Nytt år – ny blogg

”Jesus låt mig alltid börja/i ditt namn allt vad jag gör” sjunger vi i psalm 273:2 i Den svenska psalmboken. När vi nu påbörjar ett nytt år på Centrum för religionsdialog – vårt tionde! – gör vi det med att starta en bloggsida. Här kommer vi att publicera reflektioner över aktuella händelser från oss som jobbar här, men bloggen vill också vara en resursbank för religionsdialog, och informera om vår verksamhet och de olika sammanhang vi finns med i.


 

Helene EgnellOm vi säger att vi startar denna bloggsida i Jesu namn – vad menar vi då? Vad innebär det att ha religionsdialog i Jesu namn? Det skulle man kunna skriva en hel avhandling om – men här kommer några tankar.

Att göra något i Jesu namn innebär att göra det å Jesu vägnar, och att göra det på Jesu sätt. ”Låt det sinnelag råda hos er som fanns hos Kristus Jesus” skriver Paulus i Filipperbrevet. Jesus var ständigt i dialog med människor. Ibland undervisade han, och i evangelierna har vi hans undervisning samlad som långa sammanhängande tal – men i verkligheten var nog mycket av det som står där snarare svar på frågor, delar av tankeutbyten. Vi har också en hel del berättelser om sådana konversationer i evangelierna.

Det är slående att i flera av de berättelserna verkar det som om Jesus inte bara lyssnar in vad den andra personen säger, utan också tar intryck av det. I mötet med den samariska kvinnan vid Sykars brunn (Johannes 4) erkänner Jesus sin sårbarhet, att han är beroende av andra, då han ber henne om vatten. I mötet med den syrofeniciska kvinnan (Markus 7:24-29) omprövar han sin ståndpunkt och får en vidgad förståelse av sitt uppdrag. Båda kvinnorna kom från andra folkgrupper och trostraditioner – och i liknelsen om den barmhärtige samariern är det ju just en av ”de andra” som lyfts fram som föredömet, den vi kan lära något av. Jesu föredöme inspirerar oss att lita på att i dialogen får vi inte bara ge, utan också ta emot.

I Bergspredikan uppmanar Jesus oss att inte döma varandra, utan när vi ser något hos den andre som vi ogillar, ska vi först rannsaka oss själva – ”ta först bort bjälken ur ditt eget öga så kan du se klart och ta bort flisan ur din broders öga”. Alla religiösa traditioner kan och har missbrukats – och först när vi kan erkänna det onda som gjorts i vår egen traditions namn kan vi hjälpa varandra att bekämpa det negativa i våra respektive religioner.

Så vill vi börja ett nytt år i Jesu namn – i tillit till att i det ärliga, lyssnande samtalet där vi vågar visa vår sårbarhet och är beredda på att förändras, där är Kristus mitt ibland oss. Vi hoppas att också vår nya blogg ska kunna förmedla något av detta.

Helene Egnell