kusliga är att man inför en del inte ens kan säga att man förfasar sig över Israels dödande av civilbefolkningen utan att kallas antisemitisk, ”terroristkramare” och Hamas- stödjare och så få långa utläggningar till livs om hur motiverade bombningarna är! Vi är på väg mot ett mycket farligt åsiktsförtryck i landet! Och en otäck stämpling av rätt och fel då det gäller åsikter!