Barn- och ungdomsfilmfestival i Zlin


Nu är jag på plats i tjeckiska Zlin som i år arrangerar sin 51e internationella filmfestival för barn och ungdomar. Den ekumeniska juryn består av mig själv, Nils Lundström, pedagog på Kraftstationen, Svenska kyrkan i Malmö, Lukas Jirsa, filmkritiker på The Catholic Weekly  och Ricardo Yanez från SIGNIS (World Catholic Association for Communication )
Vi ska under festivalen se 16 långfilmer tillsammans och därefter enas om en vinnare.

Nils Lundström. Fotograf Kervin Tran.

När festivalens general, Petr Koliha hälsade oss välkomna utmanade han oss att plocka fram barnen inom oss själva i mötet med filmerna. Med det tror jag att han menade den spontanitet och förväntan som barnen här på festivalen har visat. Inför varje film har de fullsatta salongerna fullkomligt exploderat i öronbedövande jubel. Jippiiiiiiiiiii –  vi ska se film tillsammas. En helt fantastisk känsla!

Filmerna berättar historier om liv, död, kärlek, svek, drömmar, identitet, frihet och fångenskap. Mötet med dessa historier och samtalen med andra festivalbesökare gör att jag förändras och utvecklas. Tusen tack till alla filmentusiaster som lär mig att leva mitt liv!

Nils Lundström, Zlin 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *