Fortsättning på adventstiden.


Första advent och andra advent är nu förbi. Jag har haft turen (eller kanske har jag tjatat mig till ) att ha båda dessa gudstjänster. Första advent firades med pompa och ståt för att sedan övergå i ett lite lugnare tempo på Ronneby Brunn för att på måndagen fira min och Alexanders födelsedag. Veckan har varit innehållsrik med allt från sorgesamtal på arbetet till det egna livet som kommer emellan…

Tankar kring söndagen som varit: 

Andra advent har temat: Guds rike. Vad är Guds rike? Och vart är Guds rike? Jesus säger att det är nära. Guds rike har inte några geografiska gränser, utan Guds rike finns även inom oss. Jesus säger: Guds rike kommer inte på ett sådant sätt att man utan vidare kan se det. Och ingen kan säga: Här är det, eller där är det. Nej, Guds rike är redan mitt i bland er.

Att Guds rike är nära låter befriande och tryggt. Det innebär upprättelse för en sårad värld. I dagarna dog en stor man, nämligen Nelson Mandela. ”Mandela gjorde vår tid större trots att vår tid är begränsad” säger vår nuvarande ärkebiskop Anders Wejryd. Jag håller med. Mandela kämpade för rättvisa, han avskaffade apartheid och byggde istället upp ett demokratiskt Sydafrika.

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” Johannes stod för det han trodde på, fred och rättvisa och kom för att bereda väg för Herren. Johannes var en man som vågade säga sanningen också till de mäktiga, och för det hamnade han i fängelse. Mandela var en fredskämpe som trotsade ras och religionsgränser. Och för det hamnade han i fängelse. Visst behövs det starka individer som kommer till oss i vår värld med stora ambitioner och drömmar om att förändra världen till det bättre. Men varken Johannes eller Nelson Mandela kunde göra allt. Vi behövs alla, alla våra röster är viktiga. Jesus säger, omvänd er och tro på Guds ord. Det är här vi kan börja – i trons kraft. Att tro och våga känna förtröstan, våga vara en Jesu lärjunge. Jesus kallar både fiskare och bönder. Han kallar dig och han kallar mig.

Orden om att Guds rike är nära känns som en himmelsk omfamning och som en tröstande viskning mitt i livets vintermörker. I Hebreerbrevet lovar Gud detta: Ty ännu en liten tid, sedan kommer han som skall komma, och han skall inte dröja. Men nu då? Hur länge ska vi vänta?

Så här års för två år sedan precis i anknytning till denna söndag inträffade något som fick mig att fundera vidare kring detta med Guds rike. Att Guds rike förmodligen också redan är här och nu. Det var på min födelsedag och jag skulle gå ut för att äta middag med nära och kära. Jag öppnade ytterdörren till min lägenhet och slogs av en förfärlig lukt som fick hela kroppen att rysa. Lukten hade funnits där väldigt länge nu, men svagare och inte alls så här påtagligt.

Sedan möttes jag av poliser som såg aningen förskräckta ut i ansiktet. Jag förstod direkt vad som hade hänt, och bannade mig själv för att jag inte förstått tidigare. Mannen som bodde våningen över mig bars ut. Nu förstod jag att han legat död flera veckor i sin lägenhet. Alla som bodde i huset hade gått in och ut genom porten – utom han. Vi hade pratats vid och hälsat ett par gånger, och jag hade förstått att han var en ensam man. Kanske kunde jag ha pratat mer med honom, kanske hade han inte velat ha mer kontakt. Det är något jag aldrig kommer få veta. Men sanningen är att vi inte har all tid i världen på oss att göra allt det där vi skjuter upp till morgondagen. Vår tid på jorden är som sagt begränsad.

Men hur menar Jesus när han säger att Guds rike är nära? Efter 2000 år finns det fortfarande hat, lidande och fattigdom kvar i världen. Men Jesus talar i och med detta om för oss att: Javisst, det mänskliga lidandet och de mänskliga problemen existerar, men Guds rike är ändå nära.

Om man vill kan man uppfatta detta aningen provocerande. Men det finns en kraft utöver ondska som vi människor besitter, och när den kraft får verka är Guds rike- Kärleken är den unika kraft som gör att Guds rike kan växa. Lärjungarna uppfattade Jesus som att han talade om närhet i tid räknat, så de frågar om tiden nu är inne då Gud ska upprätta Israel. Jesus förnekar inte att det verkligen ska komma en sådan tid. Men det var inte om detta Jesus talade, utan det var om relationer.

Så varva ner, se varandra, ha tid för varandra. När det lider mot jul är det lätt att stressen faller på. Advent betyder ankomst och Jesus kommer till oss hela tiden och han kommer till oss om och om igen. Så släpp in Jesus i era liv och låt inte allt det världsliga ta död på den möjligheten. När Jesus säger att Guds rike är nära så betyder det att Gud är hos dig, älskar dig och lyssnar till dig.

Om det är sant blir frågorna förstås också hur nära du är beredd att låta Guds rike komma? Och hur gör man för att ta emot Guds rike? Det finns olika bilder om detta. ”Sannerligen, den som inte tar emot Guds rike som ett barn kommer aldrig dit in.”

Med andra ord: Våga släpp in Jesus, men också din okände granne, då släpper du även in en bit av Gud. Vi får fortsätta att se varandra här och nu, och ge av Guds kärlek som finns inom oss till varandra. Till den dagen vi får komma hem, hem till vårt riktiga hemland, – himlen, där Jesus Kristus väntar på oss.

Men slutligen vill jag säga att det är vi som måste förvalta och bruka vår värld rätt. Det är vi som måste vara rösterna för en bättre och rättvisare värld. Precis som Mandela, precis som Johannes. Det är vi som är Guds älskade barn i Guds rike. Så låt oss alla ta till oss Jesu ord idag. Dem är inte många, men ack så viktiga. ”Omvänd er och tro på evangeliet.” Då ska ni finna Guds rike inom er. Amen.

 

En kommentar

Kenneth Ljungberg säger
12 december 2013 – 07:05

Underbart formulerat Bernice !

"Se jag vill bära Ditt budskap Herre. Med glädje sjunga Ditt lov och pris" (ps 89)

bernice svarar
13 december 2024 – 08:13

Härligt att höra!! Allt gott till dig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *