Någon ser dig


Övervakning
Någon ser dig

Vi läser alltför ofta om våldsdåd i Göteborg, vilket vi skrev om i en annan post. I veckan skrev GT om att polisen ska kameraövervaka delar av Biskopsgården och Bergsjön för att få stopp på det ökande våldet. Men det är inte bara kameror som övervakar oss, utan också när du rör dig på internet så övervakas, registreras och används det du gör.

En tonårsflicka fick rabattkuponger för babyprodukter från ett företag. Hennes pappa blev upprörd, men två veckor senare berättade flickan att hon var gravid. Hon hade sökt efter babyprodukter på företagets hemsida, vilket var orsaken till att hon fick rabattkupongen. Data samlas, analyseras och används för säkerhet, försäljning, annonsering…

Om du vill få en bild av hur enkelt det är att ta fram information kan du ställa in Facebook på US English och testa Graph Search. Då görs allt som vi delar publikt tillgängligt genom enkla sökfraser.

Tänker du på vad du delar och inte delar, vad du lägger publikt och inte? Tänker du på all information du sagt ok till att dela i användarvillkor (som du kanske aldrig läste)? Tänker du på vem som äger informationen du laddar upp?

På ont och gott kan vi dela och söka information. Men har det gått för långt när en pappa får veta att hans tonårsdotter är gravid genom ett företag, som visste det före honom? Det räcker att en webbsida har Facebooks ”gilla”-knapp, så vet Facebook att du besökt sidan vilket du sedan kan märka på vilka annonser som visas.

Hur påverkas vårt förtroende för varandra av att det vi säger och gör kan fångas upp av någon annan? Vi måste kunna lita på att något som sägs i förtroende stannar där, oavsett det sägs ansikte mot ansikte eller via internet.

På Trefaldighetsdagen firar vi Gud – Fader, Son och Ande. Vi tror på en Gud som är närvarande och som ser i det fördolda. Men Gud är inte en fjärran underrättelsetjänst eller företag som övervakar oss för sina egna syften. Gud är nära oss och önskar inget mer än att vi bygger vår relation till Honom i tro och kärlek. Och du kan lita på att Gud ser dig, och när du vänder dig till Honom så blir det inte indexerat av Google eller spårat av FRA. Detta är en frihet och ett orubbligt förtroende.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *