Zlatan vs Jesus?


Det finns ingen kung utom Jesus! Men jag vill ändå hylla en stjärna vars handling, i mitt tycke, går i Jesu fotspår. En handling som rimmar med att följa Jesus. Där de svagas parti tas och där de minsta förs fram och blir först.

När fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic under lördagens match mellan Paris Saint-German och Caen gjorde mål drog han av sig tröjan och visade en överkropp helt nedklottrad med namn.

Flera medier rapporterade om vad som såg ut att vara nya tatueringar – och under söndagen avslöjade fotbollsstjärnan själv vad det rörde sig om.

En kampanj för att uppmärksamma världen på svält.

”Vart jag än går känner folk igen mig, ropar mitt namn, hurrar för mig. Men det finns namn ingen hurrar för.  Carmen. Rahma. Antoine. Lida. Chheuy. Mariko”, säger Zlatan i klippet.

Han säger att om han kunde, skulle han skriva vartenda namn på sin kropp.

”Men det finns 805 miljoner människor som lider av hunger i världen i dag. Alltför många av dem är barn. Så när du hör mitt namn, kommer du att tänka på deras namn. När du ser mig, kommer du att se dem”, säger Zlatan.

Zlatan fick en varning för att han tog av sig tröjan under matchen och är nu avstängd från mötet med Monaco.

Jag säger: ”Go Zlatan som följer J.K” <3 Inte en sparv faller till marken utan att Gud ser…

Se filmen!

https://www.youtube.com/watch?v=wDJjcL9Ya4c

Imorgon på askonsdagen börjar den kristna fastan. Nu har vi ätit upp oss på goda fastlagsbullar och går in i en ny epok för kyrkoåret. Alla kan inte äta upp sig på varken det ena eller det andra. Det är alldeles för många människor som lever under omänskliga förhållanden. ”Våra barn” på ”vår” jord svälter! Vi måste och vi kan göra något åt det. UTROTA HUNGERN! Svenska kyrkans fastekampanj 2015 handlar om kampen mot hungern. Så var med i kampen! Det duger inte att tänka. ”Äsch, vad gör det för skillnad.” Allt gör skillnad!

Vill du veta mer? Läs på Svenska kyrkans hemsida genom att klicka på länken.

Svenska kyrkans fastekampanj

Matt 6:16 – 18 När ni fastar, se då inte dystra ut som hycklarna, som vanställer sitt utseende för att människorna skall se att de fastar. Sannerligen, de har redan fått ut sin lön. Nej, när du fastar, smörj in ditt hår och tvätta ditt ansikte, så att inte människorna ser att du fastar, utan bara din fader i det fördolda. Då skall din fader, som ser i det fördolda, belöna dig.

Imorgon på askonsdagen firas det mässor i de flesta kyrkor. I gudstjänsten kan man få ett kors tecknat på sin panna när orden ”Kom ihåg att du är stoft, och åter ska blir stoft” sägs till var och en. Askan är en påminnelse om döden och vår förgänglighet. Det är också en symbolhandling för eftertanke. Hur lever jag mitt liv? Hur lever jag i relation till Gud, mig själv, skapelsen och mina medmänniskor? Korset är en symbol för uppståndelsen. Efter fastan kommer påsken. Livet segrar över döden och Guds kärlek till dig kan aldrig dö. I livet är vi förgängliga, så om inget annat består så gör relationen och gemenskapen med Gud det. Den är evig.

aska

Hur kan du fasta?

Du behöver nödvändigtvis inte fasta från mat. Men om du tror att du behöver påminna dig själv om hur bra du faktiskt har det och hur mycket du tar för givet, kan vissa saker som du ser att du konsumerrar eller använder mycket vara något du kan vara avhållsam mot. Kanske inser du efter ett tag att du kan leva ditt liv utan detta och att du faktiskt mår bättre utan. Man kan också fundera på: Vad i mitt liv dränerar mig på kraft? Vad tar energi och tid från mig som gör att annat jag faktiskt behöver i livet får stå tillbaka. Fastan kan vara en tid för självrannsakan. Fråga dig själv: Vem är min nästa? Vad kan jag göra för min nästa och vad gör jag för min nästa?

Hur mycket umgås jag med mina nära och kära och hur mycket tid lägger jag på det som faktiskt inte räknas i slutändan. (Sociala medier mm.) Vad missar jag?

Fastan kan alltså vara en tid då du både kan avstå från det som du tycker om i livet till förmån för stillhet och fördjupning. Men också något som du egentligen vet med dig inte är bra för dig, som skadar dig eller andra på olika sätt. Så ta dig TID för Dig själv och Dina nära. Det handlar om att avstå och prioritera. Tiden finns där. Det är Du själv som hushåller med den.

Stannar Du upp i livet ibland, eller bara rusar Du fram? Tar Du dig tid för eftertanke och bön? Låter Du Gud få vara en del av Ditt liv? Om inte. Var inte rädd för att göra det. Vad har Du att förlora? Du kanske finner en dimension i livet du alltid saknat och som kan ge dig kraft och bära dig alla dagar till tidens slut.

Du ska alltså inte späka dig själv under fastan. Men ibland behöver vi tvinga oss att inte fastna i destruktiva mönster. Kan vara jobbigt till en början, men tänk om en fasteperiod kan få dig att må bättre. Att du kommer dig själv, din familj och Gud närmre. Kanske kan förståelsen för dina medmänniskor öka. Alla har vi det inte lika bra, men alla är vi beroende av varandra.

Tillsammans spelar vi denna match. Utrota hungern!

5 kommentarer

kenneth landelius säger
17 februari 2015 – 12:03

Du är bäst. Bra inlägg.
mvh
Kenneth

bernice svarar
29 mars 2024 – 08:26

Dito! 🙂 En miljon tack!

Margaretha Westman säger
17 februari 2015 – 08:00

Alltid lika tänkvärt det du skriver.

Kenneth Ljungberg säger
18 februari 2015 – 08:19

Hur mycket skänker Zlatan själv till alla behövande ??? Hoppas det är många miljoner årligen...

Mikaela säger
18 februari 2015 – 08:24

Du är en klok, vacker och fantastisk människa Bernice, som lyckas inspirera mig att "fasta" trots att jag inte ens är troende. Däremot tror jag som du på människans godhet och att alla kan göra något. Älskar dig!
UTROTA HUNGERN

bernice svarar
7 mars 2024 – 02:15

<3 Lycka till med fastan!

Martin Walldén säger
6 mars 2015 – 01:46

Vilken härlig blogg jag fick upp ögonen för via svenskakyrkan.se! Tack för de olika tänkvärda inläggen!

bernice svarar
7 mars 2024 – 02:15

Vad roligt att läsa! Tack. 🙂 Allt gott till dig Martin!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *