Ps.


Om du har lite tid över, eller om du missade att gå i kyrkan i söndags kan du läsa min predikan här.

Söndagens evangelietext: Lukasevangeliet 12:42-48

42Herren svarade: ”Tänk er en trogen och klok förvaltare som av sin herre blir satt att ha hand om tjänstefolket och dela ut maten åt dem i rätt tid.  43Salig den tjänaren, när hans herre kommer och finner att han gör vad han skall.  44Sannerligen, han skall låta honom ta hand om allt han äger.  45Men om den tjänaren tänker: Det dröjer innan min herre kommer, och så börjar slå tjänstefolket och äta och dricka sig full,  46då skall hans herre komma en dag när han inte väntar honom och vid en tid som han inte vet om och hugga ner honom och låta honom dela lott med de trolösa.  47Den tjänaren som vet vad hans herre vill men ingenting förbereder och inte handlar efter hans vilja, han skall piskas med många rapp.  48Men den som av okunnighet gör sådant som förtjänar prygel, han skall bara piskas med några få rapp. Av den som har fått mycket skall det krävas mycket, och den som har anförtrotts mycket skall få svara för desto mera.

Predikan nionde söndagen efter trefaldighet 2 årg. Gualövs kyrka 130728, Bernice Magnusson

Nu är det bärtider och jag har hela frysen full med blåbär, närmare bestämt 10 liter.Två timmar ägnade jag mig åt dessa härom kvällen.

De skulle sköljas, rensas och förpackas. Det var två timmar jag egentligen tänkt att skriva färdigt söndagens predikan på med temat ”Goda förvaltare.”

Hopsnickrandet av denna predikan gick ovanligt trögt. Jesus är väldigt bestämd och en smula moralisk i dagens evangelietext.

Man kan väl säga att den handlar om att göra rätt för sig. Om man inte gör rätt för sig, utan istället struntar i att förvalta det man har ansvar att förvalta över, kommer man av sin Herre bli nedhuggen och dela lott med de trolösa. Om man vet vad ens Herre vill men ändå inte lever efter det skall man piskas med många rapp.

Det är hårda ord. Men vad Jesus vill åt är rättvisa. Han vill upprätta de svaga och utsatta. Jesus vill inte att någon ska leva på någon annans bekostnad.

Vi ska vara tjänare, men inte vilka tjänare som helst. Vi ska vara beredda. Några verser innan dagens evangelietext står det: ”Ni förstår väl att om husägaren visste när tjuven kom, skulle han hindra dem från att bryta sig in i huset. Var beredda också ni, ty när ni minst väntar det, då kommer människosonen.”

Vi kan alltså inte leva efter Guds vilja när det passar oss bäst. Jesus vandrar alltid vid vår sida, han ser hur vi lever och vet vad vi känner och tänker. Vi kan inte möta upp Jesus på avtalad tid längs med vägen vid någon mötesplats med skylten M. Jesus sitter redan i bilen. Jesus är alltså alltid med dig, när du minst anar det eller när du inte tycks känna det alls. Att Jesus alltid är med är något gott, inte för att skrämma eller avskräcka, eller för att döma. Att Jesus är med oss innebär att han också känner våra gränser, Jesus vet våra styrkor och våra svagheter, Jesus vet att det ibland blir fel, men dömer oss inte för det. Jesus säger i slutet av evangelietexten: ”Av den som har fått mycket skall det krävas mycket, och den som har anförtrotts mycket skall få svara för desto mera.” Det krävs alltså inte mer av oss än vi klarar av. Men att vi gör vårt bästa för att vara trogna förvaltare, det önskar Jesus av oss.

Detta både genom att förvalta, (alltså ta hand om) oss själva, med de gåvor vi fått och genom att förvalta varandra samt våra nära och kära. Men också vår nästa, den broder eller syster som vi inte ännu känner. Därför kommer jag nu osökt in på mina blåbär igen…

Det slog mig när jag skulle köpa en hink med 10 liter blåbär från en okänd bonde, att jag inte viste vem som plockat dem, under vilka förhållanden de levde, eller hur deras arbetsmiljö såg ut mm. Så jag bestämde mig för att hur lockande det än var med 10 liter färska blåbär så skulle jag inte köpa dessa förrän jag visste mer om hur de hamnat i spannen.

Efter lite efterforskning fann jag att det var ok att köpa bären.

Då slog mig också där i köket att även om min predikan inte var klar hade jag de senaste dagarna levt lite som i evangelietexten.

Detta genom att >Jag< liksom ni, är en av alla människor på jorden som är Guds tjänare. Jag har ett ansvar.

Jag blev lockad att köpa stora mängder bär, men innan jag hann göra detta slog mitt samvete på och jag fick ta risken att låta som fröken duktig och fråga dem som också köpt av dessa bär, vart dem kom ifrån och hur dessa människor hade det som plockat dem. Så utifrån denna till synes hård text är summan av kardemumman ändå att Jesus vill att jag ska ta det ansvar som jag förmår, av vad jag fått och vad som anförtrotts mig, så bidrar jag till att förvalta vår skapelse.

Nu till något mer lättuggat … som en bärpaj.

Om du liksom jag har en drös med blåbär eller andra bär hemma, förvalta då dem i en god och lättbakad paj.

Jag har receptet om du har råvarorna. ”Jesu Goda Förvaltares Blåbärspaj” heter den.

Så innan ni går hem idag, ta ett recept. Och när ni äter av denna paj ska ni tänka på hur väl ni förvaltat bären, och hur viktigt det är att vara en god förvaltare över allt och alla levande. Din nästa är din syster eller bror, döm inte honom eller henne för något. Det har vi inte befogenhet att göra. Var istället varandras tjänare. Att förvalta jorden är ett uppdrag som blir mer och mer angeläget. En god förvaltare börjar inte imorgon, utan idag. Så bjud en granne eller någon du inte brukar prata med så ofta eller någon som står dig nära på denna kaka.

Jesus vill att vi ska förvalta våra relationer till varandra och göra vad vi kan och förmår för att människor, djur och natur ska må bra.

Men glöm nu inte att stoppa lite blåbär i munnen på dig själv också. För att du mår bra, är viktigt.

Just du är värdefull och älskad av Gud.

 

Jesu Goda Förvaltares  Blåbärspaj

Till degen:

3 dl vetemjöl

¼ tsk bakpulver

1dl socker

100g margarin eller smör.

1 medelstort ägg

 

Fyllning:

5dl blåbär (eller andra bär)

1tsk vaniljsocker

½ dl socker

1 msk potatismjöl

 

Att sikta över:

Ca 2 msk florsocker

Mät upp vetemjöl, bakpulver och vanligt socker i en bunke. Skiva margarinet eller smöret och lägg det i mjölhögen. Nyp ihop det hela med fingertopparna. Tillsätt ägget sist och arbeta ihop till en deg. Knåda eventuellt degen med några få tag på köksbänken också.

Lägg undan ca en tredjedel av degen så länge. Platta ut den stora degbiten till en sammanhängande botten och lägg den i en pajform ca 22 cm i diameter.

Tryck ut degen ordentligt i formen. Lägg blåbären ovanpå och strö över en blandning av vaniljsocker, socker och potatismjöl. Rulla resten av degen i smala

remsor, och fläta dem som ett enkelt galler ovanpå pajen. Platta ut det färdiga deggallret lite med handen. Grädda kakan i 175 grader i ca 40 min. Låt den kallna helt. Sikta över forsockret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *