En dag för kyrkans framtid


Jag deltog idag i ett framtidsseminarium i Stockholm tillsammans med drygt 250 andra. Det var en dag om visioner, utmaningar och ledarskap för Svenska kyrkan. Programmet var intensivt med minutschema. Själv ansvarade jag för en ingång på temat ”Gå ut! Vad är det att vara kyrka?” Det fick ta max 10 minuter! Det blev möjligt genom att ta bort alla onödiga ord – nyttigt för mig alltför pratglade. Resultatet blev inledning, presentation av en vision och överlämnande av 12 vägvisare till att vara kyrka. Som inspiration och för vidare reflektion.

Sedan fick jag pusta ut och lyssna till tankar om ledarskap och framtidsutmaningar av TCO-ordföranden Eva Nordmark, chefen för barnakuten på Akademiska sjukhuset i Uppsala Johan Kaarme och publicisten Anette Novak. Det var nyttigt att spegla sig i erfarenheterna från andra organisationer. Under eftermiddagen tillfördes perspektiv på ledarskap från försvarsmakten, erfarenheter av lokalt utvecklingsarbete och sociologisk analys av kyrkans utgångsläge i samhället. Optimism och hopp förmedlades, vilket förstärktes i det avslutande panelsamtalet mellan förtroendevalde Olle Burell, kanslichef Camilla Ruben, direktor Marika Markovits och socialförsäkringsminister Ulf Kristersson.

En mindmap över anföranden och inlägg skulle innehålla ord som Delaktighet, Kommunikation, Solidaritet, Globalisering, Självkänsla, Utmaningar, Medlemmarnas behov, Mötesplatser, Växtplatser, Åldersöverskridande, Kristnas närvaro, Samhällsaktör, Bekännelse, Uppmuntran, Hopp.

Det var en dag som gav mig intryck, kunskaper och inspiration. De personliga mötena och samtalen gjorde den extra värdefull. Det är bra att få stanna upp ibland och tänka efter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.