Fönster mot himlen


DSC01923 (2)Jag stannade i kyndelsmässodagens evangelium särskilt inför att den fromme Symeon väntade på Israels tröst. Det fanns nog ett stort behov av tröst med tanke på allt folket gått igenom. Behovet gällde inte en tröst för stunden utan för livet och evigheten. Den gamle Symeon väntade på Messias.

Det judiska barnet Jesus bars till templet av föräldrarna så som sed var enligt lagen, Tredje Mosebok 12 kapitlet. De kom för att helga det åt Gud. I mötet med barnet i templet förstod Symeon att Gud handlat på ett unikt sätt och nu var närvarande hos dem: ”Herre, nu låter du din tjänare gå hem, i frid, som du har lovat. Ty mina ögon har skådat frälsningen som du har berett åt alla folk, ett ljus med uppenbarelse åt hedningarna och härlighet åt ditt folk Israel.” Jesus är ett fönster mot himlen. Han, som är världens ljus, är den unika ikonen. Vi är kallade att följa honom som ljusbärare, så att mörkret inte tar över. Dopljuset påminner om det.

Vi behöver mer av andlig förnyelse och fördjupning så att tron blir till liv och vi kan återspegla Gud och göra Guds vilja. Det finns fortfarande behov av tröst, den som leder oss djupare och vidare i livet.

Fastetiden närmar sig. Det är en tid för andlig fördjupning och för att omsätta i handling alla gudomliga gåvor som vi fått. Vi får ta emot och ge vidare. Tänk om vi med våra liv kunde visa på den gudomliga verkligheten, vara levande tecken för Guds närvaro i vardagen, fönster mot himlen!

Om sådana människor handlar fasteboken Vardagsikoner som prosten i Delsbo J Peter Södergård skrivit på ärkebiskopens uppdrag. Med ett jordnära och mustigt språk berättar Peter personligt om erfarenheter av människor som blir fönster mot himlen för honom. Hans fastebok är en bok för eftertanke och samtal när vi vandrar med Jesus fram till påsk. Den kan hjälpa oss att andligt fördjupa våra egna liv och att se spåren av Gud hos människor i vår närhet och runt hela vår jord. Sådana vardagsikoner visar våra behov av det Gud ger och inspirerar oss till att tjäna den gudomliga kärleken i vardagen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.