Ställtid och förberedelsetid


Idag hade vi gospelmässa i min kyrka. Ljudkillen ville komma redan klockan 13.00 så jag var där kl 13 och låste upp och tände ljuset till altartavlan och ljuset i ljusgloben. Sen flyttade jag alla stolarna framför orgeln så att kören kunde stå på körpallarna som vanligt. Därefter var det dags för lilla rundan till personalköket och hämta körens låda i kylen med pålägg till kör och musiker samt bröd i frysen. Jag bar bort allt till stora köket och lade upp brödet i brödkorgar med servett över.

Sen tog jag cykeln hem till min körledarkompis. Jag fick låna en not av henne och vi stod ute på trappan och pratade livets väsentligheter i en halvtimme. Så underbart. Ett samtal på-riktigt! Inget bla-bla utan på riktigt!

Tillbaka i kyrkan var det dags att gå igenom körkåporna, hänga fram dem som skulle användas idag och sortera dem som inte skulle användas. Det tog en bra stund att bli klar med det och det inbegrep även lite telefonsamtal.

När jag var klar med kåporna var det agendornas tur, preparerade agendor till musiker och ljudkillar, och sen satte jag igång kaffet till musikerna så de kunde fika när kören sjöng upp. I sista stund kom jag på att jag skulle skriva ut texterna till församlingen till 3 låtar så de kunde sjunga med.

Dagen till ära hade jag mina nya körtröjor på mig, t-shirt och hood-jacka. Eftersom jag är 1.89 lång (jag och Britt G.) så kvalar jag inte in i normalstorlekarna så nu har jag långt om länge fått en röd t-shirt i manlig XL som passar jättebra, och en manlig hood-jacka i storleken 3XL. Däremot fanns vit och svart t-shirt i dam-storlek i 46. En väldigt bra grej på mitt jobb är att när man går tvärs över gården, från de gröna portarna mot expen och kyrkan, så är alla glasrutorna vid kyrkan utmärkta speglar så där såg jag att jag minsann var jättefin i mina körtröjor. Jag var inte riktigt säker på detta utan kände ett visst motstånd mot att ha dem på mig, men nu idag såg jag att det var helt okej.

Med all denna text vill jag nog bara säga att förberedelsetiden och ställtiden är A och O. Tänk så ljuvligt att hinna med allt detta innan kören kom och vara trygg och nöjd med att allt är på plats. Sen behövs minst lika många timmar till att ställa allt i ordning igen, föra in i rullorna vilka sånger sjöngs och vilka som var med.

Och samtidigt är en mässa ett samarbete på hög nivå. Alla bidrar och gör vår gudstjänst möjlig; församling och konfirmander och ungdomsledare och arbetskamrater och körsångare. Tack för idag, tack för en underbar vanlig dag!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.