Fotograf: geralt/pixabay.com
Fotograf: geralt/pixabay.com

Vi ställer ofta frågor om sanningen. Det är inte konstigt. Vem vill leva på en livslögn? Frågor om vad som är rätt och fel är viktigt. Pontius Pilatus sade strax före det att han dömde Jesus till korsfästelse: ”Vad är sanning?”.

En sanning kan vara både subjektiv och objektiv. Det du och jag upplever är sant utifrån oss själva. Möter vi människor som säger att det är fel det vi upplevt blir det konstigt eftersom vi själva naturligtvis upplevt det. På SVT har vi under några år kunnat följa intervjuprogrammet ”Min sanning”.

Alla mänskliga relationer kan växa när vi tillåts att vara sanna mot oss själva. Då möter vi ju varandra med ärlighet och sanning. Och det är viktigt också när vi möter Gud. Ett bra exempel på detta i Bibeln är Job. Job har fått lida oerhört mycket. Han är arg på Gud och han ger flera gånger  uttryck för detta i mycket starka ord, t ex när Job säger att ”Världen är utlämnad åt en brottsling”. (Job 9:24). Utifrån kristen tro är det inte sant. Gud är kärleksfull och god. Men utifrån Jobs perspektiv var det sant när han talade så till Gud. Job har ”vänner” som försöker hjälpa honom. De är både oförståndiga och hårda. De menar att Gud har straffat Job för hans synders skull och de vill att Job ska se det och be om förlåtelse. I slutet av Jobs bok berättas det att Gud säger till Jobs vänner: ”Ni har inte talat sanning om mig som min tjänare Job” (Job 42:7). Gud vill den sanning där vi möter honom utifrån våra upplevelser och erfarenheter.

Motsatsen till sanning kallar vi lögn.  Nu går det en programserie som heter ”Tror du jag ljuger?”. Det går inte att säga att allt som sägs är sant. Den första april var det många som blev lurade, men det var säkert till allra största del väldigt oskyldigt. Om vi tittar på ”Vem vet mest” eller ”Postkodmiljonären” så finns det rätta och felaktiga svar.  Svaren handlar om fakta och något objektivt. Här duger inte den subjektiva sanningen. Eller tänk på alla rättegångar. Antingen är någon skyldig till ett brott eller inte. Det går att dömas mot sitt nekande och domar kan också bli friande fastän någon är skyldig. Men sanningen finns, även om vi människor inte alltid kommer åt den.

Olika religioner kan inte ha lika mycket rätt i saker där man motsäger varandra.  Antingen är svaret på den tomma gravens gåta att Jesus är uppstånden. Eller så handlar det om något annat. Antingen är Jesus världens Frälsare eller inte. I en av texterna på söndag berättas det att Jesus säger: ”Jag är vägen, sanningen och livet” (Johannes 14:6). Sant eller falskt? Det är i relationen till Jesus som i alla andra relationer. Genom att umgås lär vi också känna honom. Förtroendet föds fram och växer sig starkare. Mitt ibland alla halvsanningar och lögner kan vi lära oss att lita på att Jesus är sanningen. Och vi kan också genom att läsa och tänka komma fram till vad som är mest sannolikt, t ex ifråga om Jesu uppståndelse. Men sanningen handlar inte minst om hur vi lever ett sant liv. En fråga att ställa både till sig själv och Gud.

/Bengt Ljungberg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *