Fler änglar behövs i kampen mot ondskan


Jag återkommer ofta till att det just är kampen mellan ont och gott som utgör den nödvändiga bakgrunden för den stora berättelsen om Guds handlande med skapelsen. Utan den förytligas kristen tro. Med den kopplas våra livsvillkor och livsfrågor till den stora berättelsen.

Hela Bibeln vimlar av änglar. De är budbärare för livet. De hör till Guds värld och ser till att Guds vilja sker. Himmel och jord möts genom dem.

Änglarna är kämpar som står upp för det goda mot ondskan i alla former. De vill beskydda andra och föra dem till Guds rike, där allt är nåd. Där råder kärleken och barmhärtigheten, rätt, rättvisa och fred.

Budskapet från änglarna har åter blivit angeläget och relevant nu när människans värde sätts ifråga genom att svartklädda dödsänglar jagar, förnedrar, hotar och halshugger människor utan nåd och barmhärtighet. Åter berövas människor sin värdighet av totalitära ledare med hjälp av en konstruerad ideologi som legitimerar hat, våldsdåd, etnisk rensning samt politisk och religiös diktatur. Våra kristna syskon och andra minoriteter är jagade villebråd.

Utsattheten med sina många ansikten möter också i vårt land såväl bland människor som flytt hit som hos oss som har våra rötter här. Därför är du och jag kallade att vara änglar som bär bud om liv. Vi ska i ord och handling vittna om att varje människa är oändligt värdefull och ska behandlas med värdighet, att Gud är närvarande hos oss och finns vid vår sida och att hoppet lever om att livet segrar till slut.

När vår syn på människan inte bara är vision och ideologi utan tar gestalt i hjärtats och den utsträckta handens språk, då återspeglar den vår relation till Gud.

2 kommentarer

Margareta P å Österlen säger
8 oktober 2014 – 11:03

Så sant, biskop Ragnar. Utsattheten möter oss också i vårt eget land... och kampen mellan ont och gott finns sannerligen att genomföra inom oss själva. Det är bara att se tillbaka på åtta års offentligt skambeläggande av de som fallit i sjukdoms händer och blivit av med inte bara sin hälsa och de som fallit i kapitalismens rövarehänder och blivit av med sina jobb. De fann plötsligt att den också berövats ett tidigare avtal: sina tidigare skatteinbetalningar avsedda som gemensam säkerhet för alla medmänniskor som behöver. Det vill säga den som har otur med hälsa eller arbetsliv, skulle kunna plocka ut ur den gemensamma skattekistan till sin egen och familjens trygghet. Så blev det inte med kristdemokrater i regeringsställning. För de satsade på avguden Mamon: mer pengar i den egna plånboken. Total egoism och så långt från Jesu Kristi anvisning om att gå och följa den barmhärtige samaritens exempel man kan komma! Vem kommer att vara en barmhärtig samarit och försöka rädda alla dessa egoismens guldkalvkramande medmänniskor i Sverige, biskop Ragnar? Vem bland våra kristna herdar är beredd att söka upp politiskt aktiva kristdemokrater och ta en diskussion om hur de handlat i praktiska beslut mot sina nästa???!!! Eftersom de riskerat sina egna eviga liv för mer pengar i den egna plånboken... Margareta Persson (Lunnarp) å Österlen

Vera säger
6 oktober 2014 – 09:38

TACK OCH LOVPRISNING FÖR DESSA RADER

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.