Clooney i finfin form


Det var fullt i pressrummet när Clooney svarade på frågor om The Ides of March. (Jag hamnade av en slump 10 meter från podiet i en sal stor som en fotbollsplan.) En av de mer intressanta frågorna kom från en reporter vid Washington Post. Han undrade om filmen är en kommentar till amerikansk inrikespolitik eller om det är en moralitet om det mänskliga livet.

– Cynismen härskar över idealismen just nu, men jag hoppas att det kommer att förändras, kommenterade Clooney.

Att vara rollen

På sätt och vis verkar Clooney spela sig själv när han ger kommentarer från podiet om filmens metapolitiska intriger. Han går inte in i rollen. Han är rollen. Clooney är Clooney och det slår mig att skillnaden mellan film om politik och självaste politiken i USA inte verkar vara gigantisk.

George Clooney skulle mycket väl kunna bli amerikansk president. Han skulle spela rollen alldeles lysande. Med det leendet kunde han erörva världen.

Film och politik

Som på beställning kommenterar Hoffman denna förväxling mellan fiktion och verklighet:

– Det finns en stor skillnad mellan Hollywood och Washington och det är något vi inom filmen behöver ta ansvar för att vara medvetna om.

Giamatti invänder:

– Skillnaden har blivit mer och mer diffus. Förhoppningsvis kan vi haalla isär dem.

Publiken skrattar som om han skämtade. Jag tror han menar allvar och skrattar inte. Men vad skulle egentligen vara värst? Att Washington blev mer Hollywood eller tvärtom? Minns den lysande filmen Wag the Dog (1997), där bland andra Robert de Niro och Dustin Hoffman lyckas iscensätta ett krig för att dölja en skandal som presidenten är involverad i.

Susanne Wigorts Yngvesson

lektor i etik, teologiska högskolan i Stockholm

ledamot av den ekumeniska juryn vid filmfestivalen i Venedig 2011

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *