Nutida Davidsberättelse


I Första Samuelsboken kliver David in i historien som ung man och fåraherde. Han besegrar jätten Goliat genom att vägra använda de stridsvapen som kung Saul erbjuder honom. David vinner med hjälp av den kastslunga han lärt sig att hantera i jobbet som fårvaktare. I kriget använder han sin slunga i ett helt annat sammanhang än den var tänkt för. Det blir Davids framgång.

Det ekumeniska priset i Cannes  2011 gick till filmen  This must be the place, regisserad av Paolo Sorrentino. Den kan ses som en nutida Davidsberättelse.

Livet utanför scenen

Sean Penn

Sean Penn spelar rockstjärnan Cheyenne som vankar mellan sitt ödsliga herresäte och ett köpcenter utanför Dublin. Cheyenne lufsar runt som seriehunden Laban efter att han klivit ner från världsscenen. Möjligen är han deprimerad, han har i allafall svårt att hitta en plats för sina
speciella gåvor.

Vändpunkten kommer den dag han beger sig till New York. Där har hans far just dött och kontakten mellan dem var bruten sedan många år. Genom berättelser och kvarlåtenskap efter pappan får Cheyenne veta att hans far jagade en nazistisk förbrytare från sin tid som fånge i Auschwitz. Cheyenne tar upp jakten. Det blir början på en resa genom landsbygden i USA.

Roadmovie om inre resa
Det liknar en road movie, eftersom vi har sett motorhotellen förr. Filmen har samma klatschtiga färger och dråpliga scener som alla andra road movies. Samtidigt är det en Bildungsreise, en utvecklingshistoria; en actionfylld berättelse i det yttre som återger en långsam och knappt skönjbar förändring i det inre.

This must be the place är en film som inte ger många svar men ställer frågor.  Den frågar oss om skuld och försoning, trofasthet och utsatthet, barndom och vuxenblivande. Likt den unge man som skulle bli kung David får den gamla rockstjärnan modet att använda de resurser han redan har utan att låna från andra. Det omvälvande hollywoodslutet uteblir. Filmen är en stor berättelse om det som först kan verka obetydligt och som kallas mognad.

Mikael Mogren

ledamot av den 38:e Ekumeniska juryn i Cannes,

Präst och lärare vid Faculté de Théologie Protestante i Paris.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *