Jag kan väl inte sjunga?

Jaha…du är en av dom som tror att Du inte kan sjunga? Hur vet Du det? Har du provat att sjunga i kör? Sången är en fantastiskt läkande och hälsofrämjande aktivitet. Det finns en hel del forskning som kan bevisa detta och då pratar vi om konkreta fysiska vinster. Och då har vi inte ens nämnt den mentala, psykiska effekten! Tillsammans med andra andas du djupt, uttrycker känslor, lever med i musiken och berör andra….inte minst. Visste du att Sverige är det körtätaste landet i världen? Vi sjunger i kyrkor,genom studieförbund, i föreningar, egna sammansatta grupper, på våra jobb (friskvård) m.m. Gustav Sjökvist och Eric Ericsson var två stora kända körmästare som tyvärr båda gått ur tiden men som  har präglat och fört ut den svenska körsången över hela världen. Den svenska körklangen! Den har något särskilt… En kör är en grupp som inte kan existera utan alla dessa olika röster! Alla tillsammans! Ordet kör kommer ur latinets chorus som i sitt ursprung betyder ”platsen för sångarna i kyrkan” Den grekiska betydelsen av samma ord choros dans, sång och danstrupp, en eller flersämmig ensemble med flera röster i varje stämma.

Foto: Magnus Aronson

Just det! Tillsammans! Rädslan att inte duga med sin röst eller räcka till, kan du lägga bort. Det är just för att vi sjunger i grupp som vi vågar, som vi lär oss, som vi formar den gemensamma klangen och får redskap att använda rösten tillsammans med andra i kören. Det är utveckling! Du skulle väl aldrig i livet tänka dig att hoppa fallskärm (körsång kanske känns så från början?) och tro att du kan alla moment och att det förväntas att du ska klara det utan hjälp och instruktion eller att gå en kurs i akvarellmålning och tro att den tavla du målar de första gångerna ska och förväntas vara felfri, perfekt och att du behärskar alla moment som behövs för detta. På samma sätt är det med körsång, i gruppen kan du pröva rösten samtidigt som alla andra också sjunger……sakta sakta blir du säkrare och min erfarenhet som sångpedagog och som träffat många röster av olika slag är, att man kan lära sig att sjunga. Du kan hitta en grupp som passar din förmåga i svårighetsgrad…det finns olika varianter. Okej…… Är du redo att börja? Ta steget! Våga nu och upplev skillnaden i rösthälsa, endorfiner, nya  människor och framtida vänner…. och inte minst: Glädjen att dela musiken och upplevelserna! Häng på!

Om du är nyfiken på att börja sjunga i kör kan du maila mig på:
anette.jernelof@svenskakyrkan.se