Vad skulle du ge för att världen ska få leva?


Joh 6:51

Jag är det levande brödet, som har kommit ner från himlen. Den som äter av det brödet skall leva i evighet. Brödet jag skall ge är mitt kött, jag ger det för att världen skall leva.”

Jenny Holmberg
Jenny Holmberg

Jenny skriver:

Finns det någon på jorden som du skulle offra ditt liv för? Någon som är viktigare för dig än du själv? Din son? Din dotter? Din mamma? Bror? Älskade? Bästa vän? Skulle du kunna vidga den kretsen mer? Troligen inte så långt som till en främling, väl? Eller kanske, under vissa omständigheter? Främlingen har fyra barn att ensam ta hand om, då kanske?

Hypotetiska frågor. I praktiken onödiga frågor. Du kommer inte att ställas inför att välja bort ditt eget liv till förmån för någon annans. Men också frågor som i praktiken inte har någon bäring kan vara viktiga på många andra plan. Hur gärna vill jag att världen ska få leva? Kan jag avstå att köra bil för att klimatet ska bli bättre? Kan jag skänka pengar till Amnesty för att alla delar i mänskligheten ska bli mer rättvisa mot varandra? Kan jag hungerstrejka för ett ensamkommande flyktingbarns rätt att få stanna i Sveriges trygghet? Kan jag resa till Uganda för att sprida kunskap om alla människors rätt att älska vem de vill utan att bli dömda till fängelse för det? Och om jag gör alla dessa saker, vem och vad kan jag offra för att nå fram dit? Dumma frågor? Ibland tänker jag det. Sedan inser jag att det finns de som offrar mycket för långt dummare saker än för att världen ska få leva. Människor offrar tid med sina barn för att göra karriär. Vi sätter upp mål som att gå ned femton kilo i vikt eller vinna OS guld i skidskytte. Mycket få människor ifrågasätter den typen av offer. Men när det kommer till att offra sitt liv för världens skull så blir tanken främmande.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *