Påsken – en maktfråga?


Vi har nog alla tagit del av påskens händelser och budskap ur olika perspektiv. När jag detta år läser de kända texterna blir det särskilt starkt för mig att frågan om makt ständigt återkommer. I varje skede ställs den: Jesus på väg till Jerusalem, förräderiet, nattvardsfirandet, lidandesvandringen, korset – och sedan: när livet föds på nytt. I de ord som sägs finns maktfrågan med: välsignad är han som kommer; detta är min kropp som blir utgiven för er; hjälp dig själv nu och stig ner från korset; min Gud, varför har du övergivit mig? Fader, i dina händer lämnar jag min ande – och sedan orden från den uppståndne: Frid åt er alla!

Vad är innehållet i makten? Vem förfogar över makten? Vad används den till? Det är frågor som öppnar upp perspektiv på den makt som alltför ofta råder i vår värld: att behärska, tvinga, trycka ned, hindra, riva sönder och isär, plåga och döda. I påskskeendet ställs den makten mot en annan makt med rötter i en annan värld. Frågorna om makt visar oss till Guds hjärta. Där finns kärlekens makt, som Gud förfogar över och som används till att befria, återupprätta och förnya relationer. Gudsrelationen blir hel, och det har konsekvenser för våra liv och relationer.

Vi följer Jesus under den avgörande kampen mellan gott och ont. Kärleken bär. Hoppet om en värld där Guds vilja råder ska öppnas. Kampen pågår inte bara utanför oss. Den gäller om kärleken ska få råda i våra liv. I tro på Gud och med tillit till Guds kärleks makt kan vi vara Guds medarbetare för livets skull.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.