Om Döden & Co


Hetsläser Moodyssons senaste bok, Döden & Co. Det är samma känsla som på seminariet på bokmässan förra veckan eller som i de tvära kasten i hans filmproduktion. Rastlöst jagande efter sanning. Mängder av infall. Konstant ifrågasättande av det egna livsprojektet, den egna identiteten. Aldrig stanna upp. Aldrig slå sig till ro. Livet är för viktigt, för stort. Och ibland spricker det upp ett leende mitt i alltihopa.

Far och son

Lukas Moodysson. Fotograf: Per-Anders Jörgensen

Det handlar alltså om döden. Fadern s död. Och vad den gör med Lucas med ”c”. Vem han blir när patriarken är borta. Ambivalensen mellan kärlek och avståndstagande. Alkoholiserad pappa som en dag kastar ut sonen och byter lås. Som sonen måste hata. Som han inte kan sluta älska.

Man förstår varför den jämförts med ettan i Knausgårds Min kamp. Tematiken är närmast identisk. Och de detaljerade, till synes meningslösa observationerna av varje tankeassociation.

Men attityden och formspråket är helt annorlunda. Där Knausgård är den systematiske, benhårt fokuserade forskaren, är Moodysson den till synes mer lättsinnige, stream-of-consciousness-poeten. Det är meningen att det ska se slarvigt ut, tänker jag. Men det glimrar till alldeles för ofta. De lösa trådarna knyts ihop alldeles för snyggt för att jag ska gå på det.    

Måste se ondskan

Motivet med barn och sexhandel känner vi igen från Lilja-4-ever och Mammut.  I Döden och Co ska författarjaget skriva en roman om barnprostitution i Asien. Arvspengarna får gå till researchresan. Här får vi se hur plågsamt det är, hur han tvingar sig att se ondskan, men också hur inkonsekvent och korrupt han är, hur dålig koll han har på sina egna begär.

Mikael Larsson

Formen leder mina associationer till überexperimentella videokonstverket Container, den klaustrofobiska undersökningen av det mänskliga psyket, en symbolspäckad filmad långdikt, som ingen ville se.  

Jag hade roligt när jag läste Döden & Co. Gillar man Moodyssons filmer är den definitivt värd ett par kvällar.

Mikael Larsson

Handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *