Vi sitter i samma båt.


En kropp med många lemmar… I Svenska kyrkan och dess församlingar är vi många som jobbar. Det är alltid någon som drar framåt och någon som bromsar för reflektion. Någon som vill mycket och tänker: Vad kan vi göra NU? Och någon som ser längre fram och planerar för framtiden. Alla behövs och vi befinner oss i olika ”rum.” Kreativitetsrummet, inspirationsrummet, nöjdhetsrummet och även ibland censur och förvirringsrum. De flesta rum behövs och även övergångarna dem emellan. Stannar vi i nöjdhetsrummet för länge finns risken att verksamheten stagnerar, samtidigt måste vi få vara där ibland och se på det vi åstadkommit, och skörda dess goda frukter. Vi behöver också få vara i kreativitetsrummet för att komma på nya spännande idéer att verkställa tillsammans. Men förhoppningsvis sitter vi i samma båt, där fören har sin riktning mot Jesus. Att Jesus får vara vår kärna och stjärna som all verksamhet måste hämta sin grund och mening i.

Vi möter många människor i församlingen unga som gamla. I helgen var vi på konfaläger och gjorde allt från att titta på melodifestivalen, planera konfirmationsdagen i april till att spela brännboll. Med tanke på ond fot och träningsverk dagen efter är jag tydligen inte fjorton själv längre…

image

Tog en (sista) omodern och stel selfie, innan dem byts ut till groupies 😛

image

Vi jobbar som sagt med olika saker men alla i mötet med Gud och människor där dem befinner sig just nu.

I Landskrona församling har några av mina ”grannkolleger” sett ett problem i samhället de vill lyfta upp och finna en lösning på. Oavsett vart vi står politiskt tror jag inte att någon vill att ens eget liv eller andras liv ska kunna ödeläggas för all framtid för att det av olika andledningar gått snett i livet. Åtminstone tror jag att många är rörande överens om att en strategi bör vidtas för att förebygga de orsaker som gör att människor -kan- sätta sig i en evig skuld till samhället. Om man hamnar på botten, vilket kan hända vem som helst, orsakar det många gånger psykisk ohälsa, som i sin tur (ofta) i sig är oerhört kostsamma för samhället. Så att en ond cirkel måste brytas är inte en sanning med modifikation.

Nedan finner du vad Landskrona församling initierat.

                                                                                                                   

Vi är fyra diakoner som tagit initiativ till ett upprop mot överskuldsättning. Stiftsdiakonerna, ärkebiskopen, diakonibloggen och personer i Sveriges kristna råd är informerade.

Bakgrunden till uppropet är…att vi tillsammans med många kollegor, sociala aktörer och media har uppmärksammat överskuldsättningen och evighetsgäldenärer i dagens Sverige. Vi vill nå ut på bred front och genom den profetiska diakonin visa på de orättvisor som sker i Sverige och EU med målet att påverka opinionen till förändring av situationen för skuldsatta och minskad skuldsättning i framtiden. Namninsamling mot överskuldsättning har precis dragit igång och vi hoppas på att kunna överlämna den till regeringen i slutet av året.

http://svenskakyrkan.se/landskrona/oro-bland-diakonerna   för att skriva under uppropet

Upprop mot överskuldsättning

Vi är många som arbetar inom Svenska kyrkans diakoni som med stor oro ser på överskuldsattas situation i Sverige. Många av dessa söker sig till oss när de har skulder som de inte kan betala. Överskuldsatthet påverkar deras fysiska och psykiska hälsa samt deras möjligheter att ta sig fram i samhället.  Exempelvis blir det svårt att skaffa eller byta bostad, betala pendling till arbete och betala extrautgifter såsom tandvård och glasögon. Den sista december 2014 fanns det 426 046 skuldsatta personer registrerade i kronofogdens register. Många av dessa personer har barn som påverkas negativt av föräldrarnas skuldsituation. I dagsläget finns inga uppgifter om antalet barn som lever i familjer som är överskuldsatta. Enligt en statlig utredning, SOU 2013:78 från 2013 uppgavs att drygt 161 000 barn i Sverige levde i familjer där minst en förälder hade ett skuldkonto hos Kronofogden. Då räknas inte barn in, vars föräldrar exempelvis har skulder hos inkassobolag.  Föräldrar till alla dessa barn har sämre förutsättningar än andra att betala för fritidsaktiviteter, barnkalas, julfirande, födelsedagspresenter, vinterkläder och semesteraktiviteter. Vi som möter människor i denna situation märker tydligt av deras känslor av hopplöshet när det gäller deras möjligheter att förändra sina liv. Vi och andra sociala aktörer kan oftast bara hjälpa till kortsiktigt, medan den långsiktiga hjälpen återfinns på en högre samhällelig nivå.

Vi vill därför uppmana Sveriges Riksdag att ändra lagstiftningen för att på så sett förhindra att så många människor blir överskuldsatta, t ex genom ändrad ockerlagstiftning och förstärkt tillsyn av inkassobolag och kreditinstitut.  Vi vill också att det satsas mer resurser till hjälp för dem som redan är skuldsatta, så att de snabbare kan komma ur sin skuldsituation. Det vi ser är att det går snabbt att hamna i skuld pga. inkassoavgifter och höga räntor, men att det däremot tar lång tid att få adekvat hjälp att bli skuldfri.  De flesta av dessa människor lever inte ”lyxliv” utan har hamnat i skuld p.g.a. en redan utsatt livssituation, som t. ex sjukdom eller arbetslöshet.

Som förslag på åtgärder som kan förändra överskuldsattas situation i en positiv riktning hänvisar vi i stort till de förslag som lyfts i den ovan angivna utredningen SOU 2013:78 ”Överskuldsättning i kreditsamhället”:

  • Slutlig preskription för skulder som är 15 år eller äldre hos Kronofogdemyndigheten (här skulle vi gärna se en ännu kortare preskriptionstid)
  • Förstärkt budget- och skuldrådgivning
  • Ändrat ockerlagstiftning
  • Förstärkta tillsynsresurser till Konsumentverket
  • Utveckla den offentliga statistiken och forskningen om hushållens skuldsättning

Därutöver anser vi att statligt finansierade saneringslån ska införas, vilka bör kunna finansieras genom ränteintäkter på lånen. Vi vill slutligen med skärpa uppmana regeringen att under 2015 lägga en proposition som baseras på huvudförslagen i SOU:2013:72 ”Ut ur skuldfällan”; där bl.a. behovet av bättre information till skuldsatta om skuldsanering lyfts och av att ett förenklat ansökningsförfarande införs.

Överskuldsättning är ett samhällsproblem och vi ser med egna ögon det lidande det orsakar. Vi uppmanar våra lagstiftare och beslutsfattare att snabbt vidta åtgärder för att förebygga samt hjälpa dem som redan hamnat i skuldfällan.

Vi är tacksamma för all publicitet denna viktiga fråga kan få.

cs_trippeldiakon

Tre utav oss som är drivande bakom uppropet. Från vänster Elinn Leo, Peter Juhlin och Cheryl French. Fattas på bilden gör Lena Hansen.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *