Gott nytt år!


Nu är det snart ett nytt år som väntar oss alla. Ett nytt år med nya möjligheter, ett tomt vitt ark att fylla. Kanske är det just det som gör att nyårsaftnar kan kännas så ångestfyllda, för att vi tänker: ”Nu ska jag minsann ändra mitt sätt att leva.” Eller: ”Om jag ändå bara hade någon att fira in detta nyår med”.  Ingen vill väl stå ensam på tolvslaget och se alla förälskade par kyssas in det nya året.

Men det är också allt vi ser, – den lyckliga fasaden som kämpar för att hålla ihop och åtminstone inte bråka på självaste tolvslaget. Kanske är det så att vi fokuserar för mycket på vad alla andra gör eller hur vi tror att alla andra gör och har det. Kanske ska vi heller inte fokusera på fel saker i vårt egna liv. Allt det där med att ge sig på ett sundare liv är väl inget dåligt i sig, så länge du faktiskt älskar dig själv för den du är – redan nu. Annars kommer det inte att dröja länge innan du får skriva på ditt blanka papper. – Nyårslöfte 1: Ett sundare liv – misslyckades.

Först måste Du förstå att Du är Älskad av Gud för den Du är! Sedan lägga allt det som varit bakom dig och försöka blicka framåt. Tacka för det som varit och ha förtröstan på Gud inför vad som komma skall.

Nyårsafton är kanske mer en dag att överlämna det som varit i Guds händer än att skaffa sig nya bekymmer.

Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny — stor är din trofasthet. Min andel är Herren, det vet jag, därför hoppas jag på honom. Herren är god mot den som kommer till honom, mot den som sätter sin lit till honom. Det är gott att hoppas i stillhet på hjälp från Herren. Klagovisorna kapitel 3, vers 22 – 26

En vallfartssång. Hjälpen kommer från Herren, som har gjort himmel och jord. Han låter inte din fot slinta, han vakar ständigt över dina steg. Han sover aldrig, han vakar ständigt, han som beskyddar Israel. Herren bevarar dig, i hans skugga får du vandra, han går vid din sida. Solen skall inte skada dig om dagen, inte månen om natten. Herren bevarar dig från allt ont, från allt som hotar ditt liv. Herren skall bevara dig i livets alla skiften, nu och för evigt. Psaltaren kapitel 121, vers 1 – 8

Så inled det nya året med tanken: Jag vet att jag är värdefull och högt älskad. Därför ska jag inte göra mig själv illa genom att lova saker mitt hjärta inte önskar. Istället ska jag ge mitt hjärta och liv det jag utan krav kan få oändligt av. Nämligen Guds och kärlek och nåd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *