Armadillo


Janus Metz dokumentär om den danska militära insatsen i Afghanistan har fått stor och välförtjänst uppmärksamhet, som film och som politiskt debattinlägg. Den belönades i Cannes ifjol och igår visades den äntligen på SVT dox.

Vad är det som gör att unga män från dejliga Danmark frivilligt söker sig till en krigszon? Och hur förändras de av kriget? Armadillo är något mycket intressantare än en politisk pamflett. Metz låter oss komma nära dessa unga män, se deras rädsla, ledan, längtan efter action, upprymdheten efter att ha dödat.

Vi får se krigets absurditet. De tafatta icke-mötena med lokalbefolkningen, hur soldaterna trampar ner åkrarna. Den stenhårt kontrollerade debriefingen där inga kritiska invändningar tolereras. Belöningen av övervåld.  

Armadillo kryper under skinnet. Vårt grannland är i krig. Filmen ger ansikte åt en verklighet vi vet existerar, men kanske inte vill se.

Mikael Larsson

En kommentar

Elisabeth Öhman säger
13 mars 2011 – 02:49

Denna dokumentärfilm borde vara ett obligatorium att visas för och konfrontera alla våra riksdagsmän med inför beslut om vår försvars- och utrikespolitik.
Även elever från högstadienivå och uppåt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *