Kallad till kör


Så här på Trettonde dag Juls eftermiddag sitter jag och funderar kring mina senaste dagar. Jag är just nu i Skellefteå och har varit behjälplig vid SVUK´s – Sveriges Ungdomskör´s – internat på Kulturskolan i nyss nämnda stad. SVUK sjunger i regi av Ung-i-Kör 20160105_171244och eftersom jag är viceordförande i detta körförbund så ställer jag min tid till förfogande vid behov. Just nu var det behov av markservice för 20 ungdomars matintag under 5 dagar. Jag och Helena – ordförande i samma förbund – har lagat mat och diskat och lagat mat 20160104_111121 och diskat i det oändliga, känns det som. Särskilt den dagen vi fick besök av kören Espri, som finns just här i staden (under ledning av Martin Ericsson) tycktes disken aldrig ta slut. Alltså diska efter 40 pers utan restaurang-diskmaskin!!!!! Det var en liten prövning kan jag meddela. Jaha, och varför gör vi såhär då? Jo, för att det är himla roligt SAMT för att spara pengar. Och sen är det vääldigt roligt så här efteråt när allt har gått så bra, för vi har naturligtvis skött detta med glans. Ja kära nån, så redig jag känner mig. Särskilt idag eftersom Helena åkte hem tidigt i morse (vi körde omlott, Helena och jag, dvs Helena kom en dag i förväg, och jag stannade kvar och tog det sista). Så idag fick jag alltså själv fixa lunchen bestående av rester tillsammans med Martin som är med i Esprit och Ung-i-kör-rådet. Martin ställde också sin tid till förfogande för att supporta. Vi gjorde det lysande och lunchen var klar i tid och dessutom jättegod!

Naturligtvis har jag också fått mig en massa god musik till livs och jag har fått drösvis med goda idéer om kommande körprojekt för mina egna körer hemma. Helena och jag har kul ihop och pratar en hel del repertoar och kör och låtar mellan grytorna.

Skellefteå har visat sig från sin bästa sida, vi har fått så mycket support också från staden/kommunen. I förrgår blev vi bjudna på restaurang av borgmästaren (ok då, kommunfullmäktiges ordförande 🙂 men det låter roligare med borgmästaren 🙂 ) och igår kunde vi beställa ”hem” thai-buffé, så vi slapp två måltiders matlagning, vilket uppskattas enormt! Vi har serverats så mycket good-will!!! Och här på Kulturskolan finns en hustomte vid namn Micke, och han har verkligen gjort allt för att vara oss behjälpliga! Helt fantastiskt! Och jag fick för mig att jag gärna ville låna en nyckelharpa och då fick vi fatt i en liten dam, Sonja, som kom hit med sin harpa 20160105_170817 som jag fick låna. Dubbelfantastiskt!! Sonja hade i väskan till harpan en liten laxtång, 20160105_114045vilken var fantastiskt bra när det gällde att justera nycklarna till harpan. Alltid lär man sig något nytt.

Konserten hölls i fina Landskyrkan och båda körerna, SVUK och Espri, skötte sig exemplariskt!20160105_140133

Men jag har funderat mycket på varför jag gör allt detta, och jag har kommit fram till att det nästan är som ett kall. Ett kall för att befrämja möjlighet till körsång, och så är det såklart så otroligt roligt och stimulerande! Att se och höra så många ungdomar sjunga så himmelens bra är stort! Och att se och höra så många professionella musiker – Cecilia dirigent och Samuel violinist samt sågist, dvs han spelade på såg – är en lisa för själen.

Jag har fyllt på med inspiration och idéer och dessutom har jag fått uppleva en rejäl vinter. Här är jättemycket snö och just nu -21 grader. Tack Skellefteå!

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.