Kvinnan men balsamflaskan


I söndags var det 2 söndagen i fastan. Jag älskar fastetiden. Den vill oss väl och vill hjälpa oss att se klart genom att uppmana oss till att putsa våra glasögon och se över vad vi kan ta bort i våra liv för att livet ska bli ännu rikare. Ett rikare liv som ger oss något på djupet, något som varar och inte bara en quick tillfredsställelse som kan få en att känna sig ännu mer tom efteråt.

Vad kan jag göra för att komma ännu närmre Jesus, mig själv, min nästa? Självklart ska vi alltid försöka eftersträva detta. Men ibland behöver vi lite hjälp på traven så som en period som uppmanar oss extra mycket till detta. Svenska kyrkans fastekampanj ”Allt för att utrota hungern” är ett bra sätt att på ett enkelt och smidigt sätt ge lite av det som vi äger i överflöd till mycket utsatta människor.  Läs mer på hemsidan:

http://www.svenskakyrkan.se/internationelltarbete/nu-pagar-fastekampanjen-var-med-och-utrota-hungern

”Var åttonde person på vår jord, 842 miljoner människor, får inte tillräckligt med mat. Orsakerna är komplexa men inte värre än att vi kan göra något åt dem. Vi måste bara bestämma oss! Var med och utrota hungern!”

Tycker också att det är ett super bra och trevligt initiativ att nu även Svenska kyrkan kör runt med en food truck. Detta sätt är ett populärt ställe att köpa sin lunch snabbt, utan att det ska vara snabbmat och till billig peng. Svenska kyrkans food truck säljer soppor där intäkten går till fastekampanjen. Läs mer här: http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?id=1105604

Denna söndag tjänstgjorde jag på två gudstjänster varav den första i Ivetofta kyrka var lite speciell. Jag och Pia Wiktors hade en dialogpredikan. Och den blev alldeles lagom lång. (Alltså det som några skulle kalla för lång predikan) J me like those kind of preaches haha. Evangelietexten var den om kvinnan med nardusflaskan. Mark 14:3-9

image

Nedan ett litet axplock från vår/ min del av predikan. Ursäkta om det kan kännas lite hoppigt… detta då det som sagt var en dialogpredikan och Pias del saknas här.

I den gammaltestamentliga läsningen fick vi höra att fasta också kan vara att bära huvudprydnad istället för aska, glädjens olja istället för sorgdräkt, lovsång istället för modlöshet. Vad innebär då detta, jo att fasta inte bara behöver innebära avkall på det vackra och underbara i livet. Att vi inte ska fasta för syns skull utan faktiskt komma ihåg att något stort har hänt var och en av oss. Nämligen att Jesus Kristus levde och dog för vår skull, han dog för oss så att han för alltid kan vandra med oss istället för bara en kort tid på jorden. För mig är det ett glädjebudskap! Därför fastar vi, för att komma närmre denna sanning som är så fantastisk men ibland så svår att greppa. Framförallt när livets kan fylla oss med oro, ångest, stress och saker som får oss att tappa greppet om vad som är det som verkligen är viktigt för oss.

”Jesus hjälp oss att finna tid för det vi nu ska göra. I vår brådska skapa frid. När du kallar, låt oss höra. Låt oss i din kärlek vandra, lär oss lita på varandra.” Ps 923

I Hebreerbrevet står det: ”I tro lämnade han Egypten och fruktade inte kungens vrede utan höll ut, därför att han liksom såg den osynlige. Såg den osynlige… Gud kan ofta kännas osynlig för oss, men ibland ändå så påtagligt nära. Gud vill bära oss och leda oss in i ljuset och ut ur mörkret. Idag är temat ”den kämpande tron.” Häromdagen pratade jag med en människa som arbetar inom militären. Han kallade inte sig troende, han sa att han hade svårt för att tro med tanke på allt han sett i världen. En ganska biffig kille, som många skulle se som lite tuff och som sett även livets svåra sidor vilket gett honom en mycket ödmjuk blick. Till min förvåning ville han tatuera in psalm 23 på sin kropp. ”Inte ens i den mörkaste dal fruktar jag något ont, ty du är med mig, din käpp och stav gör mig trygg.” Detta är något jag definitivt tycker är värt att lovsjungas! Oavsett om vi känner en tro eller om vi kämpar med den så känner många människor ändå att någon är med oss och ger oss kraft när livet inte blir som vi tänkt oss.

Kvinnan vi läste om i evangelietexten vet vi inte namnet på. Vi vet inte vem som sökte upp vem, Var det Jesus som sökte upp kvinnan eller tvärtom. Men det vi vet var att hon ville detta, av hela sitt hjärta. Hon ville på ett påtagligt sätt visa Jesus, sin kung, sin kärlek. Kanske visste hon att hon skulle bli starkt ifrågasatt.

Vad som får henne att hälla dyrbar olja över Jesus huvud vet vi inte. Det är lätt att fundera vidare på detta och känna en stark övertygelse om att hon varit med om någonting kraftfullt som gett henens liv en annan dimension. Helt klart berördes hon av mötet med Jesus på djupet. Jesus står på de svagas sida. Han vill skänka dig frihet och glädje och göra dig hel. Kanske var det något av detta som kvinnan faktiskt känt och upplevt. Hon har blivit sedd och känt sig älskad.

Kanske hade denna kvinna varit osäker länge och haft en egen inre kamp med sina egna tvivel på Jesus. För mig är denna kvinna en stark kvinna, som vill visa sin kärlek till Jesus på ett konkret sätt. Eftersom vi inte kan hälla någon olja över Jesus,  (vilket kanske är bra då våra produkter säkert skulle ge honom allergiska reaktioner) får vi visa vår kärlek och bekräfta att Jesus är vår kung på ett annat sätt. Detta gör också vi, i gudstjänst, bön och lovsång.  Livet är inte alltid rättvist men mitt i den mörkaste dal vill jag inte och kan jag inte leva en minut utan Jesus i mitt liv och därför vill också jag precis som denna kvinna visa min tillit och tro genom att ge det dyrbaraste jag har, min kärlek.

***************************************************************

Denna söndag var även Magnus Holst stiftsadjunkt och prästrekryterare från Lunds stift på besök. Ett så kallat missivbesök för att stämma av hur det varit dessa månader jag nu varit präst. Besöket var mycket givande och trevligt. Är glad och tacksam för att vi har en så bra rekryterare/präst i vårt stift.

Denna kvinna med balsamflaskan berör… Efter gudstjänsten blev Magnus inspirerad av att skriva så här på sin facebook:

Jag öser all min kärlek över dig
Som en dyrbar nardusolja
Jag öser all min kärlek över dig
Med mina tårar som väter dina fötter
Jag öser all min kärlek över dig
När jag bjuder dig att gästa mitt hus
Jag öser all min kärlek över dig
När jag möter din blick, när jag ger dig allt mitt, när jag lovar att alltid va din

*****************************************************************

Nu är valet i full gång till att välja biskop. Så nu ska jag snart gå till valurnan för att lägga min röst.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *