Tillsammans (får) vi hjälpas åt. Ensamma är vi ganska lam(m)a!


Den som säger att djur inte är smarta tror jag inte vet så mycket om djur.

Igår kom jag hem rätt sent. När jag parkerade bilen på gården hörde jag hur fåren nästan kallade på hjälp. Det händer att ett och annat får bräker lite när de hör att man kommer hem, men detta var snarare en symfoni av alla fårs fullständiga förmåga att göra ljud ifrån sig.

Jag gick in till dem och upptäckte att alla stod upp, stirrade på mig, och ”pratade” i mun på varandra.  Vanligtvis ligger de ner vid den tiden på dygnet, även mycket under dagarna då de är dräktiga och vid denna tid väldigt tunga.

Ett lamm sprang plötsligt vid mina fötter och var alltså utanför inhägnaden och kom inte in till sin mamma. Hade jag inte trott att de kallade på hjälp och gått in till dem hade lammet inte kunnat dia på flera timmar vilket hade kunnat sluta väldigt illa.

När jag lyft in lammet till de andra var det ändå inte riktigt slut på den oroliga stämningen hos dem, även om det tilltog. Jag gick in till dem och upptäckte att ett av fåren just då låg och lammade. Ut kom två svarta små söta lamm. Det ena var väldigt litet och fick ha lite hjälp att bli av med slem och annat i munnen för att kunna andas ordentligt.

När allt var ordnat la sig alla fåren ner igen och den lugna stämningen återfann sig i logen. Dock såg det ut som att ett annat får var nära till lamning. Hon hade verkar och tog tacksamt emot lite kärlek och ömma ord. Till klockan 01.30 satt vi på en halmbal och väntade, men när tårna började kännas som tio isbitar fick vi konstatera att det nog inte skulle hända den natten. Morgonen därpå kom ytterligare två små söta lamm till världen.

Det som slog mig i allt detta var att alla fåren hjälptes åt även om det egentligen bara var två får som behövde hjälp och inte alla.image imageimage image

image

Fåren tvättar sina lamm rena liksom vi idag på skärtorsdagen får minnas hur Jesus tvättade sina lärjungars fötter. ”Skär” kommer från ett fornnordiskt ord för ’ren’, ’vacker’, ’blank’ eller ’klar’.

Att Jesus skulle tvätta lärjungarnas fötter förundrade de sig väldigt över. Petrus, en av lärjungarna, uttryckte sitt missnöje över detta och menade att sådant var det bara tjänare som gjorde.

Men Jesus insisterade och när han tvättat och torkat deras fötter sa Jesus: ”Jag har visat hur ni ska vara mot varandra. Jag är er herre, men ändå har jag tvättat era fötter. Så ska också ni vara mot varandra. Ingen är finare än någon annan. Ta hand om varandra och hjälp den som behöver hjälp.

Önskar er alla en fin skärtorsdag! <3 skärtorsdag

2 kommentarer

Tanja säger
2 april 2015 – 01:19

Hej Bernice! Tack för en fin berättelse! Glad påsk! Mvh Tanja, Bromölla

bernice svarar
2 april 2024 – 08:15

🙂 Önskar dig detsamma Tanja!!

Ika säger
3 april 2015 – 02:17

Så fin berättelse ur livet! Ditt liv! Så härliga bilder!

bernice svarar
4 april 2024 – 08:15

Tack Ika! <3 Glad påsk!!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *