Ett hjärta och strömmar av levande vatten


I går morse fick jag leda mässan på stiftsgården Breidagård och samtala med ledarna vid avslutningen av den första kursen för andliga vägledare om ignatiansk spiritualitet.

Spiritualiteten har alltmer kommit i fokus i kyrkorna och den ekumeniska rörelsen. Den överskrider alla gränser och är avgörande för framtiden.

Det är viktigt vad vi gör av våra liv och att vi uppehåller kontakten med livets källa. Gud ville våra liv och Guds Ande finns redan i luften vi andas. Men vi förlorar lätt kontakten och hamnar i ytlighet. Vi har därför behov av andlig förnyelse och fördjupning. Gud sände sin son för att hela vår Gudsrelation och sin Ande för att ge förnyat liv. Gudsrelationen gäller mer än vår personliga relation till Gud. I den inryms relationen till medmänniskan och jordens överlevnad.

Två bilder ur pingstens budskap berör mig särskilt. Den första finns hos profeten Hesekiel: ”Jag skall ta bort stenhjärtat ur kroppen på dem och ge dem ett hjärta av kött, så att de följer mina bud och håller sig till mina stadgar och lever efter dem. Så skall de vara mitt folk, och jag skall vara deras Gud.”

Stenhjärtat är hårt, kallt och okänsligt. Hjärtat av kött lever, pulserar och känner. Skillnaden utgörs av andlig förnyelse.

Den andra bilden ger Jesus i Johannesevangeliet: ”Är någon törstig, så kom till mig och drick. Den som tror på mig, ur hans inre skall flyta strömmar av levande vatten, som skriften säger.”

Tänk att få del av den källa som släcker den andliga törsten, och att den Ande som finns i allt kan ta plats i vårt inre! Ur trons människa ska flyta strömmar av levande vatten.

Kom, heliga Ande, bli en källa i mig så att mitt inre flödar över av livets vatten och ger vidare kärlek till min medmänniska och hela din skapelse. Amen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.