Djävulen kan inte ta mitt hopp


Uppenbarelseboken 2:10

”Var inte rädd för vad du skall få utstå. Se, djävulen kommer att kasta några av er i fängelse för att ni skall sättas på prov, och ni skall få lida i tio dagar. Var trogen intill döden, så skall jag ge dig livets segerkrans.”

Johan Bremer
Johan Bremer

Johan skriver:

Jag tror inte att ondskan är en person, däremot är ondskan personlig. Djävulen är som ett samlingsnamn för all den ondska som vi människor gör mot varandra, vi som kastar varandra i fängelse för att vi anser att den andre har fel åsikt, tro eller ursprung.

Uppenbarelsebokens ord är kusligt aktuella nu när Islamiska staten jagar alla minoriteter i Syrien, Irak och andra platser. Förföljelse på grund av tro är tyvärr inget som bara hör historien till, det är en verklighet för tusentals människor i detta nu.

Vad får en människa att uthärda förföljelse och en annan att duka under?

Efter andra värdskrigets slut gjordes intervjuer med dem som överlevt naziregimens läger. En sak visade sig överlevarna ha gemensamt. Mitt i lidandet hade de något kvar att leva för – en övertygelse och ett sammanhang. Övertygelsen kunde vara av religiös eller politisk art, men den var stark nog för att deras plågoandar inte kunde ta den ifrån dem. Är det den övertygelsen sim är segerkransen i Uppenbarelsebokens ord.

Allt kan tas ifrån mig, men inte min mänskliga värdighet, inte mitt innersta hopp, om jag bevarar det trots allt ohyggligt som sker runt omkring mig.

 

En kommentar

Markus säger
19 mars 2015 – 08:22

De första offren i nazisternas namn var de utvecklingsstörda och handikappade i allmänhet. Ingen har berättat de förstånds handikappades upplevelser.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *