Vänskap.


Sann vänskap innefattar lojalitet. Bibeln säger i Ordspråksboken 17:17 ”En vän visar alltid kärlek, en broder är till för att hjälpa i nöden.”

Jesus är vår bästa vän. Bibeln säger i Johannesevangeliet 15:15 ”Jag kallar er inte längre tjänare, ty en tjänare vet inte vad hans herre gör. Jag kallar er vänner, därför att jag har låtit er veta allt vad jag har hört av min fader.”

Vilka karaktärsdrag bör goda vänner ha? Bibeln säger i Filipperbrevet 2:3-4 ”Var fria från självhävdelse och fåfänga. Var ödmjuka och sätt andra högre än er själva. Tänk inte bara på ert eget bästa utan också på andras.”

Skvaller kan förstöra vänskap. Bibeln säger i Ordspråksboken 16:28 ”En falsk man vållar strid, baktalaren skiljer vänner åt.”

En vän kan vara uppriktig med dig även om det skulle göra ont. Bibeln säger i Ordspråksboken 27:6 ”Vännens örfil är ärligt menad, fiendens kyssar vill bedra.”

En vän är någon, med vilken du kan vara fullständigt förtrolig, ta av din mask, och som du sakta kan komma nära och vara dig själv med. Detta tar tid och är också riskfyllt, men detta är betydelsen av vänskap. Idag kallar han oss för vänner.

image

Vänskap är en av livets största gåvor. Den är ömsesidig. I vänskapen kan man dela allt. Vänner kan stödja, förmana och uppmuntra varandra. Filosofer och författare har, både före och utanför kristen tro, reflekterat över vänskapens gåva och väsen. Vänskapen liknar kärleken, säger de, den börjar som en känslomässig dragning mellan två människor. Men det är inte en dragning till kroppslig förening, utan en längtan efter enhet i tanke och vilja.

I Jesu Syraks bok läser vi: ”En trogen vän är ett starkt värn. Att finna en sådan är att finna en skatt. En trogen vän är ett omätligt värde… en livgivande dryck.”

image

 

En kommentar

Mikaela säger
22 augusti 2015 – 12:59

En sån där vän har jag;) Älskar dig <3

bernice svarar
25 augusti 2024 – 11:15

Dito på allt vännen! <3

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *