IMG_6563

IMG_6564

Domkyrkoförsamlingens Agneta Lindeberg, Ragnhild Lundgren och Birgitta Wrede

IMG_6566

Domkyrkoförsamlingens Åsa Flarup Källmark, KB:s Gunilla Herdenberg och Domkyrkoförsamlingens Birgitta Wrede

Det var inte utan att man kände historiens vingslag när Kungliga Bibliotekets chef, Riksbibliotekarie Gunilla Hardenberg och jag, i egenskap av domkyrkoförsamlingens representant, undertecknade avsiktsförklaringen om framtida samarbete oss båda emellan – ett samarbete som bl a manifesteras i inrättandet av en bibliotekarie-/bibliotekspedagogtjänst och en ambition att tillsammans fylla Roggeborgen med mer aktivitet för fler. Den vackra Mälarsalen sjöd av förväntan och glädje (brandvakter i trappan, ty så ser reglerna för närvarande ut), radio och tidningar var där och nyfikenheten på vad detta månde utmynna i var stor. Inte utan att vi i andanom kunde stämma in i sångarprinsens frekvent sjunga strof om hur den ljusnande framtid är vår. Ja, projektet Domkyrkan i framtiden tog idag ett stort kliv framåt!

Idag celebrerade nyinstallerade förstekomminister Julia Bjerleus prima måndagsmissa i Roggekoret (och talade klokt om ett liv i öknen som en gåva till kyrkan), diakon Ulf Klingowström fyllde, numera traditionsenligt (för andra året i rad), hyrbussen med sju resglada församlingsmedlemmar (varav 6 st på fotot) för äldreläger i Östergötland (bl a Vadstena), domkyrkoklockare Stefan Eklund välkomnade årets diakon- och prästaspiranter i Domkyrkan och SommarQls barn sjöng fromt och fint i Vårfrukoret – katedralen lever!IMG_6555 (1)IMG_6553IMG_6554 IMG_6551IMG_6558b (1)

IMG_6531 IMG_6532 IMG_6533Försommaren 2015 har varit osedvanligt blomsterfångstät. Biskop Hans-Erik har avtackats i sin egenskap som ordförande i Stiftelsen Stjärnholms styrelse och Christofer Lundgren välkomnats i egenskap av nyutsedd domprost.IMG_6544 Strax väntar lata veckor i gröngräs, på vandringsstig, vid grill och strand – en tid av personlig klorofyllning inför höstens växtsäsong.

Så for då sommarkonfirmanderna iväg på läger, Strängnäs stifts diakonistiftelse avslutade för terminen och Kyrkogårdsutskottet besiktigade landskapsarkitektur, vattenspel och växtlighet på Södra kyrkogården, det firades mässa, sammanträddes, röjdes efter diakon- och prästvigning, lektes mm mm – för att nu bara nämna något av allt det myckna som hände denna vackra junimåndag i Mälarens Sorrento.IMG_6525 IMG_6526 IMG_6529 IMG_6530

IMG_6520

KG och Antje var nästan där

IMG_6516Strängnäs domkyrka, församlingens, stiftets och stadens mötesplats, stod idag värd för vårens sedvanligt högtidliga diakon- och prästvigning. Barnkör från Örebro Olaus Petri sjöng, blåsarensemble spelade och vid orgeln satt domkyrkoorganisten. Biskop Hans-Erik talade om nåden, kandidaterna bekräftade och församlingen applåderade – allt innefattades i bön – och tanken gick osökt till den heliga Birgittas ord: ”Herre, visa mig din väg, och gör mig villig att vandra den.”

Elin, Tomas och gästande Fredrik Poddade och drack thé

Prosten Tomas Rådehed och informatören Elin Henningsson i Axberg gör, sedan 1:a i Advent, Pod-casten ”Så ock på jorden” inför den kommande söndagen. Idag spelades Midsommarprogrammet in hemma i Domprostgården över en kopp thé och en chokladkaka: ett avslappat, trivsamt samtal med skriften och stiftet i fokus. Midsommar, Johannes Döparen och en livsomvärderande norsk präst – ja, mycket hanns med under några intensiva inspirerande minuter.

En mild doft av citrus, kompakt, mångbladig (om det nu heter så) och i år synnerligen rik på knoppar (förra året var det långt klenare beställt med den saken). Hittar för ögonblicket ingen tråd/sajt som med 100% säkerhet lyckats artbestämma den. Så får den förbli alldeles underbart unik. Passar denna underbara lilla stad.IMG_6504

IMG_6499Igår excellerade prästkandidaterna Karin Rubenson, Sebastian Söderberg och diakonkandidaterna Lise-Lotte Bremer, Veronica Hagberg och Henrik Tuohino i domkapitelsintervjuerna – och delade synnerligen kloka och genomreflekterade tankar rörande bön och tjänst i allmänhet och i relation till årets bok Om sann gemenskap – Att leva i en kapitalistisk hederskultur av den finlandssvenske teologen och forskaren vid den teologiska fakulteten vid Åbo akademi, Patrik Hagman. Efter väl förrättat värv åt alla lunch tillsammans i domprostgården. På söndag (efter några dagars retreat i Viby kaplansgård) vigs och välkomnas de nyexaminerade in i tjänst i kyrkan och i Strängnäs stift. En högtidsstund!

image001

2010Vad ska vi göra av Strängnäs mest kände doldis – Gustav Vasa? Hur ska vi uppmärksamma hans person och betydelse för svensk samhällsutveckling? Vad betyder hans maktövertagande för vår och våra efterkommandes räkning?

Om detta och mycket mer talade ett stort antal engagerade strängnäsbor i eftermiddags på Multeum med Vasa-jubiléet 2023 i naturligt sikte. Initiativtagarna Jürgen Lüdtke inspirerade till samtal varefter vi skildes åt, övertygade om att vi inför Nationaldagen 2016 tillsammans vill initiera en möjlighet till en fördjupad förståelse av Gustav Vasa – en möjlighet att ta pulsen på denne så betydelsefulla, om än på intet sätt okontroversiella, person – samlas för en dag med Gustav i heta stolen kort sagt.

« Äldre inlägg

Inga kommentarer »