Bana väg för Vägen


Så här i julhandeln kan man meditera över vad som krävs för att sälja varor i ett kommersialiserat samhälle. Hur blir vi motiverade att handla? Det enkla svaret är väl att vi måste känna att vi lider brist på det som ska säljas och att det ska kännas eller bli bättre om vi skaffar det. Förkunnelsen i reklamen bygger på att vi inte kan vara nöjda utan att förnyas genom de varor och tjänster som erbjuds. Då får vi bättre teknik, funktioner, upplevelser, förutsättningar, relationer etcetera. Säljmetoderna har utvecklats, och vi har blivit alltmer beroende av att ständigt ha det senaste. Så släng den gamla mobilen och köp den senaste smartphonen. Den gamla har tappat allt värde, dess enda framtid är på återvinningsstationen.

Nu i julklappstider når brist-köpkulturen nya höjder. Det är fint med klappar men inte hur många och till vilket pris som helst. Vi behöver påminna oss om de värden som varar: tro, hopp och kärlek, störst av dem är kärleken. Och klappar kan vara tecken för kärlek. För att möta vår djupaste längtan kommer julevangeliet till oss. Det förkunnas mot bakgrund av livets brustenhet och världens nöd. De mänskliga behov det möter är inte konstruerade utan verkliga. Jesus kommer till oss som den gudomliga kärlekens gåva för livets skull.

Johannes döparen hade det viktiga uppdraget att bana väg för Guds närvaro genom Sonen. Han var profet och avslöjade brister. Hans förkunnelse var sträng och uppmanade till omvändelse och bättring. Det var Guds lag som han förkunnade. Genom att göra det avslöjade han människors djupaste behov och banade väg för Jesus, som förmår ge nya livsmöjligheter med nåd istället för krav som vi inte kan uppfylla.

Vi får också vara Guds medarbetare och bana väg för Jesus. Det finns många möjligheter och sätt att göra det. Det börjar med att vi öppnar våra egna hjärtan för honom.

Det stämmer till andlig eftertanke att den som vi banar väg för själv är Vägen, dessutom Sanningen och Livet. Vägen bär till Gud och innehåller det vi behöver och på djupet längtar efter. Vi får något att leva av och dö för. Det är den väg vi fått men Gud är inte begränsad till den. Vägen börjar här och nu och bär namnet Jesus.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.