Finskt i Luebeck


Det blev finska Sixpack Movie som kammade hem det ekumeniska priset vid de 53 Nordiska filmdagarna i Luebeck förra helgen. Låter som en film som leker med stereotyperna för det finska. Regissören Ville Jankeri låter oss tillbringa en dag med Helsingfors gatufilosofer, när de dricker öl, är uttråkade och, på tvärs med clichén, pratar konstant.

Juryn såg varma hjärtan under karaktärernas råa yta och menade att filmen konfronterar oss med ”våra fördomar om losers” (en formulering som för övrigt förutsätter att ”vi” inte tillhör den kategorin). Vidare ansåg man att filmen visade dessa manliga gestalter i full värdighet, hur de tar ansvar för varandra och vilken innerliga vänskap de visar varandra. I juryn fanns bl a Julia Helmke, Hannover och Juha Rajamäki, Helsingfors.

Flykten från Bastöj

Den stora vinnaren blev Flykten från Bastöj, som fick både NDR-priset och publikpriset. Stellan Skarsgård glänser i huvudrollen som despotisk internatföreståndare. Filmen utspelar sig på en institution för missanpassade pojkar på en ö i Oslofjärden vid 1900-talets början. En ny pojke kommer dit och vänder upp och ner på ordningen.

Vi har hört berättelsen förut i olika varianter (Den nya människan, Klaus Härö, Ondskan, Tomas Alfredsson), men här finns skärpa, intensitet och framför allt, trovärdighet i varje detalj. Slutscenen får kuslig aktualitet efter vad som hände på Utöja i somras. Filmen öppnade Göteborgs filmfestival senast och är verkligen sevärd.  

Anders Grönros melodram Jag saknar dig fortsätter sitt publika segertåg och la beslag på ungdomsfilmpriset.

Mikael Larsson

handläggare för kulturfrågor

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *