Det här med vindkraften…


… är inte enkelt. Vi vill både ha energi till våra datorer, tv-apparater och lampor – och en ren, oförstörd miljö. Eftersom Sverige är ett av de länder som förbrukar mest energi per person så måste vi också göra det vi kan för att bidra till att våra barn får en god livsmiljö. Svenska kyrkan försöker ta sin del av det ansvaret, bland annat genom att verka för en ökad användning av förnybar energi. Därför har stiftets egendomsnämnd beslutat att kyrkans mark kan upplåtas till vindkraftverk.

Men detta beslut medför också ett svårt dilemma för egendomsnämnden. Deras huvuduppgift är att förvalta kyrkans skog och mark så att de ger församlingarna en god inkomst. Detta sker genom ett andelssystem som särskilt gynnar små glesbygdsförsamlingar med litet medlemsunderlag. Därför kräver också Svenska kyrkan att förvaltningen skall skötas med bästa möjliga avkastning. Det är ingen lätt balansgång för egendomsnämnden att både ta hänsyn till miljön och kraven på lönsamhet, och att se båda dessa aspekter med glesbygdsförsamlingarnas bästa för ögonen.

För att bedöma var det är möjligt att ur miljöhänsyn bygga vindkraftsverk krävs att den intresserade entreprenören gör prövningsansökan till kommun eller länsstyrelse. Egendomsnämnden gör ingen egen prövning av detta utan litar på de myndigheter som har mer erfarenhet och kunskap av detta. Jag tycker att detta känns tryggt eftersom kommun och länsstyrelse är ålagda att pröva detta utifrån miljöbalken, kulturminneslagen och sina egna bygglovsregler. Det här prövningsförfarandet har också medfört att några entreprenörer inte fått tillstånd att bygga på kyrkans mark.

En annan sak som är svår är kommunikation. Jag beklagar verkligen tidigare brister i informationen kring stiftets handläggning av vindkraften. Den skapade onödig oro och sorg i en del av våra bygder. För mig är det viktigt att stryka under att Svenska kyrkan inte har något som helst intresse av att det byggs kraftverk som inte uppfyller de krav som måste ställas på värnandet av vår livsmiljö, både så som den ser ut i dag och hur den påverkas i framtiden.
+ Eva

 

11 kommentarer

Curt Widlund säger
18 februari 2015 – 08:11

Om kyrkan värderar pengar mer än människors djurs och naturens hälsa har ni tagit rätt beslut. Annars kan lämpligaste åtgärden vara att riva vindkraftverken som ställts upp. Kyrkan är mycket rik så det kan inte vara ett problem

Helge Kneese säger
18 februari 2015 – 08:28

Klart att man vill dra sitt strå till stacken. Det kan dock vara svårt.
Förnybart har ingen tydlig definition och skulle väl närmast kallas en politisk floskel. FN har en definition på "hållbart" som är läsvärd.
Vindkraft är inte per definition miljövänlig.Vindkraftsparker är det normalt inte, man anlägger i princip ett industriområde där det tidigare bara fanns natur, ja ibland tom vildmark. Man fäller skog, anlägger vägar, gjuter socklar av 100-tals m3 betong per torn, reser torn på 100-tals meter höjd i klungor. De för sen ljud och ljus under hela sin existens som många anser är klart störande, både människor och djur.
En skog med vindkraft klarar normalt inte av att bli miljöcertifierad enligt FSC regelverk för hållbart skogsbruk.
Sveriges behov kan inte tillgodogöras av vindkraft, det är en intermittent kraftkälla.
Betänk att vindkraftbolagen har mycket starka lobbygrupper, särintressen har ett klart vinstintresse i verksamheten. Vinsten uppstår enbart så länge den är skattesubventionerad.

Lena Sandström säger
18 februari 2015 – 09:58

Hej! Det där låter fint, men vet du att Sverige överproducerar el och vindkraften kommer till stor del exporteras. Efter 20år ska det bort å det är markägarens problem... Sen om stiften har dåligt med pengar finns det ju arbetslösa i massor och en fantsstisk natur. Som gjort för turism det är ju en av dom största näringarnai världen. Arbete till ortsborna ppengar till kommunen. Vindkraften ger inga arbeten och förstör möjligheten till turismnäring. Det är oförsvarbart att skapa industrier av underbart vacker natur...
Mvh Lena

B.Stymer säger
18 februari 2015 – 10:49

Kyrkan skövlar Guds Under, naturen.
Svenska kyrkan ljuger och bedrar i syfte att sno åt sig medborgarnas pengar.
Biskopen måste svara på följande:
Vad är det för stora samhällsvinster vi ska göra uppoffringar för?
När
Överskott med 15 miljoner kWh som inte behövs i landet och säljs till utlandet.

Överskottet betalas av elkonsumenterna i kommunen till EON tyskarna, Fortum finländare, Nordkraft norrmännen.

Kommunen och dess invånare tjänar inte ett öre på utbyggnaden.

Kommuninvånare blir fattigare på grund av extraskatt för den onödiga utbyggnaden.

Öka utsläpp av CO2 för varje uppbyggnad av vindkraftverk

Skadorna på flora och fauna är går aldrig att reparera.

Lågfrekvent- och infraljud från maskinerna skadar alltid allt levande. Cooper

Inte ett enda av de gällande 16 miljömålen uppnås med utbyggnaden.

Sverige har redan 2012 uppfyllt de åtagande om 50 % CO2-fri energi fast övriga stater behöver bara uppnå 20-30 % till 2020.

Kyrkans girighet förenad med dumhet skapar ondskan?

Gnubert säger
18 februari 2015 – 07:25

Ren, oförstörd miljö... litar på myndigheterna... hur naiv och dåligt påläst får man vara egentligen? Eller får du betalt av vindlobbyn?

Sven Rune säger
18 februari 2015 – 09:37

Vi har redan idag en elproduktion som är till 97% koldioxidfri. Ju mer vindkraft vi bygger desto mer redundant elproduktion behövs eftersom vindkraften är så ineffektiv och ger ström endast när det blåser. Då behövs vattenkraft som inte kommer att räcka till då krävs olje- eller gaskraftverk om kärnkraften läggs ned eller tas ur drift. Dessutom måste ledningsnätet byggas ut som redan idag gett oss konsumenter högre elkostnad.

Daniel säger
19 februari 2015 – 08:53

Vilken massiv okunskap Svenska Kyrkan verkar besitta!

Ingen myndighet eller kommun kan tvinga en markägare att arrendera ut sin mark till vindkraft. Genom att arrendera ut sin mark i exempelvis Ramseletrakten tar Svenska Kyrkan ett aktivt ställningstagande FÖR vindkraft och dessutom i norrländsk glesbygd.

Vilka underlag ni bygger att vindkraften är både miljövänlig och nödvändig har jag ingen aning, men att göra det okritiskt utan att sätta sig in i problematikerna utan försöka lämna över allt sådant till kommun och myndigheter är väldigt naivt och dumdristiskt. Markägaren har redan gjort sin avsiktsförklaring genom att arrendera ut marken (eller givit nyttjanderätt).

Jag var väldigt positiv till vindkraft fram till och med 2012 då jag blev tveksam. Sedan dess har jag tillskansat mig otroligt mycket kunskap om såväl arrendeavtal, vindkraftens konsekvenser, kommuners och länsstyrelsens miljöprövningsdelegations uppgifter i frågan samt framtida kostnader för nedmontering och återställning av mark.

Den ekonomiska affären kan på papperet se väldigt fördelaktig ut för markägaren, men med hänsyn till vilken risk det innebär så kan det till och bli en brakförlust (förutom för alla närboendes livsmiljö.

Nyttan med vindkraft kan starkt ifrågasättas inom riket och än mer i Norrlands inland. Det blåser dessutom mycket mera vid kusten och än mer i södra Sverige och givetvis ännu mera vid kusterna där nere. Varför skall Svenska Kyrkan vara med och bidra till att sälja ut Norrlands livsmiljö ännu en gång? Orsakerna är entydigt enbart mindre motstånd från befolkning.

Ta ert förnuft till fånga och stoppa den korttänkta exploateringen av era skogsmarker.

Jag ställer gärna upp och bidrar för att lyfta er kunskap om vindkraft såväl ur ett miljöperspektiv som ur ett elproduktionsperspektiv. Hör gärna av er!

Fortsätter detta så avser jag (och antagligen många med mig) att skyndsamt begära utträde från Svenska Kyrkan.

Ewa Wickberg säger
19 februari 2015 – 05:32

Har inte biskopen överhuvudtaget satt sig in i vindkraftsfrågan? Tydligen inte med tanke på det struntprat som framförs! Kyrkan har inte tagit ställning för miljön utan detta är enbart en ekonomisk fråga. Kyrkan är nämligen som vilken annan girig markägare som helst, det är kortsiktiga vinster som lockar kyrkans ledare att bli mammons tjänare, jakten på vinst blir till ett självändamål och denna giriga strävan efter mer finns bland alla människor och ingen ska tro att kyrkans män och kvinnor har en annan moral än vi andra medborgare.

Borde inte kyrkan värna sina församlingsmedlemmars intressen? Har inte biskopen en skyldighet att se till att stiftets församlingar sätter de mjuka värdena främst och respekterar de människor som får sin livsmiljö förstörd?

Jag med familj har lämnat Själevads församling och därigenom svenska kyrkan av denna orsak, vi uppmanar alla som blir drabbade av kyrkans vindkraftsprojekt att göra detsamma!

Torgny ÅStröm säger
21 februari 2015 – 11:23

Eva
Jag har försökt att prenumerera på din blogg genom att klicka på den symbolen uppe till höger. Får bara ett slags felmeddelande.
Hur gör man?
Torgny

biskopeva svarar
24 april 2024 – 02:40

Hej Torgny! Konstigt att det inte funkar för dig att prenumerera. När jag testar att göra det så funkar det. Kan du pröva igen? Det kanske var något tillfälligt fel. /Kajsa (Evas medarbetare)

biskopeva säger
24 februari 2015 – 05:31

Tack för alla kommentarer om vindkraften. Frågan är inte enkel och jag har all respekt för de åsikter och den oro som lyfts fram. En sak vill jag ändå tillägga. Svenska kyrkan har ingen outsinlig skattkista att vila på, det är tyvärr en vanlig missuppfattning. Kyrkan behöver som alla andra organisationer inkomster för att kunna bedriva verksamhet, avlöna personal och underhålla fastigheter. Inkomsterna har inget egenvärde, de behövs för att vi ska kunna vara kyrka och betyda något för människor.
Det planeras för många vindkraftverk runt om i vår region just nu. De allra flesta kommer inte att stå på Svenska kyrkans mark. Men vindkraftverken förändrar vår omgivning och vi som har ansvar i kyrkan får alla försöka lära oss mer om vindkraften och vad den betyder för människor och miljö. För mig känns det ändå bra att andra med mer kunskaper än vad jag själv har, fattar beslut om att tillåta eller inte tillåta byggen.
Fortsätt gärna er dialog med kommunen och länsstyrelsen som är de instanser som i slutändan hanterar tillstånden för de entreprenörer som vill bygga vindkraft. Jag ser också gärna att ni engagerar er som beslutsfattare i vår kyrka. Det är ju de som vi själva väljer i kyrkovalet som är de som styr vår kyrka och fattar beslut kring kyrkans verksamhet och ekonomi.
Allt gott!
+ Eva

Mauritz Johansson säger
27 februari 2015 – 03:53

Jag har läst blogg och stiftstyrelsens svar till Ramseles kyrkomedlemmar. Logiken haltar betänkligt. Om stiftet, genom att upplåta mark, gör det möjligt för kraftföretagen att ansöka om vindkraftutbyggnad så kan man inte undandra sig sitt ansvar för detta. Om man inte upplät mark så skulle väl ingen ansökan om utbyggnad ske? Alltså har egendomsnämnden genom sitt beslut gjort detta möjligt.
Stiftet har som sin uppgift att främja församlingarnas arbete med att sprida evangelium till alla folk. Här är Svenska Kyrkans statistik en sorglig läsning. Medlemmar går ur kyrkan i en ökande takt och om detta nämns inte mycket. Egentligen nästan inget på kyrkans egen sida. Nu kommer allt flera inlägg i tidningar och på TV som avslöjar medlemmars missnöje. Borde då inte stiftet i sin helhet beakta detta och inte så split i organisationen med så tunn motivering. Betänk att om inte församlingarna lever så finns heller inget behov av stiftet. Det är mycket hög tid för ett allvarligt och angeläget samtal om vad och hur Svenska Kyrkan i Härnösands stift skall verka.
Fastan är inne med tid för eftertanke.
Mauritz

biskopeva svarar
6 mars 2024 – 02:15

Ja, Mauritz, det finns många angelägna samtal att föra om hur Svenska kyrkan på bästa sätt kan möta sina medlemmar här i stiftet. Det är ett ämne jag kommer att ha många anledningar att fundera kring och kommer att ta upp i olika samtal framöver, bland annat på den här bloggen. Allt gott! + Eva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *