Samtal inför den stora dagen…


Idag har min arbetsdag bland annat innehållit ett vigselsamtal samt ett dopsamtal.

I ett vigselsamtal brukar prästen prata om hur hela akten ska/kan gå till och visa och prata om olika förslag på bibeltexter, böner, psalmer mm som ska/kan finnas med vid vigseln. Detta tar en stund med det är så roligt att få paret att själva involvera sig i ceremonin och vara med och välja vad som ska finnas med eller inte finnas med. Liturgin väcker frågor och det blir en naturlig ingång till att prata om kärleken mellan två människor och hur Gud är med och välsignar den.

Tacka vet jag youtube på mobilen… Hur gjorde präster förr, när man ville höra hur en psalm gick? Kanske därför det känns som att endast ett 10 tal psalmer användes (de som nu kallas för ”traditionella”) av fler än 1000 psalmer.

Tänk så spännande ett vigselsamtal kan vara. Höra om hur två människor har mötts och hur deras väg tillsammans sett ut. När dem är starka tillsammans respektive svaga och vad anser de är viktiga bitar att ha med sig in i ett äktenskap? Vad är det att leva i tvåsamhet och på vilket sätt vill de eller kan Gud vara med i deras äktenskap? Vilka är den andres egenskaper som gjort att de valt att leva ett liv tillsammans?

Gud, se i nåd till dessa två.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *